HunHír.info

2018. Enyészet hava 15. nap, Nyilas napja.

Bogár László: Világállam

2018. november 03. 10:04
Hunhír.info

cionbolcsei250.jpg... Nem úgy áll tehát a helyzet, hogy ma van egy kihívás, és nagyjából azonos esélyekkel rendelkező két álláspont vetélkedik egymással a világüzemeltetés megszervezésének jogáért, hanem úgy, hogy az egyik már igen régóta gyakorolja is totális és brutális világuralmát anélkül, hogy a legcsekélyebb mértékben érdekelné az, hogy a világ mit tart e felől...

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

Bogár László: Világállam

Orbán Viktor miniszterelnök a közeli napokban úgy fogalmazott, „a globalisták azt gondolják, hogy az jó, ha van egy világállam, egy erőközpont, amelynek döntései kötelezőek a nemzetállamok számára”. A kérdéskör napjaink legkényesebb problémáinak egyike, s feltehetőleg elég kevés vezető politikus akad ma a világon, aki ezt ilyen nyíltsággal ki merné mondani. Pedig a dolgok néven nevezése ma azért mindennél fontosabb, mert világunk éppen azért halad a káosz felé, mert a narratívák globális háborúja lehetetlenné teszi, hogy egyáltalán szembenézhessünk azzal, ami van.

Az emberiség igen súlyos helyzete abból a könnyen belátható összefüggésből adódik, amelynek lényege, hogy sikerült olyan komplexumot létrehoznia, amely felett elveszteni látszik az ellenőrzést. Maga ez az összefüggés nem új. Szinte minden nagy kultúrában léteznek olyan tanmesék, amelyek, mint az emberi világot fenyegető legnagyobb veszélyt írják le mindezt. Mi magyarok leginkább azzal a metaforával szoktuk szemléltetni ezt, amit a „palackból kiengedett szellem” meséje ír le.

Az arab mesevilágból származó történet szerint az elbizakodott ember meggondolatlanul olyan erőt szabadít el, amely ahelyett, hogy szolgálná, elpusztítással fenyegeti. Lételméleti szempontból szemlélve ez azért lehetséges, mert az ember úgy is el tud gondolni s meg tud valósítani valamit, hogy nem vet számot az általa így megvalósított gondolat „termékének” az emberi világba való beilleszthetőségével. Hogy a legközismertebb példát említsem, egy száz megatonnás hidrogénbomba elgondolása és megvalósítása „jó ötletnek” tűnhetett, ám amikor azt „rendeltetésszerűen” használni kellene, akkor kicsit zavarba kell hogy jöjjön az emberiség.

A világ egymástól addig teljesen elzárt kultúráinak összenyitása is „jó ötletnek” tűnhetett az európai fehér ember számára az elmúlt fél évezred során, de most az így összenyitott világ mintha nem igazolná vissza a „pedig kezdetben milyen jó ötletnek tűnt” hurráoptimizmusát. Egyszerűen azért nem, mert a legalapvetőbb életfunkcióinak összehangolása is rohamos gyorsasággal halad az ellehetetlenülés felé. Megállíthatatlanul pusztul a külső természet, az egyszerűen profittermelő fizikai erőforrásként és/vagy hulladéktárolóként használt Föld egyre fenyegetőbb módon jelzi, hogy ő, köszöni szépen, jól megvolt ember nélkül is, és még jobban meglesz majd újra a magát sapiensnek (bölcsnek, okosnak, értelmesnek) nevező biológiai láncfűrészként üzemelő, ember nevű élőlény nélkül ez után.

És persze mindez éppen azért mehet végbe, mert már romokban hever a kultúra, mint az ember „belső természete” is, vagyis mindaz, amit lelki, erkölcsi, szellemi talapzatként írhatunk le. A miniszterelnöknek abban tehát teljesen igaza van, hogy ma a világban két tendencia létezik e helyzet kezelésére. Az egyik az általa „globalistának” nevezetteké, a másik pedig azoké, akik a nemzetállamok kulturális önazonosságára és ennek az identitásnak a szabad elhatározásra épülő együttműködésében látják a világ „üzemeltetésének” megszervezhetőségét. És nem hagy semmi kétséget afelől, hogy ő a maga részéről az utóbbi mellett teszi le a voksát.

Ám van itt néhány összefüggés, amin érdemes lenne eltöprengenünk. Az egyik, hogy az általa globalistaként megnevezett megközelítés modellje, ahogyan fogalmaz, a „hálózatok világa”, pontosabban „a hálózatok világuralma” már nagyon is létezik. Nem úgy áll tehát a helyzet, hogy ma van egy kihívás, és nagyjából azonos esélyekkel rendelkező két álláspont vetélkedik egymással a világüzemeltetés megszervezésének jogáért, hanem úgy, hogy az egyik már igen régóta gyakorolja is totális és brutális világuralmát anélkül, hogy a legcsekélyebb mértékben érdekelné az, hogy a világ mit tart e felől.

A másik, az Orbán Viktor által nemzetinek, nemzetállaminak nevezett álláspont ma inkább a lét alatti létbe lökött, saját történelméből kilakoltatott lokális „réslakóként” kísérli meg a lehetetlent. Vagyis azt, hogy ő is megpróbálja a nemzeti kulturális önazonosságra építve a „nemzetiek” globális hálózatát létrehozni. Mert bizony ez itt a bökkenő! Hogy tudniillik, az ma már biztos, hogy katasztrofálisan rossz (hogy bűnös vagy inkább hibás volt-e, az nagyon izgalmas kérdés!) döntés volt a világ nyugati ember általi összenyitása, de a világ most már össze van nyitva, ezért jövőstratégiáink most már csak ebből a tényből tudnak kiindulni. (Leszámítva egyelőre azt az egyébként egyre növekvő valószínűségű „fejleményt”, hogy planetáris dimenziójú katasztrófák nyomán az emberiség rövid időn belül újra vadászó, halászó, gyűjtögető – tehát alacsony entrópiájú – egymástól elszigetelten élő kis közösségek globálisan is legfeljebb néhány milliós „hálózatára” esik szét.)

Az Orbán Viktor által helyesen említett világkormány nem mint elvont fenyegetés van jelen, hanem évszázadok óta már gyakorolja is planetáris dimenziójú diktatúráját, hisz mi másnak mondhatnánk azt, ha valaki erre való bármilyen felhatalmazás és ellenőrzés nélkül határoz meg minden történést. Mi több, már a világ összenyitása is az ő műve volt.

Az igazi kérdés tehát inkább az, hogy vajon a nemzetállamok kulturális szövetrendszerének még épen maradt elemei képesek lesznek-e olyan globális hálózattá összeépülni, amely a siker reményében fordulhatna szembe ezzel a világot végzetes irányba sodró, saját hamis önbemutatása alapján nem is létező világkormánnyal.


Ehhez legfőképpen arra volna szüksége, hogy az egyelőre teljesen kaotikusan lázadó világ képes legyen önmaga szellemi megszervezésére.

Bogár László – magyarhirlap.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Találkozás az Istenekkel - Zecharia SitchinTalálkozás az Istenekkel
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Mohácsi csata (1526) másképpen - Botlik Richárd - Illik PéterA Mohácsi csata (1526) másképpen
Könyv - Bolti ár: 4 200 Ft
Internetes ár: 3 570 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Kozmikus Hologram - Jude Currivan PhDKozmikus Hologram
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 992 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Visszatért - Trianon és a revízió - Zetényi Csukás FerencVisszatért - Trianon és a revízió
Könyv - Bolti ár: 7 900 Ft
Internetes ár: 6 715 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat