HunHír.info

2019. Ígéret hava 21. nap, Rof napja.

Az oláhok többsége szerint Magyarország ellenőrzése alá akarja vonni Erdélyt - reszketnek, hogy visszajár a lopott holmi

2019. május 20. 14:37

horthy-kezdi250.jpgA románok többsége úgy értékeli, hogy Magyarország elfogadhatatlan mértékben beavatkozik Románia belügyeibe, és azon ügyködik, hogy "így vagy úgy" ellenőrzése alá vonja Erdélyt – egyebek között ez derült ki az INSCOP közvélemény-kutató intézet egy friss felméréséből, amelynek külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésekről gyűjtött adatsorát hétfőn tették közzé.

Băsescu szerint az úzvölgyi román kereszteket letakaró „primitíveket” sírgyalázásért felelősségre kell vonni

2019. május 19. 14:59

„A törvény előtt kell felelniük azoknak a primitíveknek, akik műanyag zsákokkal borították be az úzvölgyi katonai temetőben a román katonák emlékére felállított kereszteket” – jelentette ki szombaton Traian Băsescu volt államfő.

Miért veri ki a román patrióta sajtó biztosítékait egy magyar rendszámú turistabusz Gyulafehérváron?

2019. május 19. 08:18

Mert egy helyi cég ilyen kisbusszal furikáztatja az oda látogatókat a Nagy Egyesülés városában. Hülye viccnek hangzik, pedig nem az. Valakinek valóban kivájta a szemét, hogy egy gyulafehérvári cég (a neve Artemis Kft. és többek között elektomos járművek forgalmazásával foglalkozik) olyan kisbuszokkal (de legalább eggyel) utaztatja körbe a turistákat Fehér megye fővárosában, amelyek magyar rendszámmal rendelkeznek.

Majdnem meglett az úzvölgyi katonatemető első román hősi halottja?

2019. május 18. 17:19

uz-volgye250.jpgGeorge Simion mélyromán provokátor, aki az Acțiunea 2012 egyesüléspárti mozgalomnak is a vezetője (és mellesleg független EP-képviselő jelölt) azt állítja, hogy majdnem meglincselték az úzvölgyi katonatemetőben. Hogy igen-e, azt mindenki döntse el maga. Simion, aki a román földet ment védeni, többeket megszólítva kérte számon az úzvölgyi katonatemetőnél, hogy miért takarták le a „román hősök” sírköveit.

A Házsongárdi temető irodalmi emlékezetét kutató tanácskozást rendeznek Kolozsváron

2019. május 18. 09:03

hazsongardi_250.jpgAz "Házsongárd-légió" - Kolozsvár-dialógusok 2.0 címet viselő esemény a konkrét, a szimbolikus, a történetileg változó sírkert sok szempontú megközelítésére tesz kísérletet. A temető azóta, hogy 1585. május 11-én a kolozsvári közgyűlés a pestisjárvány kezdetén megalapította, gyarapodó városi nyughelyből nemzeti panteonná, városszélből belvárossá, puszta temetkezési helyből identitásküzdelemmé, nem utolsó sorban védett műemlékké vált - olvasható a FISZ közleményében.

A bíróság magasról tesz a törvényekre: a terrorperben elítélt Szőcs Zoltán sem szabadulhat a börtönből

2019. május 17. 16:09

A kézdivásárhelyi vármegyés elítélt ugyanúgy járt, mint Beke István: nem engedik szabadon, pedig már nem büntethető, amiért elítélték. Érti ezt valaki? A terrorizmus kísérlete miatt öt évre elítélt Szőcs Zoltán sem szabadulhat a feketehalmi börtönből, pedig egy április óta hatályos törvénymódosítással törölték azt a cikkelyt, amely alapján elítélték.

Bedő Zoltán: Elég volt!

2019. május 16. 13:45

uz-volgye250.jpgAz Úz Völgye Szervező Bizottság május 16-ról 17-re virradó éjszaka állandó őrségre szólítja a székelységet a helyszínre, hogy szükség esetén meg lehessen akadályozni a magyar haditemetőben alaptalanul és jogtalanul felállított román emlékmű és betonkeresztek felavatását. E szándék okaira az alább idézett vélemények is rávilágítanak, amelyeket az ökumenikus istentisztelettel egybekötött tiltakozás után fogalmaztak meg a megkérdezettek május 12-én.

Magyargyilkos bocskoros oláh szobrával csábítja Kolozsvárra utasait a MÁV

2019. május 14. 13:55

avram-iancu-250.jpgValaki a napokban kiszúrta, azóta pedig szélsebesen terjed a Facebookon a MÁV-START romániai járatait népszerűsítő kiadvány, amelynek címoldalát a kolozsvári Avram Iancu-szobor illusztrálja – írja a maszol.ro erdélyi magyar hírportál. Legtöbben azt kifogásolják, hogy hogyan kerülhet egy állami tulajdonban lévő magyar vállalat kiadványának címoldalára egy olyan történelmi személyiség, „akinek móc szabadcsapatai ezrével gyilkolták le az Erdélyi-érchegység elszórt magyar falvainak polgári lakosságát”.

Iraki és szíriai bevándorlókat találtak egy furgonban a Nagylak-Csanádpalota határátkelőhelyen

2019. május 14. 10:59

A román határőrök 12 iraki és szíriai bevándorlót találtak egy furgonban elbújva kedd hajnalban a Nagylak-Csanádpalota határátkelőhelyen. A történtekről a román határrendészet számolt be honlapján. A Magyarországra tartó, lett sofőr által vezetett brit rendszámú furgont kockázatelemzés alapján vizsgálták át a határőrök.

Legyünk éberek!

2019. május 13. 19:12

uz-volgye250.jpg...Az áldatlan helyzet nem oldódott meg tehát, ezért továbbra is őrködnünk kell az Úz völgyében nyugvó hőseink álma fölött. Ennek érdekében viszont összefogást, és ezáltal erőt szükséges felmutatnunk, illetve ébereknek lennünk, mert ellenkező esetben bármikor végrehajthatják aljas tervüket. Sunyi módon, titokban, hogy ne tudjuk megakadályozni. Tisztségviselőinknek pedig sürgetni kell a haditemető eredeti arculatának a visszaállítását, valamint a megyehatár egyértelmű kijelölését a történelmi igazságnak és érvényben lévő törvényeknek megfelelően...

EP-választás - Tőkés Lászlónak még nincs javaslata az EMNT szimpatizánsai számára

2019. május 13. 12:51

Tőkés Lászlónak és az általa vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak (EMNT) még nincsen javaslata a tanács szimpatizánsai számára arra vonatkozóan, hogy mit tegyenek a május 26-án tartandó európai parlamenti választásokon.

Úzvölgyi katonatemető - Több ezer ember kiáltotta a sírkertben: Ne bántsd a magyart!

2019. május 12. 17:19

uz-volgye250.jpgTöbb ezren vettek részt vasárnap délután a Székelyföld határán fekvő Úzvölgye törvénytelenül átalakított magyar katonai temetőjében tartott ökumenikus istentiszteleten, és kiáltották egymás kezét megfogva: Ne bántsd a magyart! Az összekapaszkodásra és a közös felkiáltásra Demeter Sándor Lóránd székelyderzsi unitárius lelkész szólította fel az összegyűlteket.

Győztek a székelyek: Elhalasztotta a dormánfalvi polgármester a haditemető-gyalázat felavatását

2019. május 12. 06:16

uz-volgye250.jpgElhalasztotta Constantin Toma, Dormánfalva polgármestere az úzvölgyi katonai temető román parcellájának május 17-re tervezett felavatását. A polgármester a Mediafax hírügynökség tudósítóját tájékoztatta a halasztásról. Megjegyezte: az emlékműavatás új időpontját később fogják kijelölni és nyilvánosságra hozni. A polgármester az európai parlamenti választások kampányára hivatkozott

Magyar győzelem az Úz-völgyében? A román hatóság elismerte, hogy törvénytelenség folyik

2019. május 11. 08:50

uz-volgye250.jpgAz Állami Építkezési Felügyelőség szerint Dormánfalva városháza törvénytelenül állította ki az úzvölgyi katonatemető eltulajdonítását „szentesíteni hivatott” építési engedélyt. Időközben kiderült, hogy a kulturális miniszter már napok óta figyelmeztette is a dormánfalvi polgármestert. Az Állami Építkezési Felügyelőség megállapította, hogy a dormánfalvi városháza olyan dokumentáció alapján állította ki a katonatemető román parcellájának a létrehozásához az építési engedélyt, amely nem bizonyította egyértelműen a terület fölötti tulajdonjogát.

A titkosszolgálat ténykedéseit látja a Beke–Szőcs-ügy hátterében az MPP politikusa

2019. május 10. 10:12

Beke-Istvan-Attila-250.jpgVilágos, hogy a román titkosszolgálatnak benne van a keze Beke István és Szőcs Zoltán elítélésében, sőt a kiskaput is megtalálták, hogy bár megszűnt az ítélet törvényes alapja, mégse engedjék szabadon őket – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő. A Beke–Szőcs-ügyben hozott döntések háttere sokkal mélyebbre nyúlik, felelős politikusként mindent meg kell tennünk, hogy az igazság kiderüljön” – szögezte le Kulcsár-Terza József.

Úzvölgyi katonatemető - A román kulturális tárca szerint nem avatható fel a román emlékmű

2019. május 09. 20:21

uz-volgye250.jpgA romániai Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma szerint nem avatható fel az úzvölgyi katonatemetőben a román katonák parcellája. A minisztérium erről Constantin Toma dormánfalvi polgármesternek küldött levelet, melynek másolatát Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke juttatta el az MTI tudósítójának.

Élőlánccal védjük meg őseink emlékét - Mindenki az Úz völgyébe!

2019. május 09. 09:55

uz-volgye250.jpgAz elmúlt időszak sorozatos eseményei arra sarkallnak bennünket, hogy megálljt parancsoljunk az erdélyi magyarságot ért inzultusoknak. A jogkövető magatartás egyoldalú betartása gyakorlattá vált az országban, a párbeszéden alapuló együttélési igényünk süket fülekre talál. Románia többszörösen megszegte vállalásait, amik a területén élő kisebbségek jogállásáról szólnak. A Magyar Polgári Párt jelen lesz a május 17-re tervezett „történelemhamisító avatáson” az úzvölgyi katonai temetőben.

Önmérsékletre intenek az alcsíki polgármesterek az úzvölgyi temető

2019. május 09. 08:13

uz-volgye250.jpgSzolidaritásukat fejezték ki az alcsíki polgármesterek Csíkszentmárton polgármestere, illetve a helybéliek mellett az úzvölgyi katonatemető körül kialakult helyzet miatt. A községvezetők szerdán Csíkszentmártonban tartott sajtótájékoztatóján arra intették a lakosságot, hogy tartózkodjanak az önbíráskodástól, hiszen „egy törvénytelenséget nem szeretnének egy másik törvénytelenséggel felülírni.”

Az elátkozott Abrudbánya

2019. május 09. 07:43

avram-iancu-250.jpg1849. május kilencedike a magyar történelem egyik gyászkeretes napja: Avram Iancu román felkelői tömegmészárlást rendeztek Abrudbánya magyar lakossága között, megközelítőleg ezer magyar embert gyilkoltak meg. A Magyarország és Erdély uniója ellen fellázadt románok a pogrom ideje alatt összességében 7500–8500 magyart mészároltak le, ezzel megváltoztatva Dél-Erdély etnikai összetételét.

Börtönben marad Beke, Szőcs még reménykedhet

2019. május 08. 19:33

Beke-Istvan-Attila-250.jpgA brassói táblabíróság szerdai döntése értelmében nem szabadulhat a feketehalmi börtönből a terrorizmus kísérlete miatt elítélt Beke István annak ellenére sem, hogy egy múlt hónapban kihirdetett törvénymódosítás során törölték a büntető törvénykönyvből azt a cikkelyt, amelynek alapján elítélték. Az ügy másik elítéltje, Szőcs Zoltán által benyújtott hasonló kérés elbírálását május 17-re tűzték ki.

Régebbi hírek a rovatban:


A rovat teljes archívuma
Médiapartnerünk:

Székely Hírmondó
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A székely nemzet atlasza - Faragó ImreA székely nemzet atlasza
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 700 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A hunok Indiában - 3. bővített kiadás - Aradi ÉvaA hunok Indiában - 3. bővített kiadás
Könyv - Bolti ár: 2 950 Ft
Internetes ár: 2 508 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Göbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - Andrew CollinsGöbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 10 980 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
27% internetes kedvezménnyel
Ne bántsd a magyart! - Szájer JózsefNe bántsd a magyart!
Könyv - Bolti ár: 3 950 Ft
Internetes ár: 3 674 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Ébredés az Ötödik dimenzióban - Maureen J. St. GermainÉbredés az Ötödik dimenzióban
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat