Kiemelt hírek

 • A máltai lovagokat nem Máltán kell keresni…
  Ma van a Sette Giugno, azaz a Június Hetedike – vagyis Málta (egyik) nemzeti ünnepe. Ma is magyar témával foglalkozunk, csak ezúttal Málta ürügyén.
 • Részletes jelentés a trianoni diktátum aláírásáról
  A békeszerződés aláírására való felszólítás után elsőnek Benárd Ágost dr. miniszter, teljhatalmú megbízott írta alá pontban 4 óra 31 perckor.
 • Gyászban és reménységben
  nem elég, hogy keresztyénként és magyarként a történelem szégyenpadjára ültettek bennünket, még ahhoz sem volt jogunk, hogy kimondjuk veszteségeinket. Hogy gyászoljunk.
 • Zebegény, a nemzettudat erősítője
  Országszerte folynak a napokban a megemlékezések a gyalázatos trianoni békediktátum jegyében: 1920. június 4-éjére gondol minden magyar, hisz – miként Illyés Gyula mondotta volt – "Magyar az, akinek fáj Trianon".
 • G. Kirkovits István: Nem, nem, soha!
  Trianon azért fáj, mert kézzelfogható. A török, a tatár elment, még ha hosszú ideig is rakta a magyarra a rabigát, de uralkodásáról kevés tárgyi emlék maradt. A vonalzóval meghúzott gúnyhatár túloldalán rekedtek viszont lakhattak ugyanabban házban, amelyet még Nagy-Magyarországon építettek, és a késői utódok a mai napig találkozhatnak ezekkel a hajlékokkal. Hála Istennek sok helyütt, főleg a tömbben élő magyarság körében még megmaradt a nyelv is.
 • Álmos úr, a Balaton és a szobakiadás
  Tárcámtól ne várjatok könnyű olvasmányt, álmosan megírt kétpercest, kávé mellé ajánlott szösszenést, vagy netán színes képregényt, sokkal inkább rátalálást és ráébredést, tanulmányutat melyben évszázados anyaggyűjtéssel alapoztam […]