HunHír.info

2019. Napisten hava 17. nap, Töhötöm napja.

A hegyen közelebb vagyunk Istenhez

2008. június 17. 14:39

Míg élek, nem felejtem el, milyen volt, mikor először megláttam a tengert. No, nem az óceánt, vagy az úgynevezett meleg tengereket, hanem azt a kis északit, amely a szocialista útlevéllel elérhető Lengyelország északi részét zárta el a nyugati civilizációtól. Lassan már negyven éve, hogy a jó lengyelországi stopos helyzetnek, valamint az élő lengyel-magyar két jó barát jelszónak köszönhetően sikerült keresztül-kasul utazni Lengyelországot, és eljutni egy bizonyos Kosalin nevezetű településre, amely már a tengerparton helyezkedett el.

Menedék - Baráthosi

Többen indultunk útnak, de aztán az egyik útszéli vendégfogadóban túl sós volt a ruszli, így túl sok vodkát kellett inni a közömbösítéséhez, de ez azt eredményezte, hogy valahogyan elvesztettem társaimat. A nagy éjszakában egyedül próbáltam lengetni, amikor magamhoz tértem, és sikerült is egy stoppal eljutni Varsóba, amely azért mégis csak a főváros, illetve a magyar „hippik” egyik találkozóhelye volt.

Sétálgattam a főutcán, s egyszer csak megláttam jó barátomat, Pónit, aki szintén egy társasággal indult útnak, de velük valahogyan nem érezte jól magát. Gyorsan beültünk a sörözőbe, hogy megvitassuk a részleteket, aztán másnap hajnalban már ketten indultunk tengert látni, a morajlását hallgatni.

Vagy tízórás autós zötykölődés után aztán megérkeztünk a fent említett Kosalinba, ledobtuk a tornacipőt, és az éjszakában elkezdtünk rohanni a homokon, a sötét tengerparton. A víz hideg volt, a levegő hűvös, de szétáradt bennünk a boldogság, hogy igen, végre elértük, amit annyira akartunk, a szabadság jelképét, a nagy-nagy vizet.

Aztán később már nem vonzottak a tavak, tengerek, illetve óceánok, az utóbbi évtizedben leginkább a hegyek felé vettem az irányt. Nem is nagyon voltam máshol, mint Erdélyben és Kárpátalján, s az égbe törő csúcsok sokkal több megnyugvást, vagy örömöt adtak, mint a simogató víz. Sokszor temetkeztek őseink is a hegyekben, illetve ott építették fel szakrális központjaikat, mert úgy gondolták, hogy minél magasabban vannak, annál közelebb vannak Istenhez. Minél magasabban jár az ember, és tör fölfelé, talán annál jobban megérinti a saját sorsa feletti gondolkodás, a merengés, és nagyon jó, ha ilyenkor ott van a társ, illetve ott gőgicsél, játszik, vagy küzd a magaslattal a gyermek.

A hatvani motoros egyesület úgy döntött, hogy egy hatalmas követ visznek fel a Kékes-tetőre, és ott elkészítik minden égbe szállt motoros emlékművét. Mint hallottam, augusztusban avatják fel a megmaradt utolsó nagy hegyünkön, közel Istenhez, közel a fellegekhez.

A hegyet választották ők is, s nem az országutat, mert talán hasonlóképpen éreztek az adott pillanatban, mint én. Mindenképpen el kell nekem is mennem a Kékes-tetőre, megnézni az emlékművet, érezni a magasságot, már csak azért is, mert akivel a tengert láttam először, Póni, most már szintén az égből figyel. Talán a hegyen, ott, ahol az elmentekért szól a dal, érte is küldhetek egy fohászt.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Gróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles) - Csere PéterGróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles)
Könyv - Bolti ár: 3 570 Ft
Internetes ár: 3 142 Ft
12% internetes kedvezménnyel
Viszlát, Európa! - Gerd HonsikViszlát, Európa!
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Mátrix fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatA Mátrix fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Hunivity - társasjáték - Hajnal és LegendHunivity - társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 6 800 Ft
Internetes ár: 6 120 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Szűz Mária az ó-szövetségben - Dr. Mihályfi ÁkosSzűz Mária az ó-szövetségben
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat