HunHír.info

2017. Kikelet hava 23. nap, Lengo napja.

Székely szabadság napja - Behajtották a 2014-ben kirótt bírság egy részét

2017. március 22. 15:54

Zárolták a román hatóságok a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) háttérszervezetének, a Siculitas egyesületnek a bankszámláit, hogy behajtsák a 2014-es felvonulás miatt kirótt 12 ezer lejes (840 ezer forint) bírságot, melyet bírósági úton sem sikerült eltöröltetni - közölte szerdán az SZNT.

Megmaradhat a marosvásárhelyi katolikus gimnázium

2017. március 21. 17:53

A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium működtetésében érintett intézmények és a szülők egy csoportjának a keddi egyeztetésén körvonalazódott a megoldás a tanintézet rövid távú működtetésére.

Ma 27 éve volt a marosvásárhelyi magyarellenes pogrom napja

2017. március 21. 08:06

roman-rendorseg-250.jpg...Aztán este fél hat tájban elkezdenek megérkezni a Vatra Romaneasca szervezésében a buszok a környező településekről. Kaszákkal, vasvillákkal, fejszékkel felfegyverzett román parasztokat hoznak. Azok pedig – előírásszerűen – a fegyvertelenül tüntető magyarokra támadnak. A puszta kézzel védekező tömeg hátrál, majd a köztéri padokat széttördelve próbál védekezni...

Erdélyben turnézik a Nemzeti Színház - Farkaslakára is mennek

2017. március 20. 19:06

Erdélyben, a szerző, Tamási Áron szülőföldjén turnézik Vitéz lélek című produkciójával a budapesti Nemzeti Színház. Tamási Áron egy novellája átdolgozásaként írta példázatát 1940-ben, abban az évben, amikor a Trianonban elszakított Észak-Erdély és Partium visszakerült az anyaországhoz.

Magyar diákokkal teli busz szenvedett balesetet: sok a sérült, a sofőr ittas volt

2017. március 20. 13:56

Kilenc diák megsérült, amikor hétfőn reggel árokba borult egy Dévára tartó iskolabusz az erdélyi Csernakeresztúr közelében. A busz a Vajdahunyad és Déva közötti főúton haladt, amikor a baleset történt- írja a Híradó. A buszban a dévai Téglás Gábor Gimnázium 17 diákja utazott.

„Kifelé a magyarokkal az országból”- ezt skandálták egy bukaresti oláh fociklub suttyói

2017. március 19. 17:58

Nem múlt el incidensek nélkül a román másodosztályban játszott Juventus Bukarest–Sepsi OSK találkozó. Az egyébként két gólos bukaresti győzelemmel végződött találkozón nem maradhattak el a szokásos magyarellenes rigmusok sem, ezúttal oláh suttyó kisgyerekek szájából.

Nem bírja megemészteni a vöröscsillagos multi...

2017. március 18. 21:30

Az Európai Unió luxemburgi bíróságához fordult a holland Heineken társaság az Igazi Csíki Sör védjegyének visszavonása érdekében. A Bruxinfo portál tájékoztatása szerint az Európai Bíróság pénteken megjelent hírlevele számol be arról, hogy a multinacionális sörgyártó a közelmúltban megtámadta az EU Törvényszékén az Igazi Csíki Sörnek nyújtott európai uniós védjegyet.

Sabin Gherman: mióta tiltott Romániában Erdély zászlója?

2017. március 18. 19:24

A tényállás a következő: fejenként 500 lejre büntettek néhány fiatalt, mert egy engedélyezett rendezvény keretében Erdély történelmi zászlójával vonultak fel. A csendőr a jegyzőkönyvben azzal indokolta a bírságot, hogy „Erdély 1918 előtti zászlója volt náluk”.

A Krónika és a Háromszék is bírálta az RMDSZ-t, amiért kihagyta az autonómiát

2017. március 18. 09:52

erdely250.jpgA Krónika és a Háromszék napilap is bírálta az RMDSZ-t amiatt, hogy az erdélyi magyarok nemzeti ünnepen közzétett 12 pontos követeléslistáján nem szerepelt az autonómia. A Krónika vezércikkírója méltányolta, hogy az RMDSZ megfogalmazta, mit kíván 2017-ben az erdélyi magyar közösség, de „az egy helyben toporgás összetéveszthetetlen nyomának" tartotta, hogy „a kiáltványból üvölt az elhallgatás".

Új növényfajt fedeztek fel kolozsvári magyar kutatók „Kis-Szkítiában”

2017. március 17. 16:08

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének munkatársai új növényfajt fedeztek fel és írtak le, amelynek neve Ferula mikraskythianának – írja a BBTE közleménye.

Bodvaj ünnepe - Gábor Áron egykori kohójánál emlékeztek

2017. március 15. 20:21

Újjáépítését követően tizedik alkalommal emlékezett az 1848–49-es forradalom kitörésére Erdővidék Gábor Áron egykori kohójánál, Bodvajban. A kistérség legjelentősebb ipartörténeti műemlékénél többen szólaltak fel azok közül, akik szorgalmazták helyreállítását: kötelességeink vannak, vigyáznunk kell az elődeink által ránk testált értékeinkre, hiszen nekünk is tovább kell örökítenünk azokat.

Kelemen Hunor: az autoriter politika gyomját, élősködőit el kell távolítani a szabadság kertjéből

2017. március 15. 18:37

Kelemen Hunor szerint "az autoriter politika gyomját, élősködőit el kell távolítani a szabadság kertjéből". A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Nagyszalontán, Kossuth Lajos egész alakos köztéri szobra előtt mondott beszédet a nemzeti ünnepen

Kolozsvár: a csendőrök Erdély zászlaja miatt büntettek

2017. március 15. 13:15

A kolozsvári március 15-i ünnepi felvonuláson a román csendőrség kiemelte a tömegből Fancsali Ernőt, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári elnökét, valamint további egy személyt, mert azok Erdély zászlóval vonultak fel – írja az EMNP sajtóirodája

Az RMDSZ közzétette az erdélyi magyarság 12 követelésének listáját - az autonómiáról „megfeledkeztek"

2017. március 15. 11:28

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) március 15-ére a honlapján tette közzé az erdélyi magyarság 12 legfontosabb aktuális követelésének listáját. A szövetség már a 2017-es kívánságlista fejlécébe beleírta, amit a legfontosabbnak tart: legyen béke, szabadság és egyetértés! Az RMDSZ nem sorolta az erdélyi magyarság 12 legfontosabb aktuális törekvése közé az autonómia elérését!

Erdélyben is ünnepelnek – ez történt 169 éve

2017. március 15. 09:07

169 évvel ezelőtt Kolozsvárra is eljutott a forradalom híre. Egyed Ákos történész arról beszélt az M1-en, hogy március 20-án érkezett meg a forradalom híre Erdélybe. El is kezdtek egy tüntetést szervezni a 12 pont elfogadása érdekében, Kolozsvári viszonylatban megismételték azt, ami Pesten történt. Elfogadtak egy kolozsvári határozatot, amely az unió követelését előre hozta, annak érdekében , hogy Erdély kérdése megoldójon.

Péntekig tartó tüntetéssorozatba kezdtek a szülők a marosvásárhelyi gimnáziumért

2017. március 13. 13:19

Péntekig tartó tüntetéssorozatba kezdett hétfőn a marosvásárhelyi prefektusi hivatal előtt a létbizonytalanságba sodort marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumban tanuló gyermekek szüleinek egy csoportja. A magyarok megállapították, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalé a legnagyobb felelősség az iskola körül kialakult áldatlan helyzet miatt.

Arany-emlékév - A költő megkeresztelésének 200. évfordulójáról emlékeztek meg Nagyszalontán

2017. március 12. 14:20

Arany János példája a szorgalom, a tanulás és a munka fontosságára hívja fel az utókor figyelmét - mondta az MTI-nek Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, aki a költőfejedelem megkeresztelésének 200. évfordulójáról megemlékező református istentiszteleten és koszorúzáson vett részt vasárnap Nagyszalontán.

Ürítik a víztározót, látható lesz a víz alatti Bözödújfalu

2017. március 12. 10:10

bozodujfalu-2.jpgA hét végén elkezdődött a bözödújfalusi mesterséges tó leeresztése, s mintegy másfél hónap múlva újra látható lesz az egykori település víz alatti része - jelentette szombat este a Maszol.ro erdélyi portál Csibi Attila Zoltán erdőszentgyörgyi polgármesterre hivatkozva.

”A román hatóságok kettős mércéje is az autonómia szükségességét igazolja”

2017. március 11. 14:03

szekely_zaszlo.jpgAz Európai Szabad Szövetség pártigazgatója szerint az autonómia szükségességét igazolja az a tény is, hogy a román csendőrség kettős mércét alkalmaz, és bírságokat rótt ki a tavalyi székely szabadság napján az autonómia igényét hangoztató Székely Nemzeti Tanács (SZNT) aktivistáira.

,,Nomád” eredetű a járvány a román miniszter szerint

2017. március 10. 17:44

Florian Bodog román egészségügyi miniszter szerint a "nomád" lakosság köréből indult az a kanyarójárvány, amelyben több mint 3400-an betegedtek meg, és amely eddig 17 halálos áldozatot szedett. Magyarországon és Olaszországban is ugyanannak a vírustörzsnek a jelenlétét mutatatták ki, amely a romániai kanyarós megbetegedéseket okozta.

Régebbi hírek a rovatban:


A rovat teljes archívuma
Médiapartnerünk:

Székely Hírmondó
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Fekete Madonna titka - Gönczi TamásA Fekete Madonna titka
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 792 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Háborúk, olaj, radikalizmus - Marc FromagerHáborúk, olaj, radikalizmus
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Lovasíjász DIGIPACK - DVD és CD - Kassai Lajos, Kaszás GézaA Lovasíjász DIGIPACK - DVD és CD
DVD - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 500 Ft
8% internetes kedvezménnyel
1956 és a megtorlás fekete könyve - Jobbágyi Gábor1956 és a megtorlás fekete könyve
Könyv - Bolti ár: 4 200 Ft
Internetes ár: 3 570 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Mesék Mátyás királyról
Mesék Mátyás királyról
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat