Kiemelt hírek

 • Száz éve hunyt el báró Eötvös Loránd
  Száz éve hunyt el báró vásárosnaményi Eötvös Loránd Ágoston (külföldön gyakran: Roland Eötvös 1848-1919) fizikus, politikus, akadémikus, egyetemi tanár és hegymászó.
 • A leghangosabb sikoly: a csend
  A legsikolyabb sikoly: Edvard Munch: A sikoly. (A legnarancsabb alkonyat: meg ez itt alább!) A többi csak a hang, meg a csend játéka, mert ne feledjük, hogy a legnagyobb személyes dolgok a csendben történnek velünk.
 • Kísértet járja be a világot, a vírus kísértete
  Ez pont oly pusztító lesz, mint a kommunizmus kísértete, ha nem lesznek képesek a kormányok adekvát választ adni a járványügyi és a gazdasági frontvonalakon.
 • Dominica palmarum – Virágvasárnap
  A kápolna valaha bútorraktár volt. Nem a kezdetekben, csak valaha, de az hosszú ideig tartott. Évtizedeken keresztül galambok és kóbor macskák tanyáztak benne. Fönn a kórusban is, lenn a puszta kövön, az oltár helyén is és a toronyban is ahol valaha még harang lakott. A betegek mégis jöttek s ha be már nem is mehettek, lopva somfordálva, valahogy mindig arra vették útjukat.
 • A koronavírus és a taxisok
  A koronavírus járvány előszelét már az év elején érezték a pesti taxisok. Munka az évnek ebben a szakaszában amúgy sem túl sok van számukra, de az idei január-február még kevesebbet adott. Márciusban pedig robbant a pandémia-bomba, és kétségbeesett fejvakarás kezdődött. Szinte egy hét alatt esett a nagyon minimális forgalom a nulla közelébe. A még kicsit mocorgó piac a kijárási korlátozások bevezetésével szinte megszűnt létezni.
 • Magyarország totális vörös megszállására emlékezünk
  1945. április 4-én a Magyarországot megszálló vörös hordák egy kis Vas megyei falunál, Nemesmedvesnél átlépték a határt, és benyomultak az osztrák területekre. A XX. század Magyarországának második nagy tragédiája ebben az akcióban öltött testet, hiszen a trianoni területrablás után most az évtizedekig tartó szovjet megszállás előkészítésének utolsó aktusa zajlott le.