HunHír.info

2017. Álom hava 17. nap, Tugurkán napja.

Léhmann megtámadta a devizahitel-törvényt az Európai Bíróságon

2014. július 15. 18:14
Hunhír.info

euro_kicsi.jpgAz árfolyamváltozást se háríthatták volna át a bankok teljes mértékben a devizaadósokra – Léhmann György szerint erről is hallgat a parlament által nemrég hozott, „devizahiteles-megsegítő” törvény. A siófoki jogász négy pontba foglalva támadta meg a jogszabályt az Európai Bíróságnál, mert szerinte uniós irányelvekbe ütközik.

Magyar Menedék - Karácsonyi ajánlatok 2017

– A parlament beavatkozott az igazságszolgáltatás dolgába, nekem meg nincs más lehetőségem ezt észlelve mint az, hogy európai bírósági jogértelmezést kérek még akkor is, ha emiatt esetleg újabb egy-két évig késik a megoldás – így Léhmann.

Tovább folynak a perei a bíróságok előtt, közel harminc került már kúriai szakaszba – mondta Léhmann György, hozzátéve: a devizahitelesek védelmében a minap hozott parlamenti döntés ezt nem befolyásolja, annál is inkább nem, mert e törvény szembemegy az 1993-as uniós irányelvvel, mely a fogyasztói szerződések tisztességtelensége témájában mutat irányt a bíróságoknak.

– Először is, a 93-as jogelv kimondja: a bíróságnak minden szerződési feltétel esetében hivatalból vizsgálni kell, hogy tisztességtelen-e, vagy sem – magyarázta a siófoki devizaperes ügyvéd. – Van olyan perem a Fővárosi Ítélőtáblán, ahol a bíróság a szerződés tizennyolc pontját találta tisztességtelennek az OTP ellenében. Ez a korrekt eljárás, csakhogy újabb hiányosságára mutat rá a rapid és átgondolatlan parlamenti jogszabályalkotásnak: ugyancsak az 1993-as irányelv mondja ki, hogy vizsgálni kell ilyenkor a szerződés teljesíthetőségét is. Vagyis ha kiiktatjuk az eredeti megállapodásból a tisztességtelen pontokat, akkor teljesíthető-e a megmaradt szerződés. Ha a jogalkotó ezt körüljárta volna, akkor arra kellett volna hogy jusson: nem teljesíthető, főleg, ha példánknál maradva, tizennyolc pontot törlünk belőle.

Léhmann szerint adott a megoldás: mivel változó kamatozású szerződésről van szó, referenciakamatot kell meghatározni a bíróságnak, márpedig ez csak a svájci frank alapkamata lehet. – Így tettek Lengyelországban is, nálunk miért nem foglalkozik ezzel az új törvény? A lengyeleknél kettő, nálunk hat százalék a devizahitel kamata, emiatt a magyar adós csaknem dupla akkora törlesztőrészletet fizet, mit a lengyel. Ezen kívül az sem igaz, hogy az árfolyamváltozás teljes egészében az adósra hárítható. Csak akkor, amennyiben közölték vele: a számára kedvezőtlen irányú változásnak nincsen felső határa. Márpedig ezt aligha közölték egyetlen adóssal is a bankok. Ha pedig nem, akkor úgy tisztességes, ha ezen is megosztozik a két fél. Ez is hiányzik a törvényből.

A siófoki jogász úgy véli, meg kell akadályozni a devizahitelek forintosítását, mert „ez esetben megugorhat a kamat, ami csak a bankoknak lesz jó. Az csak hisztéria, hogy volt-e deviza e hitelek mögött, mert nem volt, csak a svájci frank alacsony kamata miatt lett abban nyilvántartva. Viszont semmi baj nem volna a devizahitelekkel, ha a bankok tisztességesen jártak volna el.”

Hunhír.info - sonline

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Miért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról? - Dányi LászlóMiért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról?
Könyv - Bolti ár: 2 000 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Trianon naptár 2018
Trianon naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
25% internetes kedvezménnyel
Nyolcszázezer - Bogár IldikóNyolcszázezer
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A jövő elkezdődött - Bogár LászlóA jövő elkezdődött
Könyv - Bolti ár: 3 000 Ft
Internetes ár: 2 550 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Fázis - Michael RadugaA Fázis
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 500 Ft
8% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat