HunHír.info

2019. Szelek hava 21. nap, Ekese napja.

A felvidéki magyarság stációi – avagy keresztre feszítésünk története

2019. április 20. 14:05

felvideki-kitelepitettek.jpgA közel száz éve szülőföldjén „hontalanként” élő magyarság kálváriája jutott eszembe a nagyhéten, a feltámadás ünnepére várva. Azokra a felmenőimre gondoltam, akik még a Monarchia idején születtek, éltek – s ugyanazon a földön, de már egy teljesen idegen országban haltak…Tőlük örökségbe kaptuk a szülőföldet, de sajnos a Hazát már nem. Mert azt tőlük is elvették, illetve kitiltották őket hazájukból, megkérdezés nélkül...

Újabb honfoglalás – ezúttal ©túr-szoborral

2019. április 17. 16:08

felvideki-kitelepitettek.jpgTovábbi merénylet az itt élő magyarság ellen, immár a sokadik. Nagy lehet a félelem ebben az „államalkotó nemzetben” valamitől, valakiktől, talán épp a múlt szellemétől… A Matica slovenská május 12-én avatja fel Párkányban, az egykori kis mezővárosban, az első királyi város árnyékában Ludovít ©túr szobrát. Úgy is fogalmazhatnánk: ezzel az idetelepedettek rossz lelkiismeretének szelleme száll e tájra, egykori hazánk e kis szegletére.

Čaputovát hamarosan megkeresik a Beneą-dekrétumok ügyével

2019. április 13. 14:36

Az egykor kitelepített felvidéki magyarok jogainak helyreállítását szorgalmazza a szlovák és a magyar köztársasági elnöknél a magyar parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke.

Elindította a nemzeti kisebbségek jelképeinek szabad használatát célzó petícióját az MKP

2019. április 12. 14:05

A Magyar Közösség Pártja (MKP) elindította az aláírásgyűjtést a nemzeti kisebbségek jelképeinek szabad használatának biztosítását célzó petíciójához - jelentették be a felvidéki magyar párt vezetői pénteki pozsonyi sajtótájékoztatójukon.

Mennyit, honnan és hova telepítették a felvidéki magyarokat?

2019. április 12. 10:42

Mennyit, honnan és hova telepítették a felvidéki magyarokat? Itt megtalálod. A listát az új információk alapján folyamatosan bővítjük. A számok családokat jelentenek....ÉRSEKÚJVÁR KÖRNYÉKÉRŐL: Érsekújvárról, valamint Andód, Szentpéter, Izsa és Perbete községekből összesen 632 család 2264 személlyel...

A szlovák államfő megvétózta a botrányos himnusztörvényt

2019. április 11. 17:52

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök megvétózta az állami jelképekről szóló törvényt, azaz újratárgyalásra visszaküldte a pozsonyi parlamentnek - számolt be a Szlovák Távirati Iroda (TASR).

Magyar jelképeket gyaláztak meg ismeretlenek Paláston -nem nyugszanak bele a tótok, hogy múltjuk belefér egy SMS-be

2019. április 11. 17:38

A sokak által már jól kielemzett himnusztörvény idejekorán meghozta várható gyümölcsét. Még a magyar közösség körében ritkán tapasztalható felzúdulást, összefogást eredményezett a törvénymódosítás, szlovák polgártársaink egy része – az újabb magyarellenes intézkedésen felbuzdulva – rombolással próbálja kompenzálni frusztrációit.

"Szlovák állampolgárok Dunaszerdahelyen a magyar himnuszt? Hát hogyan?”

2019. április 09. 19:00

„Egy ilyen törvény nem ment volna át a szlovák parlamenten, ha egyértelmű lett volna, hogy megtiltja egy másik ország himnuszának éneklését.” – jelentette ki Peter Antal most-hidas parlamenti képviselő a TA3 hírtelevízió hétfő esti műsorában, hozzátéve, hogy az „idegen ország” himnuszának éneklését betiltó törvény „nyilván nem a futballrajongók” ellen született meg.

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház is tiltakozik a himnusztörvény ellen

2019. április 07. 07:08

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinati Tanácsa, mint az egyház kormányzó szerve az alábbi nyilatkozatot hozza a Szlovák Nemzeti Tanács 2019. március 27-én megszavazott 63/1993 törvénymódosítása kapcsán, mely a nemzeti himnuszok korlátozását jelenti:

Sosem volt még ilyen hangos a magyar himnusz Dunaszerdahelyen

2019. április 06. 15:09

trianon250.jpgDunaszerdahelyen a DAC–Zilina szlovák élvonalbeli bajnoki labdarúgó-mérkőzés előtt a hazai szurkolók a magyar himnusz éneklésével tiltakoztak a „himnusztörvény” néven elhíresült törvénymódosítás ellen, ami május 15-től megtiltaná a külföldi himnuszok éneklését Szlovákiában.A hétközi eseményre, a magyar himnusz éneklésének tiltására miatt, sajátosan reagált a dunaszerdahelyi klub

„Az egész stadionban zeng majd a magyar himnusz”

2019. április 06. 12:01

Az előző két bajnoki mérkőzésen összesen egy pontot szerzett a szlovák élvonalban a DAC labdarúgócsapata, amely szombaton a 2. helyezett zsolnaiakat fogadja – a magyar himnusz eléneklése után. A DAC legutóbb 3–1-re kikapott a Slovan vendégeként, Vidáék a Zsolna elleni győzelemmel kárpótolhatnák a dunaszerdahelyi szurkolókat.

Bastrnák elnézést kért a magyar himusz éneklését büntető törvény miatt, kész felajánlani a lemondását

2019. április 04. 11:28

Bastrnák Tibor, a Híd frakcióvezetője a Pátria Rádiónak adott interjúban bocsánatot kért a magyar himnusz éneklését büntető törvény miatt. Bastrnák Tibor szerint a törvény nem vonja maga után automatikusan a büntetést, csak annak a lehetőségét.

„Hétezer eurós” himnuszéneklést szervez Balogh Ákos Gergely a DAC-Slovan meccsre

2019. április 04. 09:50

magyar-kezek-szurkolok-500.jpgMiután a szlovák parlament úgy döntött, súlyos büntetést kell fizetnie annak, aki csak úgy, külföldi küldöttség hiányában énekli egy külföldi ország himnuszát, polgári engedetlenség indul – ezúttal Magyarországról. A kezdeményezőt, lapunk korábbi főszerkesztőjét kérdeztük a tervezett eseményről.

Magyar srácok megcsapkodták a Slovan-szurkolókat Pozsonyban a Slovan-DAC után

2019. április 01. 04:58

Konfliktusba torkollott a DAC és a Slovan-szurkolók meccs utáni találkozása.A stadionból hazafelé tartó DAC-szurkolókat két oldalról szoros rendőrkordon kísérte, miközben az utca túloldaláról folyamatosan Slovan-szurkolók provokálták őket.

A tótoknál győzedelmeskedett a sorosista buzibarát libsi

2019. március 31. 04:40

A Markíza televízióban szombat este 10-kor, közvetlenül az urnazárás után közzé tett felmérési adatok szerint egyértelmű eredménnyel zárult a szlovák elnökválasztás. Mint a pozsonyi Új Szó írta, a Focus kutatása alapján az ellenzéki liberális Zuzana Čaputová 55,20, míg Maroą ©efčovič volt uniós biztos 44,80 százakékot szerzett.

1676. március 27-én született meg II. Rákóczi Ferenc fejedelem Borsi várában

2019. március 27. 14:52

Nevezetes magyar és horvát arisztokrata, sőt fejedelmi családok leszármazottja. Apja, I. Rákóczi Ferenc még gyermekkorában megkapta Erdély fejedelmi címét, bár sohasem uralkodhatott. Fejedelmeknek járó címek és elvárások, a magyar rendi ellenállás, a törökellenes hősiesség szimbólumai egyesültek II. Rákóczi Ferencben

Rákóczi fejedelem születésnapjára emlékeztek a Felvidéken

2019. március 24. 18:48

rakoczi-ferenc250.jpgLaczkó Lajos, a borsi II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás elnöke felidézte, hogy ötven éve, 1969-ben emlékeztek meg először ezen a helyszínen a fejedelem 1676. március 27-i születésnapjáról. Megemlítette azt is, hogy tíz éve alapították meg a fejedelem emlékét ápoló polgári társulást, az addig helyben működő civil szervezetek egyesülésével összekovácsolva azokat az értékeket, amelyeket addig külön-külön képviseltek.

Felfegyverzett tót droidok várják a magyar szurkolókat

2019. március 21. 19:39

A Szlovák - Magyar párharcok komoly összecsapásokra tekintenek vissza, melyeknek nem csak a szurkolók, de a rendőrök is aktív részesei voltak. Ezúttal készenléti csapatok várták a Nagyszombatra érkező Magyar szurkolói csapatokat, 4-5 vízágyú kíséretében.

Tömegesen utaznak a szurkolók „Szlovákiába” az Eb-selejtező miatt

2019. március 21. 17:38

Egészen biztosan tömve lesz a magyaroknak fenntartott vendégszektor, ugyanis a már jeggyel rendelkezők mellett több százan keltek útra belépő nélkül szerencsét próbálni, hátha bejutnak a Szlovákia - Magyarország Európa bajnoki selejtező mérkőzésre.

A felvidéki Caputová, az ellenzéki csúcsjelölt Soros György kottájából játszik

2019. március 20. 11:38

cionbolcsei250.jpgFarkas Örs politikai elemző szerint egyértelmű, hogy a szlovák elnökválasztáson induló Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje "Soros György kottájából játszik". Az M1 aktuális csatornán szerdán hozzátette: Zuzana Caputová a jelenlegi köztársasági elnök, Andrei Kiska pártfogoltja, aki Soros György-közeli politikusként az Európai Egyesült Államok vízióját próbálta Szlovákiában megvalósítani.

Régebbi hírek a rovatban:


A rovat teljes archívuma
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Új világ született 1918-1923 - Schmidt MáriaÚj világ született 1918-1923
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 511 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Lélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel - Domonkos LászlóLélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Káosz és rend III. - Hajnali sugár - Benkő LászlóKáosz és rend III. - Hajnali sugár
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 2 974 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Engdahl csomag - 4 könyv együtt kedvezőbben - F. William EngdahlEngdahl csomag - 4 könyv együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 17 000 Ft
Internetes ár: 12 999 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Nyusziék húsvétja KIFESTŐ
Nyusziék húsvétja KIFESTŐ
Könyv - Bolti ár: 1 699 Ft
Internetes ár: 1 699 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat