HunHír.info

2018. Enyészet hava 15. nap, Nyilas napja.

Főhajtás Lemhényben

2018. november 14. 15:26

Vasárnap a helyi vitéz Lukács Botond kezdeményezésére a Vitézi Rend háromszéki törzsének állománya, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület kézdiszéki huszárai, a 15-ös székely határőr gyalogezred és a 24-es Határvadász Hagyományőrző Csoport Lemhényben rótta le tiszteletét azon ismert és névtelen hősök emléke előtt, akik életüket adták a szabadságért és a hazáért

Dan Tanasă jól dolgozik: Csíkdánfalva „Községháza” felirat nélkül marad

2018. november 14. 13:38

El kellett távolítani a Községháza feliratot a csíkdánfalvi önkormányzat székházáról, miután a település vezetése jogerősen elveszítette a Dan Tanasă és a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) által indított pert – írja a Székelyhon portál.

Nem érdekel senkit Nagyváradon a centenáriumi vonatozás, lefújták az egészet

2018. november 14. 11:15

Mint ahogy megírtuk Ilie Bolojanék bejelentették: Centenáriumi menetelések Gyulafehérvárra mottóval zarándokvonatot indítanak a „Nagy Egyesülés” századik évfordulóján. Azonban úgy tűnik, keveseket hozott lázba a hazafias vasúti zötykölődés.

A magyarság igénye jogos a székelyföldi autonómiára

2018. november 12. 17:09

A magyar-román jószomszédi kapcsolatok megtartása mellett, az európai keretek között fel kell hívni a figyelmet arra, hogy legitim a magyarság igénye a székelyföldi autonómiára - mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának hétfői ülésén. Szili Katalin kifejtette: Európának jelentős hiányosságai vannak a saját közösségeivel szemben, azokkal szemben, akik itt születtek és itt szeretnének boldogulni.

Azt kaptuk, ami a miénk

2018. november 12. 15:06

Szekely tancosok.jpgA népzene és néptánc erdélyi fővárosává vált egy napra a Sepsi Aréna, ahol kicsik és nagyok, hagyományőrzők, amatőr együttesek és hivatásosok kínáltak lelki, szellemi csemegét a rendezvény több mint ezerötszáz látogatójának. A szombaton tartott 30. Népzene- és néptánctalálkozó bebizonyította: népi kultúránk nemcsak azokat vonzza, akik művelik, hanem azok is érdeklődnek iránta, akik egyszerűen csak jól érzik magukat ebben a közösségben. - írja a Háromszék

Most éppen Marosvásárhely volt céltábla a „oláh hazafiság” demonstrálására

2018. november 12. 13:38

roman-zaszlo-250.jpgMiután múlt héten Kolozsváron, Mátyás király és vezéreinek lábai előtt teregették ki a piros-sárga-kék óriáslobogót a centenárium apropóján, vasárnap Marosvásárhelyen volt a sor. Itt kicsit magasabbra tették a lécet, egyenesen a Cifra Palota tornyát célozták meg vele. Az épület a Maros megyei tanács és prefektúra székhelye, s mivel utóbbi intézmény élén a „hazafiasságáról” és magyarellenességéről egyaránt híres Mircea Dușa áll, a zászló két hónapig fog lobogni.

Most meg Románia történelméről papol a bocskoros buta oláh...

2018. november 12. 11:58

Gheorghe Baciu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) Kovászna megyei szenátora üdvözli, hogy az alkotmánybíróság elutasította az önkormányzati törvénykönyvet, mert ez egyebek mellett hivatalossá tette volna a magyar nyelvet a közigazgatásban, ami – szerinte – elfogadhatatlan.

Átadták a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium részben megújult épületét

2018. november 11. 15:02

Átadták szombaton a nagy múltú székelyudvarhelyi iskola magyar kormánytámogatással felújított főépületét.

Nem lesz újabb magyar iskola Nagyváradon

2018. november 10. 16:41

Ilie Bolojan nagyváradi polgármester és Eduard Florea, a nagyváradi városháza gazdasági igazgatója arról számolt be az RMDSZ-nek, hogy a polgármesteri hivatal nem engedélyezi egy újabb magyar nyelvű iskola létrehozását a városban.

Tudor Duică: Gyógyító igazságok…

2018. november 10. 09:53

1910-ben az erdélyi és bánsági románok nagyjából 20 százaléka tudott magyarul írni és olvasni, és ez a szászok és a svábok körülbelül 30 százalékára is igaz volt. (Az adatok megközelítőek, de az biztos, hogy többségük szinte egyáltalán nem beszélte a hivatalos nyelvet.) Igaz, a románok sorában még magas volt az írástudatlanság mértéke, ez lévén a fő oka annak, hogy a románokat nem lehetett a hivatalos nyelv megtanulására kötelezni.

-10 fokot mértek Csíkszeredában, Háromszéken is fagyos volt az éjszaka

2018. november 09. 13:33

Péntek reggel Csíkszeredában mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet az országban, a hőmérők -10,3 fokot mutattak. Eugen Mitea, a nagyszebeni központú Dél-erdélyi Meteorológiai Központ munkatársa arról számolt be, hogy Gyergyóalfaluban mínusz 8, Maroshévízen mínusz 6, míg Székelyudvarhelyen mínusz 1 fok volt.

Három napig ünneplik a román megszállást Szatmárnémeti és Szatmár megye magyar (?) vezetői

2018. november 09. 13:18

roman-zaszlo-250.jpgA világra szóló ünneplésből „természetesen” kiveszi részét Szatmárnémeti város magyar polgármestere Kereskényi Gábor, valamint a Szatmár Megyei Tanács szintén magyar vezetője Pataki Csaba is. Az örvendetes eseményről beszámoló közlemény valamilyen rejtélyes oknál fogva azonban csak és kizárólag románul jelenik meg mind Szatmárnémeti hivatalos weboldalán, mind pedig a Szatmár Megyei Tanács weboldalán.

Helynévadási „visszásságok” 1918-2018 között

2018. november 08. 16:23

A köpenyegforgatók – miután ölükbe hullott Erdély, mely országrészt megbecsülni sem tudják – helynévadási nehézségekbe botlottak, különösképpen Székelyföldön. Számtalan székely településnek román neve nem volt (miért is lett volna?), ám nevet kellett adni bármi áron. Már az 1919-es év elején egy bizottság járta Erdélyt, s romános „hangzású” nevekkel tűzdelték tele a térképet.

Elveszítheti önállóságát egy 140 éves múltú magyar iskola Gyergyószentmiklóson

2018. november 08. 13:00

Ismét a költségcsökkentés a jelszó az oktatási tárcánál, ezért a következő tanévtől újabb iskolák veszíthetik el önállóságukat szerte az országban. Gyergyószentmiklós polgármesteri hivatala már átiratban értesítette arról, hogy kilátásba helyezték a Batthyány Ignác Technikai Kollégium és a Fogarasy Mihály Műszaki Középiskola összevonását, mivel a tanulók száma alapján járó finanszírozásból a bérkeret 90 százalékát sem tudják biztosítani – írja a Székelyhon.

Szent Imre-búcsú Gelencén

2018. november 07. 20:52

Tegnap délelőtt tartották Kézdi-Orbaiszék egyik legnagyobb búcsúját Gelencén, amit Szent Imre védőszentnek ajánlottak. A legendákban liliomos hercegként ismert, a kereszténységre nagy hatással levő Árpád-házi sarjról a környék papsága jelenlétében a kalocsa-kecskeméti érsek, dr. Bábel Balázs emlékezett meg.

Megszavazta a képviselõház a román oktatásáról szóló jogszabály érvénytelenítését

2018. november 07. 15:50

Első kamaraként elfogadta szerdán a képviselőház a tanügyi törvényt módosító 2018/87-es sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetet, amelynek értelmében a kisebbségi tannyelvű elemi osztályokban a tanítók tartják a román nyelv és irodalom órákat.

Az Egyesülés névre keresztelt autópálya repíti majd a moldávokat Marosvásárhelyre

2018. november 07. 14:16

Döntő kamaraként elfogadta szerdán a képviselőház a Marosvásárhely–Iaşi autópálya építését lehetővé tevő törvénytervezetet.

Nehéz felfogni, hogy mi leszarjuk az európai alapjogokat...?

2018. november 06. 17:32

Nincs napirenden a Fidesz kizárása az Európai Néppártból (EPP) - jelentette ki Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője és az EPP európai parlamenti választási csúcsjelöltségére pályázó politikusa egy keddi prágai rádiónyilatkozatban.

Nagyváradon Szent László szobrát lecserélik valami oláh királyéra

2018. november 06. 17:18

Pedig a várost Szent László alapította, de ez az aprócska történelmi tény nem fért bele az ősromán narratívába.
A Főtér úgy tudja, hogy nem lesz Szent László-szobor Nagyvárad főterén. Hiába hívják Szent László térnek, a városalapító helyett valami Ferdinánd nevezetű oláh király szobra uralja majd a városközpontot.

A strasbourgi bíróságon panaszolták be Romániát a Fekete Március miatt

2018. november 06. 09:06

roman-magygyulolok.jpgAz Emberi Jogok Európai Bíróságán panaszolták be a román államot az 1990 márciusában történt marosvásárhelyi véres román-magyar összecsapás áldozatainak a családtagjai amiatt, hogy a katonai ügyészség nem vizsgálta ki a Fekete Március eseményeit. A posztkommunista Romániában mind az 1989-es forradalom, mind a bukaresti bányászjárások, mind pedig a Fekete Március felelőseinek a kiderítését és felelősségre vonását elszabotálták.

Régebbi hírek a rovatban:


A rovat teljes archívuma
Médiapartnerünk:

Székely Hírmondó
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Horthy naptár 2019 - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy naptár 2019
Naptár - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Viszlát, Európa! - Gerd HonsikViszlát, Európa!
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Mély titkú rovással - Friedrich KláraMély titkú rovással
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Gyuri bácsi egészségnaptára 2019 - Szabó György - a bükki füvesemberGyuri bácsi egészségnaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat