HunHír.info

2019. Újkenyér hava 26. nap, Füvellő napja.

Méretes pofon Sólyomnak, Bajnainak

2010. május 16. 14:00
Falusy Márton - HunHír.Hu

Az Országgyűlés pénteki alakuló ülésén – a mellényes eskütételt követően – a szegfűs frakcióvezető azt javasolta, hogy a házbizottság foglalkozzék Vona Gábor öltözékével, s „a demokratikus pártok tegyenek olyan nyilatkozatot, amelyben elítélik a Jobbik és Vona Gábor magatartását, mert ez sértette sok ember érzését, a nemzeti érdeket és a jogszabályokat”. A péntek este megtartott házbizottsági ülésen – a szocialista erőlködés ellenére – semmiféle nyilatkozat nem született. A Népszava információi szerint az MSZP által szorgalmazott állásfoglalást a többi párt nem támogatta. Nagy pofonba szaladtak bele a „mellényező” honfiak. Ami különös elégedettséggel töltött el: Bajnai és szegfűs talpasai mellett méretes pofonban részesült Sólyom László elnök úr is. Megérdemelte.

Menedék - Atilla

Emlékszünk jól: pénteken Vona mellényének láttán Sólyom elnök igencsak ideges lett, azonnal elítélő közleményt fabrikált. Ebben közölte az ország népével, hogy a jogszabályokat meg kell tartani, akármit gondolunk is ezen jogszabályok alkotmányosságáról. Aztán Bajnai is megszólalt, s azt a bolondságot találta mondani, hogy ilyen mellényt tilos viselni hazánkban, ezt bírósági ítélet is kimondta. Nos, ennyi sületlenség után a szegfűsök azt hihették, a házbizottsági ülésen majd egységfront alakul ki a „demokratikus” pártok között, és a Sólyom-Bajnai tandemet követve elítélik Vona Gábort és a mellényét. Hiszen a köztársasági elnök állásfoglalását talán még a fideszesek sem fogják figyelmen kívül hagyni. Nem így történt: a házbizottsági ülésen a „demokratikus” pártok nem követték a sólyomi bolondériát, az MSZP pedig szomorúan regisztrálta e borús tényt. Idézet a szegfűs párt honlapjáról:

„Az MSZP sajnálatosnak tartja, hogy nem alakult ki konszenzus a házbizottságban arról: ítéljék el Vona Gábornak, a Jobbik frakcióvezetőjének tettét, aki gárdamellényben tette le képviselői esküjét a parlamentben.
Mesterházy Attila az újságíróknak elmondta: azt is szerették volna elérni, hogy kérjék meg az összes parlamenti képviselőt arra, a jövőben tartózkodjanak az ehhez hasonló politikai megnyilvánulásoktól, és tartsák be a jogszabályokat. Ebben szintén nem alakult ki konszenzus.”


Sólyom, Bajnai és a szegfűsök tehát kisebbségben maradtak. Rajtuk kívül senkit nem érdekel, kinek az érzéseit sértette az elhíresült mellény, milyen nemzeti érdeket sért (?!) ez a ruhadarab. Tegnap késő délután aztán Szijjártó Péter végleg nevetségessé tette a mellényező urakat és hölgyeket.

Szijjártó arról beszélt tegnapi sajtótájékoztatóján, hogy a szavazófülkékben lezajlott forradalom eredményeként „forradalmi országgyűlés” alakult, melynek feladata: végleg lezárni a múltat, a megdöntött rendszert. Szjjártó az előttünk álló „jobb jövőről” beszélt, ami ugye a „szebb jövő” alternatív megfogalmazása. Azt is megtudtuk, hogy a pénteki házbizottsági ülésen a Fidesz elnöke által beterjesztett politikai nyilatkozat mielőbbi napirendre vételéről tárgyaltak a képviselők, s hétfőn meg is kezdődik a vita a nemzeti együttműködés nyilatkozatáról.

Emlékeztetőül idézem az Orbán Viktor által előterjesztett szöveg kezdő mondatát: „A XXI. század első évtizedének végén, negyvenhat évi megszállás, diktatúra és az átmenet két zavaros évtizede után Magyarország visszaszerezte az önrendelkezés jogát és képességét.” Ami annyit jelent: eleddig nem birtokoltuk az önrendelkezés jogát, s most eljött az idő, hogy visszaszerezzük szuverenitásunkat. Most kezdődik tehát a rendszerváltozás, a megdöntött régi helyett egy új rendszer építése. A kiszolgáltatottság helyett a szabadság világa köszönt ránk. Következtetés: az elmúlt húsz év tévút volt, szabadsághiányos zsákutca. Ugyanezt mondja hosszú ideje a Jobbik is, nem lehet nem észrevenni a feltűnő hasonlóságot.

Érdekes, a fentiekkel közismerten ellentétes nézeteket valló Sólyom elnök az orbáni szavakra nem reagált. Őt csak a mellény és annak viselője izgatta. Ennek fényében különösen érdekes, mit is mondott tegnap a Fidesz szóvivője.

Miután Szijjártó befejezte mondókáját az említett orbáni nyilatkozat mielőbbi parlamenti vitájáról és elfogadásáról, az egyik „szakértő” újságíró a vonai mellényről kérdezősködött. Mivel Bajnaiék feljelentése nyomán csak akkor lehet eljárást indítani Vona Gábor ellen, ha a T. Ház felfüggeszti a Jobbik elnökének mentelmi jogát, ezért az újságíró feltette a kérdést: a Fidesz képviselői „meg fogják ezt szavazni, ha úgy alakul”?

Szijjártó válaszát szó szerint idézem:

„Nézze, a tegnapi napon az ügyvezető miniszterelnök is sokat beszélt erről. A Fidesz világossá tette az álláspontját a házbizottságban, világossá tette álláspontját számos nyilatkozatban. Egy dologra azért hadd hívjam fel a figyelmet. A választópolgárok döntő választási eredménnyel nem azért küldtek minket az Országgyűlésbe, hogy napokon keresztül mellényügyeket vitassunk meg. Tehát ezt egy rendkívül kicsinyes, káros dolognak tartom, hogy sokan próbálnak asszisztálni ahhoz, hogy mellényügyekről folyjon a forradalmi Országgyűlés első napjáról szóló értékelés. A választópolgárok azért küldtek minket oda az Országgyűlésbe, hogy megdöntsünk egy rendszert és alapítsunk egy újat, és megalkossuk azokat a törvényeket, amelyek a gazdasági válság elhárításához, az elszámoltatáshoz szükségesek. Nyilván rendkívül érdekesek valakiknek ezek a mellényviták, majd – ha minden igaz – az ügyvezető miniszterelnök és kormányának kijelölt tagjai megteszik a szükséges lépéseket, ők vannak kormányon, aztán meglátjuk, mire mennek. A bűnösökkel, jogszabálysértőkkel szembeni eddigi gyakorlatuk nem volt túlságosan eredményes, hogy finoman fogalmazzak. A polgári kormány ezen a területen is sokkal erősebb lesz, mint a mostani kormány.”

Mielőtt Szijjártó szavait értékelném, szükséges megjegyezni, hogy az újságíró kérdésére – megszavazzák-e a mentelmi jog felfüggesztését – a Fidesz szóvivője nem válaszolt. Az említett tollforgató meg is jegyezte: „Ez az én ügyetlenségem, hogy ha egy igent vagy egy nemet most nem tudtam kivenni a szavaiból?”

Szijjártó válasza: „Nem, ez egyáltalán nem az. A tegnapi napon világossá tettük a házbizottságon az álláspontunkat. Lázár János egészen világosan elmondta, hogy mi a Fidesz álláspontja ezzel kapcsolatban.”

Ezzel véget is ért a különös párbeszéd. Kezdjük az utolsó megjegyzéssel. Mi is volt a Fidesz álláspontja a házbizottsági ülésen? Lázár János azt mondta: a „mellényüggyel” az Országgyűlésnek nincs semmi dolga. Hiszen az ügyvezető kormányfő feljelentést tett, tehát meg kell várni, mi lesz a feljelentés sorsa. Lázár János jogász végzettségű, ő is tudja, hogy Bajnaiék buzgalma minden bizonnyal kudarcba fullad, a feljelentés vélhetően az illetékes kukában landol. Nem lesz tehát szükség arra, hogy Vona Gábor mentelmi joga napirendre kerüljön – a nyilatkozatot „kibontva” ez a Fidesz álláspontjának a lényege. Másként fogalmazva: hülyeségekkel nem óhajt foglalkozni a kormányzásra készülő párt. Bármit is gondoljunk róluk, ebben kétségkívül igazuk van.

Na de térjünk vissza Szijjártó nyilatkozatára. Azt mondta ez az ifjú ember, hogy „rendkívül kicsinyes, káros dolognak” tartja a mellény körüli habverést. Káros dolognak tartja, hogy „sokan próbálnak asszisztálni ahhoz, hogy mellényügyekről folyjon a forradalmi Országgyűlés első napjáról szóló értékelés”. Félreérthetetlen a célzás. Mert kik is asszisztáltak ahhoz, hogy az elmúlt órákban kizárólag a mellényről szóljon a közbeszéd? Sólyom, Bajnai és az egész szegfűs csapat. Ez a garnitúra kicsinyes, káros dolgot „művelt”. Számomra nem a bukott kormányfő és züllött támogatói csapata a lényeges ebben az összefüggésben. Hanem egyedül és kizárólag Sólyom László. A legfőbb „asszisztáló”. Aki pénteki szónoklata jelentős részét a Jobbik szidalmazásának szentelte, majd mindezt megtetézte egy ijesztően primitív, kicsinyes és – személyére nézve - káros mellényügyi glosszával. Amelyet a házbizottsági ülés tanúsága szerint az Országgyűlés elsöprő többsége nem méltányolt. Sólyom példáját ugyanis csak a szegfűs tábor követte. Összenőtt, ami összetartozik.

Sólyom László – hogy az újabban közkedvelt fideszes szavakkal éljek – a megbukott rendszer része, a lezárandó múlt egyik kövülete. Már akkor bukott ember volt, amikor tavaly a komáromi hídon gyáván visszafordult – megsértve ezzel nemcsak egy egész országot, hanem a felvidéki magyarságot is. Most az Országgyűlés többségétől kapott egy hatalmas pofont. Mert igaza van Szijjártó Péternek: a képviselők nem azért ülnek a T. Házban, hogy ruházati kérdésekkel foglalkozzanak. Ahogy a köztársasági elnöknek sem az a dolga, hogy az első ülésnapon egy neki nem tetsző párt képviselőit – és közvetve azok választóit - ócsárolja, majd mellényügyben földszintes szellemiségű nyilatkozatot firkálgasson. Lehet ennél mélyebbre süllyedni?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Ady Endre és a Nyugat - keménytáblás - Raffay ErnőAdy Endre és a Nyugat - keménytáblás
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Mesés földrajz óvodásoknak és kisiskolásoknak - Dr. Mátyás SzabolcsMesés földrajz óvodásoknak és kisiskolásoknak
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Az Apolló Holdcsalás - Arany LászlóAz Apolló Holdcsalás
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A székely nemzet atlasza - Faragó ImreA székely nemzet atlasza
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 700 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat