HunHír.info

2018. Fergeteg hava 23. nap, Alirán napja.

Könyvek a délvidékieknek

2005. november 16. 10:59
HunHír.Hu

emilogo200100.jpgSikerrel zárult az EMI könyvgyűjtő akciója a délvidéki szórványmagyarság számára. Mintegy 18 ezer darab magyar nyelvű könyv gyűlt össze, amelyet most juttatnak át a magyar-szerb határon.

Az egységes magyar nemzetben gondolkodó - s ezért a Kárpát-medence összes régiójában tagszervezeteket működtető - Egyesült Magyar Ifjúság civil szervezet nagy fába vágta a fejszéjét, amikor még 2005 elején elhatározta, hogy megpróbálja orvosolni a délvidéki szórványmagyarság egyik legégetőbb problémáját: az anyanyelvi oktatás lehetetlen helyzetét.

Ennek jórészt anyagi okai voltak, hiszen a szórványban élő magyar gyermekeknek egyszerűen nem volt miből tanulniuk - magyar tankönyvek, s egyáltalán: magyar nyelvű irodalom híján. Márpedig a nyelv, az anyanyelv ápolása az első és legfontosabb feltétele a nemzeti identitás megőrzésének.

Ezt felismerve határozta el az Egyesült Magyar Ifjúság elnöksége, hogy ellátja magyar nyelvű tankönyvekkel a rászoruló délvidékieket. 2005 februárjában egy kisebb mértékű gyűjtés után mintegy hétszáz magyar nyelvű tankönyv (többnyire irodalom és történelem) érkezett meg a nyugat-bácskai településekre.

Ez azonban nem lehetett a végállomás, hiszen tudvalévő, hogy a történelmi Magyarország területén több mint egymillió magyar él szórványban, akik különösképpen ki vannak téve az asszimiláció veszélyének.

Az EMI tehát folytatta és kiterjesztette könyvgyűjtő kampányát. Most már több neves magyarországi kiadó, könyvesbolt, magánvállalkozás, és magánszemély kapcsolódott be az akcióba, így az eltelt néhány hónap alatt több ezer - mintegy 18 ezer darab magyar nyelvű könyv gyűlt össze.

Pillanatnyilag e hatalmas mennyiségnek a magyar-szerb határon való átjuttatása folyik, majd pedig ezt követően az utolsó szakasz következik: a könyvek eljuttatása a legrászorultabbakhoz.
Ebben az EMI délvidéki aktivistái működnek majd közre, ahogy egyébként eddig is nagyban segítették az akciót.

És pontosan ez az, ami sikerre vitte ezt a nemes ügyet: az önzetlen összefogás, a szorgalmas, alázatos munka - és mindenekelőtt: a bajba jutottak helyzetének felismerése és az érdekükben való tenniakarás szándékának kinyilvánítása és persze a halogatást nem tűrő azonnali cselekedés.

Az Egyesült Magyar Ifjúság köszönetét fejezi ki a gyűjtésben segédkező könyvkiadóknak: Helikon Könyvkiadó, Krónika Nova Kiadó, Dinasztia Könyvkiadó, Korona Könyvkiadó könyvesboltoknak: Holikon Tankönyvbolt, Két Hollós könyvesbolt, valamint azoknak az általános- és középiskoláknak, illetve magánszemélyeknek, akik részben könyvadományaikkal, részben pedig a szállításban és raktározásban való közreműködésükkel nyújtottak rendkívül értékes segítséget.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Gyógyulj meg magyarul - Színia Bodnár ErikaGyógyulj meg magyarul
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Hazajáró falinaptár 2018 - HazajáróHazajáró falinaptár 2018
Könyv - Bolti ár: 2 400 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Magyarország álomtörténete 1929-1941 - Rácz AndrásMagyarország álomtörténete 1929-1941
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A magyarság 20.000 éves történelme 4. rész - Hihetetlen MagazinA magyarság 20.000 éves történelme 4. rész
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Globális felmelegedés-ipar - Összeesküvés elméletek sorozatGlobális felmelegedés-ipar
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat