HunHír.info

2019. Kikelet hava 20. nap, Csilla napja.

Ismét büntettek a bocskoros oláh megszállók a március 15-i magyar zászlók miatt Székelyföldön

2019. március 19. 18:58

Ismét megbírságolta Sepsiszentgyörgy és Székelyudvarhely polgármesterét Kovászna, illetve Hargita megye prefektusa a magyar nemzeti ünnepre kitűzött magyar zászlók, szalagok miatt – írták kedden a székelyföldi portálok.

Molinón sem lehetnek jelen a magyar és a székely jelképek a csíkszeredai városházán

2019. március 19. 17:22

A marosvásárhelyi táblabíróság kedden kimondott ítéletében jogerősen elutasította Csíkszereda polgármesterének a fellebbezését, és megállapította, hogy molinón sem lehetnek jelen a magyar és a székely jelképek, illetve a város címere a csíkszeredai városháza tanácstermében. Az ítélet kivonata a romániai bíróságok portálján jelent meg.

1990. március 19. - A marosvásárhelyi fekete március

2019. március 19. 07:51

roman-magygyulolok.jpgAz 1989. decemberi forradalom után Romániában egyre erősödött a román nacionalizmus. Az új vezetés nem mutatott hajlandóságot arra, hogy érvényesítse a nemzeti kisebbségektől a kommunista diktatúra idején megtagadott jogokat, sőt az országot irányító Nemzeti Megmentési Front Tanácsának (NMFT) elnöke, Ion Iliescu februárban már nyíltan a magyar szeparatizmus veszélyéről beszélt.

Vasakarat – díj

2019. március 16. 15:33

Vasakarat – díjjal tüntette ki csütörtök este Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt a megalakulásának 11 évfordulóját Szentegyházán ünneplő Magyar Polgári Párt (MPP).

Az oláh himnuszt énekeltetne a székelyekkel a csíki bocskoros prefektus

2019. március 14. 10:18

Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus felszólította a megye minden polgármesterét és közintézmény vezetőjét, hogy tartsák be a Románia zászlójának kitűzésére és a himnusz eléneklésére vonatkozó törvény előírásait.

Az aradi Szabadság-szobor megsemmisítését, vagy Magyarországra költöztetését követeli a Noua Dreapta

2019. március 13. 15:51

roman-magygyulolok.jpgAz aradi Szabadság-szobor megsemmisítését, vagy Magyarországra költöztetését követeli egy a helyi sajtóban közzétett közleményben a szélsőségesen nacionalista Új Jobboldal Párt (PND) helyi szervezete. A PND hétfői közleményében az aradiakra nézve sértőnek ítélte a 13 aradi vértanú emlékére állított szoborcsoportot. Szerinte a tábornokok 40 ezer erdélyi román meggyilkolásáért felelősek.

Hargita megye oláh ispánja felszólította a közintézmények vezetőit, tartsák be a Románia zászlajára vonatkozó törvényes előírásokat

2019. március 13. 15:42

Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus felszólította a megye minden polgármesterét és közintézmény vezetőjét, hogy tartsák be a Románia zászlajának kitűzésére és a himnusz eléneklésére vonatkozó törvény előírásait.

Székelyek! Mutassátok meg úgy magatokat, hogy ámuljon a világ!

2019. március 12. 11:21

Szekely tancosok.jpgKözös felhívásban biztatják a székely megyék vezetői a székelyeket arra, hogy vegyenek részt népviseletben Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói miséjén. “Mutassuk meg minél többen kultúránk ezen kiemelkedő értékét a világnak” – áll a felhívásban. A megyeelnökök azt is jelezték, hogy szívesen veszik, ha a népviseletbe öltözött székelyek fényképet készítenek magukról az esemény során a csíksomlyói hegynyeregben, és ezt közzéteszik a közösségi oldalukon.

A pápáról, szeszről és szalámiról

2019. március 11. 07:56

olah-taplo.jpgPénteken ismét sikerült egyet homorítania nacionalizmusból a Realitatea tévéadónak a Románia 2019 című kihelyezett élő műsorában, amit ezúttal a Hargita megyei Maroshévízen, vagy régebbi nevén Oláhtoplicán kevertek le. A folklórműsorral tűzdelt talkshowban Cosmin Gușă műsorvezető meghívottai ezúttal is rendesen kiosztották a Hargita és Kovászna megyei magyarságot, meg természetesen az örök mumust, az RMDSZ-t.

Székely szabadság napja - Izsák Balázs: a székely nép nem mond le az autonómiáról

2019. március 10. 16:13

szekely-hadosztaly-500.jpgA székely nép nem mond le Székelyföld területi autonómiájáról, törekvésük pedig nem jelent fenyegetést senki számára - ez az üzenete Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerint annak a demonstrációnak, amelyre vasárnap, a székely szabadság napján gyűltek össze a résztvevők Marosvásárhelyen.

Székely Szabadság Napja: Ezrek a székely autonómiáért

2019. március 10. 15:42

Marosvásárhelyiek és Erdély számos más településéről érkezett demonstrálók ezrei gyűltek össze vasárnap Marosvásárhelyen a székely szabadság napja alkalmából rendezett megemlékezésre és autonómiatüntetésre

Ma van a székely szabadság napja

2019. március 10. 14:57

Hagyományosan március 10-én tartják a székelyek emléknapját.

Még most reszkettek, területrabló mocskok?

2019. március 09. 15:56

Marosvásárhelyen oktogonná alakították a székely vértanúk emlékműve körüli kockakőből kirakott csillagot, hogy ne idézze a székely zászló nyolcszögű csillag-motívumát.

Kelemen Hunor: bajban lennénk, ha választási szövetséget kötöttünk volna az MPP-vel

2019. március 09. 13:12

Kelemen Hunor szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ma bajban lenne, ha választási szövetséget kötött volna a Magyar Polgári Párttal (MPP).

A visszaszolgáltatás hóhérai

2019. március 07. 19:42

Az útjában mindent eltipró szuronyhengernek bizonyul Romániában a 2015-től erőteljesen tapasztalható visszaállamosítási folyamat, melynek áldozatai között előkelő helyen állnak az egykori magyar arisztokrácia leszármazottjai és a történelmi egyházak.

Székelyföldi terrorvád - Európai vezetőkhöz fordul Lomnici Zoltán és Székelyföld szenátora

2019. március 07. 18:41

Levélben fordul az Európa Tanács főtitkárához és az Európai Parlament elnökéhez Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke és Fejér László Ödön, Székelyföld szenátora a Romániában terrorvád miatt 5-5 évre ítélt székely fiatalok ügyében.

Eltemették Horthy utolsó székely testőrét

2019. március 07. 12:50

horthy-kezdi250.jpgA farcádi családi sírkertben helyezték végső nyugalomra a 99 évet élt vitéz Vajda Lajost, aki az egykori Magyar Királyi Testőrség Székely Szakaszának utolsó élő tagja volt. Székelyföld felszabadulása után 1940-ben az elsők között sorozták be a Magyar Királyi Testőrségbe a farcádi születésű Vajda Lajost, ahol szakaszvezetőként védhette Horthy Miklós kormányzót.

Nagyszámú résztvevőre számítanak a Székely Szabadság Napján

2019. március 07. 07:57

Tekintettel arra, hogy vasárnapra esik a Székely Szabadság Napja, ezért arra számítanak, hogy nagyszámú résztvevő lesz jelen a postaréti megemlékezésen a székely vértanúk emlékművénél

Határjárók a Csíki-havasokról

2019. március 07. 06:56

gyimesbuk-korona.jpgEgy újabb, a Csíki-havasokról szóló túrakönyvet mutatott be Molnár Sándor vasárnap, a Székely Nemzeti Múzeumban. Ez a könyv bizonyos tekintetben többet, bizonyos tekintetben kevesebbet nyújt, mint az eddig ugyanarról a hegységről megjelent túrakalauzok, ugyanakkor terápiás célt is szolgál. Az Osztrák–Magyar Monarchia keleti határainak leírása apropóján mintát nyújt arra is, hogyan kell átalakítani a földrajzi helyekhez kapcsolódó különböző történelmi emlékezetet.

Barta Béla: Ezek ugyanazok

2019. március 07. 06:36

roman-magygyulolok.jpgHa egy történelem és politika iránt érdeklődő kívülálló külföldi elolvasná a száz esztendeje Románia fennhatósága alá került magyar nemzetrész vázlatos történetét, minden bizonnyal feltűnne neki egyetlen dolog, ami egy évszázad alatt semmit sem változott: a román állam hozzáállása a magyar kisebbséghez.

Régebbi hírek a rovatban:


A rovat teljes archívuma
Médiapartnerünk:

Székely Hírmondó
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A második szabály - In memoriam Olofsson Placid - Beer Miklós - Csókay András - Brückner Ákos Előd - Eperjes Károly - Ézsaiás Erzsébet - Mádl Dalma - Rétvári Bence - Schmidt Mária - Sinkovits Vitay András - Süveges Gergő és még sokan másokA második szabály - In memoriam Olofsson Placid
Könyv - Bolti ár: 2 850 Ft
Internetes ár: 2 423 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Hágó - Ősi JánosA Hágó
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A hit legnagyobb rejtélyei - Összeesküvés elméletek sorozatA hit legnagyobb rejtélyei
Könyv - Bolti ár: 1 399 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
14% internetes kedvezménnyel
A pénz istenei - F. William EngdahlA pénz istenei
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 4 050 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Erdély társasjáték
Erdély társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 12 000 Ft
Internetes ár: 9 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat