HunHír.info

2018. Áldás hava 22. nap, Obi napja.

Székely kopja a pozsonyi csata emlékére

2018. július 22. 11:41

pozsonyi-csata.jpgSzlovákiában sem jobb magyarnak lenni, mint Romániában – bizonyítja ezt többek között a pozsonyi csata évfordulóján a felvidéki magyarok által szervezett emlékünnepség, melyen letiltották a Kárpátia nemzeti rockegyüttes koncertjét. Ilyen és ehhez hasonló okok miatt nem kerülhetett Dévényre a Balázs Antal által faragott monumentális kopjafa, hanem egy magyar többségű település főterét díszíti.

Székelyföldön megtűrt bocskoros buta oláhok Bukarestben uszítanak az őslakosok ellen

2018. július 20. 08:46

roman-magygyulolok.jpgBukarestben készülnek tiltakozni július 29-én a székelyföldi románok civil szervezetei a parlamentben elfogadott, de még ki nem hirdetett közigazgatási törvénykönyv ellen – írja szerdai számában a Krónika című napilap, amit az MTI tallózott.

Székelyföldön ütötték meg a 6-os lottót

2018. július 20. 08:34

A Román Lottótársaság közleménye szerint július 19.-én, csütörtökön, a kora esti órákban a Hargita megyei Maroshévízen ütötték meg a 6-os lottót. Nem is akár hogyan, hanem kiütéses telitalálattal – zsebre is vágva a főnyereményt! A jutalom, ami az idei év legnagyobbika, nem több, és nem kevesebb, mint 9 millió 720 ezer 865 lej. Ja, és 12 bani.

"Hazánkért rendületlenül” - elkezdődött a 14. EMI-tábor

2018. július 18. 16:28

Megnyitotta kapuit a 14. EMI-tábor a gyergyószentmiklósi 4-es kilométernél. A szerda délben elrajtolt rendezvény a magyar kultúra értékei, hagyományai köré szervezett programmal, esténként koncertekkel, bulikkal és táncházakkal várja a résztvevőket.

Tusványos - Át kellett szervezni a programot az elmúlt két hétben kimondott ítéletek miatt

2018. július 18. 15:08

A romániai bíróságok elmúlt hetekben kimondott, nagy visszhangot kiváltó magyar vonatkozású ítéletei arra késztették a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) szervezőit, hogy módosítsák a programot, és hangsúlyosan figyeljenek magyarokkal szembeni jogfosztásokra

Kisebbségvédelmi kezdeményezés - A Romániában gyűjtött aláírások 84 százalékát hitelesítette a bukaresti belügyminisztérium

2018. július 16. 20:41

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezés Romániában gyűjtött aláírásainak 84 százalékát hitelesítette a bukaresti belügyminisztérium - közölte hétfői hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Kápolnává alakítják Mikes Kelemen kiszáradt zágoni tölgyfáját

2018. július 16. 15:04

Kápolnává alakítják annak a zágoni tölgyfának a kiszáradt törzsét, amelyet a hagyomány szerint Mikes Kelemen édesapja ültetett a család portáján – írja hétfőn a Krónika napilap. Az egyszerre két ember befogadására alkalmas kápolna kialakítása folyamatban van, erre Mónus Béla magyarországi fafaragóművész kapott megbízást Zágon polgármesterétől. A művész szeptemberre tervezi a munka átadását.

Farkaslaka lovasa nyerte az idei Székely Vágtát

2018. július 15. 19:37

Farkaslaka lovasa, Tamás Csaba nyerte Fiber nevű lován a 2018-as Székely Vágtát, melyet szombaton és vasárnap a háromszéki Óriáspince-tetőn szerveztek meg immár nyolcadik alkalommal.

Kurultajra várják a jelentkezőket az EMNT-nél

2018. július 14. 06:54

A Magyar Turán Közhasznú Alapítvány által életre hívott Magyar Turán Szövetség augusztus 10. és 12. között rendezi meg a Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlés ünnepét Bugacon

Az udvarhelyi bíróság szerint is fizetnie kell Gálfi Árpádnak a magyar zászlók miatt

2018. július 13. 13:15

A székelyudvarhelyi bíróság alapfokon elutasította Gálfi Árpád keresetét. A polgármester azt a prefektusi bírságot óvta meg, amelyet március 15-e alkalmával kapott a piros-fehér-zöld színű városi díszítés miatt.

Elkészült az észak-erdélyi autópálya gyalui viaduktja

2018. július 13. 13:12

A nehezén már túlvannak az észak-erdélyi autópálya gyalui viaduktjának építői: már csak az aszfaltozás van hátra – számolt be a Pró Infrastruktúra Egyesület. A viaduktot öt évvel az eredeti határidő lejárta után, várhatóan szeptember elején adják át a forgalomnak. Ha ez megtörténik, az autósok 61 kilométeren közlekedhetnek az észak-erdélyi autópályán, mert a frissen elkészült híd összeköti a sztráda Aranyosgyéres-Gyalu, illetve Gyalu-Magyarnádas közötti szakaszát.

Közel ezren Bekéért és Szőcsért Kézdivásárhelyen

2018. július 13. 11:53

Az előző szimpátiatüntetetéshez képest jóval többen, közel ezren gyűltek össze Kézdivásárhely főterén azért, hogy kiálljanak az ún. székely terroristaper két áldozatáért, Beke Istvánért és Szőcs Zoltánért. Ezúttal nem csak a barátok, hanem a magyar politikai pártok és civil szervezetek is csatlakoztak az akcióhoz.

A magyar közösség elleni támadás a közigazgatási kódex elleni óvás

2018. július 12. 18:55

A magyar közösség elleni újabb támadásként értékeli az RMDSZ azt, hogy az ellenzéki pártok ötven törvényhozója alkotmányossági óvást emelt a kisebbségi anyanyelvhasználatot is szabályozó, a képviselőház hétfői ülésén megszavazott közigazgatási törvénykönyv ellen.

Nem lehet a „magyar veszély” miatt kihirdetni a közigazgatási törvényt

2018. július 12. 17:28

Alkotmányossági óvás miatt nem lehet kihirdetni a kisebbségi anyanyelvhasználatról is rendelkező közigazgatási törvényt. Erről a csütörtöki bukaresti lapok számoltak be az USR közleménye alapján. Az USR ezúttal nem a kisebbségi előírásokat sérelmezte, hanem a volt polgármestereknek és megyei tanácselnököknek (illetve helyetteseiknek) különleges nyugdíjat előirányzó rendelkezést és a megyei prefektusi tisztség politizálását kifogásolta.

Kutyasétáltatóra támadt egy medve Tusnádfürdőn

2018. július 12. 16:17

Hétfő este sétáltattam a kutyát és az állomástól mentem kifelé a kockaköves úton a főút fele, amikor egy hárombocsos anyamedve szökött elém. Visszahúzódott, én felvettem az ölömbe a kutyát, mire ismét kiugrott és a körmeit beleakasztotta a mellkasomba, a rajtam lévő pólót is leszakította. Az eset Tusnádfürdőn történt, irtózatosan el vannak szaporodva.

A végsőkig el kellene menni a magyar kisebbségi jogok védelméért - Erdélyben is

2018. július 12. 10:35

Közel hárommillió forintnak megfelelő lejre bírságolta a marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság Péter Ferencet, a Maros megyei tanács elnökét, Szováta volt polgármesterét, amiért nem távolította el a polgármesteri hivatal épületéről a székely zászlót. A napokban született döntés után Péter Ferenc úgy fogalmazott: Románia újra kettős mércét alkalmaz, mert például Bukovinában, ami szintén történelmi régió, és nem adminisztratív terület, nem járt bírság a régió zászlajának használatáért – hangzott el a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

A székelység a magyar nemzet része

2018. július 11. 13:04

szekely_zaszlo.jpgAz uralkodó történettudományi, régészeti, néprajzi és nyelvészeti álláspontok a székelyeket az etnokulturális értelemben vett modern magyar nemzet szerves részének tekintik – tette közzé a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete. Az állásfoglalás már tavaly decemberben elkészült.

Medvejárás Kálnokon

2018. július 11. 08:55

Ismét bejárt a medve Kálnokra. Keddre virradóan egy kétéves körüli állat két háztartásba látogatott, kerítéseket tett tönkre, nyulakat ölt meg, csirkékre tört rá. A károsultak nem tettek kárjelentést.

Újabb román provokáció és megfélemlítés a magyarok ellen Erdélyben

2018. július 10. 12:51

avram-iancu-250.jpgFelelevenedni látszanak az évtizedekkel ezelőtti történések és hangulat, Ceaușescu magyargyűlölő utódai ismét nyeregben érzik magukat. Kicsinyes provokációk és valódi megfélemlítés zajlik az erdélyi magyarság ellen. Legutóbb két székely fiatalembert ítéltek el koholt vádak alapján, terrorizmus vádjával, most a körösfői Vasvári Pál Emléknapot zavarták meg román szélsőségesek a rendőrökkel karöltve.

Elaludt a sofőr: négyen meghaltak Belényesen

2018. július 08. 11:21

Négy személy halálát okozó autóbaleset történt vasárnap reggel Bihar megyében. Egy személygépkocsi összes utasa életét vesztette amiatt, hogy elaludt a sofőr.

Régebbi hírek a rovatban:


A rovat teljes archívuma
Médiapartnerünk:

Székely Hírmondó
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Trianon naptár 2018
Trianon naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 1 920 Ft
52% internetes kedvezménnyel
Szkítáktól a Kárpát hazáig - Aradi ÉvaSzkítáktól a Kárpát hazáig
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 210 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Mindenki-tudja ország - Szerencsés KárolyMindenki-tudja ország
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 635 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Világhódító államterrorizmus - Összeesküvés elméletek sorozatVilághódító államterrorizmus
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba - Agnes Golenya PurisacaA kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat