HunHír.info

2018. Szelek hava 26. nap, Csobánka napja.

Utazás az ismeretlenbe

2009. június 12. 18:32

Tíz év után egy nagyszabású koncert erejéig ismét összeáll a kilencvenes évek egyik úgynevezett sztárzenekara, a Tátrai Band. Noha a zenét, vagy a zenei stílusokat, azok szeretetét vagy elvetését általában egy társadalmi-politikai időszakhoz is kötni szoktam, amikor a zenéről írok, a fülnek való dallamok mellett azért mindig ott van a háttér, illetve annak összevetése, hogy mit segített, vagy éppen mit gátolt a muzsika egy adott időszakban.

Aztán úgy leültem beszélgetni magammal, miután Tátraitól megtudtam, hogy az azóta már az égi zenekarokat erősítő Kovács Tamás basszusgitáros-szövegíró helyett most más brummogtatja majd a húrokat, úgy hirtelen bevillant: Tátrai gyakorlatilag részese volt a hetvenes évek elejétől szinte minden olyan jelentősebb eseménynek, vagy fordulatnak, amibe személyes sorsom is vitt.

Amikor az első bőrös időszakban elvetve az Erdős Péter-féle slágergyár manipulációit, az underground Syrius volt a kedvencem, ott láttam meg először a copfos nagydarab fiatalembert, aki a Bercsényi kollégium parányi kis színpadán száz-százötven szerencsésen bejutott, a földre helyezett matracokon tanyázó rajongó épp az ő keze nyomán szívta magába a Hey Joe-t. Akkor valahogyan 73-74-75-ben ez a jazz-rock irányzat, vagy annak bizonyos válfajai voltak a kedvencei a hivatalossal szembefordult nemzedéknek, hogy aztán majd később, vagy vele párhuzamosan Béla, illetve utózenekara, a Korál nyomja a rockot, amikor már Radics az ég felé közeledett.

A Syrius hajó légköre, a szabadságvágy és a Nyugat akkori értelmezése valahogyan összefolyt Tátraival, és ez folytatódott akkor is, amikor Török Gyugyóval csinált közös bandát, amely a nagy balatoni autóstopos turnékat és szakadt nyarakat idézte.

Aztán robbant a rock és a fekete bárányok taroltak mindent, de azért Tátrai szinte mindenütt felbukkant. Akár mint háttérember, akár meghívott vendégként bűvölte a gitárt, hogy aztán a kilencvenes évek elején, a megváltozott világban megalapítsa a Tátrai Band-et. Vagyis mikor? Amikor megfordítottuk a köpönyeget, szabadon szemlélődtünk szerte a világban, s jöttünk rá, hogy sem ott, sem itt nincs kolbászból a kerítés.

Abban az időszakban, amikor az emberek keresték a helyüket és keresték a válaszokat az előttük álló megoldásokra, hirtelen mindig képbe került Tátrai. Aztán változott az idő, jött a nagy rádöbbenés és az egészből való kiábrándulás, és egyre erőteljesebbé váltak a nemzeti sorskérdések, ő akkor is ott maradt, ha nem is zenekarral, de magában, vagy barátjával, Szűcs Antal Gáborral, hogy egy másfajta stílust honosítson meg.

Aztán most, amikor már a kilencvenes évek eleje is olyan nosztalgikusan elfogadhatónak kezd tűnni a mostanihoz képest, Tátrai összehozza a csapatot. Mert olyan, mint a történelem. Velünk él.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Népvándorlás - Vaclav Klaus - Jirí WeiglNépvándorlás
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Nagy Testvér figyel - Összeesküvés elméletek sorozatA Nagy Testvér figyel
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Hitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18. - Összeesküvés elméletek sorozatHitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18.
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Heraldika - Csáky ImreHeraldika
Könyv - Bolti ár: 9 900 Ft
Internetes ár: 9 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Lovasíjász DIGIPACK - DVD és CD - Kassai Lajos, Kaszás GézaA Lovasíjász DIGIPACK - DVD és CD
DVD - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 500 Ft
8% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat