HunHír.info

2019. Áldás hava 19. nap, Kamorka napja.

Úzvölgye: Nem is voltak román katonák az annak hazudott hősi halottak

2019. július 19. 08:02

uz-volgye250.jpgEgy, az úzvölgyi katonatemetővel foglalkozó friss tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a román okmányokban név szerint is megemlített hét románnak tekintett, Úzvölgyén eltemetett katona közül három nem a román hadseregben szolgált, négyre vonatkozóan pedig egyelőre nem kerültek nyilvánosságra adatok.

Hatszáz évesek a székelyderzsi vártemplom falképei

2019. július 19. 07:10

vilagvege-250.jpg A Világörökség részét képező székelyderzsi vártemplom 1419-ben festett falképeinek jubileumát tudományos konferenciával és várfesztivállal ünneplik a hétvégén. A késő gótikus, ma unitárius templom 15. században készült freskói európai művészeti és művelődéstörténeti jelentőségűek. A falképek 1887-ben, javítás alkalmával bukkantak elő a mészréteg alól. A budapesti műemlékvédelmi főhivatal megbízásából Huszka József sepsiszentgyörgyi rajztanár tárta fel a következő évben.

Még mindig lopják a magyar falvakat az oláhok...

2019. július 18. 18:42

Négy Hargita megyei község összesen több mint tizenkilencezer hektárral „rövidült” meg a kommunizmus évtizedei alatt – írja a hargitanépe.eu. Természetesen a földeket a javarészt románok lakta Bákó megyéhez csatolták az éppen illetékes hatóságok.

A tömeggyilkos nemzeti hős - ennyi tudnak a bocskoros oláhok...

2019. július 17. 12:00

avram-iancu-250.jpgKissé meglepődve értesültem arról, hogy Avram Iancu azért harcolt, hogy "kivezessen egy nemzetet abból a (dél-afrikaihoz hasonló) apartheidból, amit telepesek és megszállók kényszerítettek Erdélyre." Az 1848. október közepe és 1849 januárja között tartó erdélyi vérengzésben a Habsburg császárhoz hű románok mintegy 8000-8500 embert mészároltak le. Döntő többségében magyarokat. A tetteseket sohasem vonták felelősségre. Vezetőikről ma is utcákat, tereket neveznek el, szobrokat, emlékműveket állítanak nekik.

Népviseletbe öltözött Kalotaszeg

2019. július 15. 08:03

eskuvo250.jpg24 települése népviseletbe öltözött hagyományőrzői szavalták vasárnap Bánffyhunyadon közösen Ady Endre Karácsony című versének az egyik részletét, a harmadik Kalotaszegi Magyar Napok rendezvénysorozata keretében. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bánffyhunyadi szervezete által szervezett rendezvény célja, hogy lehetőséget nyújtson a kalotaszegi magyaroknak népviseletük, hagyományaik bemutatására, és szórakozási lehetőséget is biztosítson számukra.

No nézd csak, mit böfög a múlt nélküli bocskoros buta oláh...

2019. július 12. 20:47

A Băsescu-féle Népi Mozgalom Pártja (PMP) a nép ügyvédjéhez fordul a módosított közigazgatási törvénykönyvvel kapcsolatban. Jelentette be csütörtökön Eugen Tomac pártelnök. A magyargyűlölő párt elnöke „gyilkos közigazgatási törvénykönyvnek” nevezte a Dăncilă-kormány által sürgősségi rendelettel hatályba léptetett jogszabályt, ami egyébként jogokat nyirbált, nem pedig adott.

„A magyarellenes román állampolitika” ellen szervez tüntetést az EMNP

2019. július 09. 13:35

roman-magygyulolok.jpgA „kisebbség- és magyarellenes román állampolitika” leállításának céljával hívja tüntetni július 23-ára Székelyudvarhelyre szimpatizánsait az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). A tüntetést Csomortányi István, a párt elnöke jelentette be kedden, kolozsvári sajtótájékoztatóján. Úgy vélte: a közigazgatási törvénykönyv közelmúltbeli módosítása csorbítja a kisebbségi jogokat, és az állampolitika rangjára emeli a kisebbségellenes, magyarellenes politikát.

Nem csillapodik a román sovinizmus: már a színmagyar Székelyudvarhelyen is magyarellenes graffitik jelentek meg

2019. július 08. 05:56

roman-magygyulolok.jpgEközben Bukarestben a magyar nyelvi jogok vélelmezett bővítése ellen tüntetettek. Az úzvölgyi események óta finoman szólva sem túl rózsás Magyarország és Románia viszonya. Az ellentétek azonban nemcsak a két szomszédos állam között, hanem az Erdélyben élő, őshonos magyar lakosság és a román soviniszták között is megjelennek.

Végtisztesség Gábor Áronnak...170 évet késett!

2019. július 07. 14:14

agyus250.jpgSzázhetven évvel ezelőtt, mikor – micsoda iróniája a sorsnak! – ágyúgolyó oltotta ki annak az életét, aki ágyúkat készített, Gábor Áronnak nem lehetett hozzá méltó temetést szervezni: az őrnagynak, a székely tüzérség parancsnokának nemcsak az nem adatott meg, hogy szülőfaluja temetőjében pihenjen, de az sem, hogy ágyú hangja búcsúztassa. S ha már Eresztevény lett végső nyughelye, az utókor bár annyit lerótt adósságából: temetésének 170. évfordulóján elhangzott az az egyetlen ágyúlövés, mely minden csatában elesett tüzért megillet.

Tovább nyirbálják a magyarok jogait az oláhok...

2019. július 06. 16:41

roman-zaszlo-250.jpgElfogadhatatlan, hogy Romániában visszalépés történik a nemzeti közösségek jogaiban közölte Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter. A bukaresti kormány által sürgősségi rendelettel hatályba léptetett új közigazgatási törvénykönyv – ellentétben a parlamenti többség által korábban támogatott javaslattal – nemhogy nem bővíti a nemzeti közösségek jogait, már meglévő, szerzett jogokat vesz el – mutatott rá.

Ma van az Ezer Székely Leány Napja!

2019. július 06. 14:04

Több száz székely ruhás gyerek, fiatal és felnőtt gyülekezett szombat reggel a csíkszeredai Szabadság téren. A népviseletbe öltözöttek Székelyföld több pontjáról érkeztek szervezetten, hogy részesei lehessenek az újrakezdés utáni 30. Ezer Székely Leány Napjának,- számol be a szekelyhon.ro.

Száznegyven medve kilövését hagyták jóvá Erdélyben

2019. július 06. 08:14

Csupán évi 140 medve kilövésére ad engedélyt a környezetvédelmi miniszter, holott a Hargita Megye Tanácsának honlapja szerint ennek triplájára lenne szükség.

Miért aggódnak a székelyföldi román“civilek”?

2019. július 05. 09:07

roman-magygyulolok.jpgNem hiszem, hogy bárkit is meglepnék azon állításommal, hogy a mindenkori román hatalom szemében szálkát jelentő Tusványos ellenrendezvényeként tartják – immár bő másfél évtizede – a “nagyománok” nyári egyetemét. A Marosfőn évente megjelenőket pedig – hogy is mondjam? – nem kimondottan a magyarság iránt táplált barátságos érzelmek jellemzik elsősorban. A Kovászna, Hargita és Maros Megyei – azaz a székelyföldi -Románok Civil Fóruma szervezésében folyik a riogatás a “magyar veszély” ellen.

Emlékezzünk Gábor Áronra! 1849. július 2., amikor eltalálta az orosz tüzérség ágyúgolyója

2019. július 02. 09:19

Ma van az évfordulója, hogy megtért Teremtőjéhez: Lemhényi Gábor Áron (Bereck, 1814. november 27. – Uzon és Kökös között, 1849. július 2.) székely kisbirtokos, asztalosmester, magyar nemzeti hős, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ágyúöntője és tüzértisztje.

„Kinőtt a földből” a gyimesközéploki egyházi óvoda

2019. július 01. 19:41

Tavasz óta dolgoznak folyamatosan a gyimesközéploki egyházi óvoda felépítésén, azóta „kinőtt a földből” a kétszintes épület, jelenleg a második szint kialakításán dolgoznak. A beruházást a magyar kormány támogatta 250 millió forinttal.

Megünnepeltetnék velünk a trianoni békediktátum aláírásának napját - az erdélyi magyarok újabb keresztre feszítése

2019. június 29. 14:01

trianon-3-250.jpgA revizionizmussal és a trianoni békediktátum megítélésének szándékos torzításával indokolja a Szociáldemokrata Párt (PSD) két szenátora, Titus Corlățean és Șerban Nicoale azt, hogy ünnepnappá nyilvánítanák június 4-ét. Ráadásul olyan fontosnak tartják a kezdeményezésüket, hogy sürgősségi eljárással vinnék át a parlamenten az erről szóló törvénytervezetet.

Székely motoros klub lett a múlt nélküli, bocskos oláhok csicskása...

2019. június 29. 07:31

motorok.jpgSzomorú hír hogy az "Auld Cut Mc Szeklerland" Székely motoros klub letette a colort és beállt egy román csapat mögé chapterként. Mi Székelyek akik harcolunk az igazságtalanság ellen, összeszorult szívvel nézem a mostani eseményeket. Ősapáink forognak a sírjukban ,hogy a Székelység nem hogy összefogna hanem egymás ellen vannak. Talán "Árulok", "Liberálisak"? ..már azon sem csodálkoznék ha legközelebb az Úz völgyében a másik oldalon lengetnék a román zászlót!

Sikerült azonosítaniuk a június 6-i úzvölgyi incidensek oláh főszereplőit

2019. június 29. 06:17

uz-volgye250.jpgA román hatóságok három hét elteltével sem vonták felelősségre az úzvölgyi katonai temetőben június 6-án történt erőszakos behatolás elkövetőit, míg a békés imalánc magyar szervezői közül kettőt is tetemes pénzbírsággal sújtottak – írta pénteken az erdélyi magyar sajtó. A Maszol.ro a héten közölte, hogy a helyszínen készült többórányi videó végignézése, valamint több száz Facebook-profil és több ezer bejegyzés átböngészése után az újságíróknak sikerült azonosítaniuk a június 6-i úzvölgyi incidensek főszereplőit.

„Valakinek nem tetszik, hogy mi itthon vagyunk!” – Sepsiszentgyörgyön is tüntettek Úzvölgyéért

2019. június 28. 06:12

uz-volgye250.jpgIsmét több városból érkeztek tiltakozók, minden erdélyi magyar párt támogatta a megmozdulást. „Valakinek nem tetszik, hogy mi itthon vagyunk, már a halottaink sem nyughatnak békében!”, Ennek az országnak nem volt elég száz év, hogy a határain belül levő területeket magáénak érezze!” – hangzott el többek közt az úzvölgyi temető védelméért szervezett sepsiszentgyörgyi tüntetésen, csütörtök este.

Kényszerleszállást hajtott végre egy kisrepülő a Hargitán

2019. június 27. 13:09

Kényszerleszállást hajtott végre egy veszettség elleni oltóanyagot szóró kisrepülőgép a székelyföldi, több mint 1800 méter magas Madarasi Hargita hegycsúcs közelében - közölte csütörtökön a romániai katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU).

Régebbi hírek a rovatban:


A rovat teljes archívuma
Médiapartnerünk:

Székely Hírmondó
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Ne bántsd a magyart! - Szájer JózsefNe bántsd a magyart!
Könyv - Bolti ár: 3 950 Ft
Internetes ár: 3 674 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Harcoló szabadkőművesség - keménytáblás - Raffay ErnőHarcoló szabadkőművesség - keménytáblás
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Kozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - László ErvinKozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 9 490 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
26% internetes kedvezménnyel
Határzár - Dobai GáborHatárzár
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Titkos társaságok fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatTitkos társaságok fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat