HunHír.info

2018. Jégbontó hava 19. nap, Zsuzsanna napja.

Nincs maradásuk a magyar fiataloknak Felvidéken

2013. március 18. 12:43
Hunhír.info

Csupán minden ötödik Csehországban tanuló felvidéki magyar diák számol azzal, hogy tanulmányai befejezése után visszatér Szlovákiába, az ott dolgozó szlovákiai magyarok fele pedig egyáltalán nem akar többé visszatérni Szlovákiába - derült ki a Vox Juventae polgári társulás felméréséből, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.

Magyar Menedék - Hamis zászlós

A Vox Juventae - diákszervezetek segítségével - megvalósított felmérése során 800 Csehországban élő vagy tanuló felvidéki magyart kérdezett meg. Az apropót az adta, hogy már évek óta folyamatosan növekszik a Csehországban tanuló, illetve később ott munkát vállaló szlovákiai magyarok száma.

A felmérés adataiból kiderül: a Csehországban tanuló felvidéki magyar diákok mindössze 20 százaléka számol azzal, hogy tanulmányai befejezése után visszatér Szlovákiába, hogy ott vállaljon munkát. A megkérdezettek legnagyobb hányada (39 százalék) Csehországban kíván munkát vállalni az elkövetkezendő 10 évben, s csaknem ilyen népszerűnek számítanak Nyugat-Európa más országai is: a diákok 34 százaléka tervezi, hogy az egyetem elvégzése után ezek valamelyikében vállal munkát.

Hasonló volt a válaszok aránya azon szlovákiai magyarok körében is, akik ugyan már befejezték csehországi tanulmányaikat, ugyanakkor, bár Szlovákiában van az állandó lakhelyük, továbbra is Csehországban élnek. Ebben a csoportban arra a kérdésre, hogy mely országban kívánnak munkát vállalni az elkövetkezendő tíz év során, csupán a válaszadók egynegyede jelölte meg Szlovákiát.

A felmérés során adott válaszokból az is kiderül, hogy a Csehországban tanuló, illetve ott munkát vállaló felvidéki magyarok jelentős részét az a gondolat is foglalkoztatja, hogy véglegesen elköltözik Szlovákiából. Arra a kérdésre, számol-e azzal, hogy kivándorol Szlovákiából, a megkérdezettek 20 százaléka válaszolta azt, hogy már eldöntötte: végleg külföldre költözik, további 45 százalékuk pedig azt jelölte meg válaszként, hogy foglalkozik a gondolattal. Az adott kérdésre csupán a megkérdezettek egynegyede adta azt a választ, hogy egyáltalán nem merült fel nála a Szlovákiából való tartós kivándorlás lehetősége.

A felmérésben részt vevő, Csehországban dolgozó felvidéki magyarok legnagyobb hányada (36 százalék) azzal indokolta, hogy nem kíván visszatérni Szlovákiába, hogy a fogadó országban jól érzi magát, elégedett lakhatási körülményeivel, emberi kapcsolataival. A válaszadók második legnagyobb csoportja (29 százalék) azt állította, azért nem kíván visszatérni Szlovákiába, mert Csehországban olyan, jobb kereseti lehetőséget nyújtó, biztos munkaviszonnyal rendelkezik amely a szakmai előmenetelre is lehetőséget ad. A válaszadók 7 százaléka azt mondta, azért nem tér vissza Szlovákiába, mert tart tőle, hogy nem érezné ott jól magát.

Hunhír.info - MTI

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Horthy-korszak külpolitikája 5. - Gulyás LászlóA Horthy-korszak külpolitikája 5.
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A hunok és magyarok - Fischer Károly AntalA hunok és magyarok
Könyv - Bolti ár: 1 900 Ft
Internetes ár: 1 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A múltból a jövőbe - Csath MagdolnaA múltból a jövőbe
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Kedvet virágoztató magyar népmesék - Dömötör Sándor (szerkesztő)Kedvet virágoztató magyar népmesék
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Titkos társaságok fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatTitkos társaságok fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat