HunHír.info

2019. Áldás hava 19. nap, Kamorka napja.

Egyik ámulatból a másikba esnek a régészek Gombaszögön

2019. május 07. 15:50
Hunhír.info

Befejeződött a tavaly Gombaszögön megkezdett középkori Pálos-monostor régészeti feltárásának egy szakasza a Felvidéken. A jelentős középkori lelőhelyen az egykori létesítmény templomát, idén pedig a hozzá tartozó kolostort - a szerzetesek lakhelyét - tárták fel.

Menedék - Baráthosi

Április 16-tól május első hetéig tartottak az idei földmunkák és a régészeti munkálatok, melyek előtt egy úgynevezett georadaros képalkotó eljárással vizsgálták át az egykori monostor területét.

A terület, melyen az ásatásokat végezték, a Gombaszögi Nyári Tábort szervező Sine Metu Polgári Társulás tulajdona. A nyári egyetem helyszínét három évvel ezelőtt vásárolták meg a magyar kormány anyagi támogatásával.

A szervezők eltökélt szándéka, hogy feltárják és a lehetőségekhez mérten rekonstruálják a fesztivál helyszínén található egykori pálos rendi monostort.

A monostort 1371-ben Bebek László és György alapította a boldogságos Szűz Mária tiszteletére. A XVI. század közepén az alapítók egyik utóda elvette a rendtől és erőddé alakították át. A XVI. század végén a császáriak lerombolták, köveit szétszórták, romjaiból évszázadokon keresztül csupán egy falrészlet volt látható.

A feltárásokat több szakaszban végzik. Orosz Örs, a polgári társulás vezetője elmondta, hogy tavaly kiásták a templom hajóját, idén pedig a kolostorudvarral folytatták a munkálatokat.

„Remélhetőleg engedélyt kapunk a folytatásra, hogy ősszel vagy egy következő szezonban be tudjuk fejezni a kolostor teljes feltárását” – közölte Orosz.

Az ásatáson szlovákiai és magyarországi régészhallhatók dolgoztak.

Az eddig feltárt leletek közt pénzérmék, ágyúgolyók, gyertyatartók, kályhacserepek vannak. A XVI. századi ágyútoronynak hitt bástyáról kiderült, hogy valójában egy jóval korábbi, középkori nyolcszögletű temetőkápolna.

A közönség megtekintheti azt a különleges freskótöredéket is, amelyet a monostorhoz tartozó gótikus templom romjai között találtak. A Krisztus áldást osztó kezét ábrázoló töredék művészettörténeti szempontból különösen fontos leletnek számít.
A romterület peremén egy felújítás alatt álló kúria található, ahol a feltárt tárgyakat fogják elhelyezni és bemutatni. A július 15. és 21. között megrendezett Gombaszögi Nyári Tábor idején pedig vezetett túrák keretében lehet majd megtekinteni az ásatás során feltárt középkori leleteket.

infostart

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Az Anunnakik impériuma - Jan Erik SigdellAz Anunnakik impériuma
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 4 050 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az ember isteni dimenziója - A túlvilági Nap - Bíró LajosAz ember isteni dimenziója - A túlvilági Nap
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Összeesküvés elméletek - a teljes sorozat - Összeesküvés elméletek sorozatÖsszeesküvés elméletek - a teljes sorozat
Könyv - Bolti ár: 34 772 Ft
Internetes ár: 24 999 Ft
28% internetes kedvezménnyel
Új világ született 1918-1923 - Schmidt MáriaÚj világ született 1918-1923
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 511 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Ébredés az Ötödik dimenzióban - Maureen J. St. GermainÉbredés az Ötödik dimenzióban
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat