HunHír.info

2017. Enyészet hava 20. nap, Jolán napja.

Az erdélyi Küküllőváron felavatták a magyar állam támogatásával felújított református templomot

2017. november 19. 17:05

Az erdélyi Küküllőváron vasárnap hálaadó istentisztelet keretében avatták fel a magyar állam támogatásával felújított, Árpád-kori falrészeket is őrző középkori református templomot.

Felavatták Sass Kálmán mártír lelkész mellszobrát a partiumi Érmihályfalván

2017. november 19. 13:37

Felavatták Sass Kálmán mártír lelkész mellszobrát vasárnap a partiumi Érmihályfalván annak a református templomnak a kertjében, amelyben a lelkész egykor szolgált. A szobrot a Lakiteleki Népfőiskola ajándékozta az érmihályfalvi református közösségnek.

Az Értől at Óceánig...

2017. november 18. 11:58

Ady Endre életéről és költészetéről emlékeztek meg a költő-író születésének 140. évfordulója alkalmából szülőházánál az erdélyi Érmindszenten szombaton.

Az autonómiát hiányolja a magyarellenes polgármester

2017. november 17. 17:32

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere azt nyilatkozta pénteken, hogy a decentralizáció és a helyi autonómia hiánya okozza, hogy kevés európai pénzt hív le az ország.

Ezért kellett oláh segget nyalni Kelemen Hunor?

2017. november 15. 20:16

A Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága szerdán úgy döntött: azt javasolják az államfőnek, hogy vonja vissza az állami elismerést Kelemen Hunortól, az RMDSZ elnökétől. Ezt a testület egyik tagja jelentette be az Antena3 hírtelevízióban.

Cigányok terrorizálják Maroshévízt - Székelyföldön is erőtartalékok?

2017. november 14. 18:02

ciganybunozes250.jpgHalottak napja után még nagyobb indulatokat váltott ki az erdélyi településen, hogy megrongálták a temető sírjait. Azonban az ezzel kapcsolatosan indított aláírásgyűjtés kezdeményezője szerint az eset nem új és nem egyedi.

Kemény kritika, politikusoknak, egyházaknak címezve - A Székely Nemzeti Tanács sem kerülte el a bírálatot

2017. november 13. 13:10

szekely-tunt-250.jpgKemény kritikát fogalmazott meg Czirják Árpád pápai prelátus a történelmi magyar egyházak és különösen a római katolikus egyház tevékenysége kapcsán. Többet kellene tenniük a magyarság megmaradásának érdekében – hangzott el a Gyergyócsomafalván megtartott 8. Székely Fórumon. Komoly bírálatot kaptak az erdélyi magyar politikai szervezetek is.

Az Erdély-zászló kolozsvári lobogtatásáért kirótt valamennyi bírságot érvénytelenítette a bíróság

2017. november 10. 19:09

A Kolozsvári Bíróság első fokon valamennyi esetben érvénytelenítette azt a bírságot, amelyet a csendőrség rótt ki azokra, akik Erdély-zászlót lengettek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által szervezett március 15-i kolozsvári felvonuláson.

A románok szerint is hátrányosan megkülönböztették a magyar diákokat

2017. november 10. 14:34

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) kétezer lejes (140 ezer forint) bírságot rótt ki a Maros megyei tanfelügyelőségre a magyar gyermekek hátrányos megkülönböztetése miatt. A szerdán hozott határozat szövegét a tanács juttatta el pénteken az MTI-hez.

Drogkereskedőket kapcsoltak le Udvarhelyszéken

2017. november 10. 12:43

Kábítószer-kereskedelemmel és -fogyasztással gyanúsít a rendőrség hét fiatalt, akiknél házkutatást is tartottak. A fiataloknál kannabiszt és a terjesztéshez, illetve fogyasztáshoz használt eszközöket is találtak. A bizonyítékok szerint kannabiszt is termesztettek egy beépítetlen területen.

Heves tűz ütött ki egy szovátai szálloda wellness központjában

2017. november 10. 07:18

Heves tűz ütött ki csütörtök délután egy szovátai szálloda wellness központjában. A turistákat kimenekítették a szállodából, egy alkalmazott füstmérgezést kapott, tájékoztatott a Maros megyei katasztrófavédelmi felügyelőség.

Mátyás szobra körül korizhatnak Kolozsvárott? Paintballozunk egy román festő alkotása körül!

2017. november 09. 12:51

Élénk vitát váltott ki a közösségi portálokon a kolozsvári magyarság körében, hogy a város főterén korcsolyapályát építenek a Mátyás-szoborcsoport köré. Több erdélyi magyar hírportál Gergely Balázs önkormányzati képviselőnek a közösségi portálon tett csütörtöki bejegyzése alapján közölte a korcsolyapálya-építésről szóló hírt. A kivitelező cég pár napja kerítette körbe a szoborcsoportot és látott neki a terület ledeszkázásának és a pálya építésének.

Izsák Balázs nyílt levelet írt a katalán elnöknek

2017. november 09. 08:52

szekely-tunt-250.jpg"(...) A katalán nép határozottsága bennünket, székelyeket is bátorít abban a békés, mozgalmi eszközökkel folytatott politikai harcunkban, amelynek a célja Románia alkotmányos keretének átalakítása annak érdekében, hogy Székelyföld népének kollektív akarata, belső önrendelkezése megfelelő regionális kereteket kapjon. (...)"

Felkeltette az erdélyiek érdeklődését a bérunió

2017. november 09. 07:35

gyongyosi-marton.jpgGyöngyösi Márton országgyűlési képviselő és Dragoș Tîrnoveanu a bérunió romániai kezdeményezője pár erdélyi városban sajtótájékoztató, fórum és standolás formájában ismertették az aláírásgyűjtés célját és lényegét. A visszajelzésekből úgy tűnik, igenis érinti a téma az erdélyi magyarokat és románokat egyaránt.

Marc Gafarot i Monjó: „A katalánok egy igazságos Spanyolországban akarnak élni”

2017. november 08. 18:10

Kedd délelőtt Marc Gafarot i Monjó, az Európai Katalán Demokrata Párt külügyi kabinetvezetője Kolozsváron tartott sajtótájékoztatót Katalónia jelenlegi politikai helyzetéről az Erdélyi Magyar Néppárt meghívására

A dák farkas lesz a 2019-es román EU elnökség szimbóluma - de mi közük van az oláhoknak a dákokhoz?

2017. november 08. 15:06

Természetesen a piros-sárga-kék színkombináció sem maradhat el. Akár fogadni is lehetett volna, hogy valami hasonló jelképpel kápráztatja el Románia Európát.

A Székely Nemzeti Tanács kiáll a katalánok mellett

2017. november 08. 11:05

Megdöbbenésének és értetlenségének adott hangot a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a katalán vezetők ellen indított büntetőeljárás miatt. A Carles Puigdemont katalán elnöknek címzett nyílt levelében Izsák Balázs az ENSZ által kidolgozott Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát idézte, és megállapította, hogy a katalán vezetők eszerint jártak el.

Iohannis megszüntetné a megyéket - kezdődik az újabb erdélyi falurombolás

2017. november 08. 07:32

szekely_zaszlo.jpg„Most, hogy tíz éve az Európai Unió tagjai vagyunk, azt hiszem, mindannyian tudjuk, nem lehet tovább halogatni a területi-közigazgatási reformot. Kétségtelen, hogy ez az egyetlen megoldás a különböző fejlettségi szinten álló régiók közti szakadékok áthidalására, a térségek közti gazdasági és társadalmi különbségek megszüntetésére” - mondta az elnök a Romániai Municípiumok Egyesületének gáláján.

Ne bízzatok egy percig sem a mocskos oláhban!

2017. november 07. 19:20

Másodjára már elutasítóan véleményezte a román szenátus közigazgatási szakbizottsága kedden azt a tervezetet, amely hivatalos ünneppé nyilvánítaná március 15. a romániai magyarok számára.

Egyre durvább a medve-helyzet a Székelyföldön

2017. november 07. 06:10

Újabb levélben kérte Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztert, hogy engedélyezze a megyében élő medvék kilövését. A székelyföldi elöljáró többek között a tusnádfürdői temetőben készített fényképekkel illusztrálta a székelyföldi medvehelyzetet. A település környékén élő medvék feldúlták a halottak napjára virágokkal és mécsesekkel díszített sírokat a temetőben.

Régebbi hírek a rovatban:


A rovat teljes archívuma
Médiapartnerünk:

Székely Hírmondó
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Oliver - A macska, aki megmentette a karácsonyt - Sheila NortonOliver - A macska, aki megmentette a karácsonyt
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Nem jöttünk mi sehonnan sem DVD - Jelenczki IstvánNem jöttünk mi sehonnan sem DVD
DVD - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 970 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Hamis zászlós hadműveletek - Összeesküvés elméletek sorozatHamis zászlós hadműveletek
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 079 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Észpörgető társasjáték - Hajnal és LegendÉszpörgető társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 7 500 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Gyuri bácsi egészségnaptára 2018 - Szabó GyörgyGyuri bácsi egészségnaptára 2018
Naptár - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat