HunHír.info

2019. Napisten hava 20. nap, Zajzon napja.

Elindította a nemzeti kisebbségek jelképeinek szabad használatát célzó petícióját az MKP

2019. április 12. 14:05
Hunhír.info

A Magyar Közösség Pártja (MKP) elindította az aláírásgyűjtést a nemzeti kisebbségek jelképeinek szabad használatának biztosítását célzó petíciójához - jelentették be a felvidéki magyar párt vezetői pénteki pozsonyi sajtótájékoztatójukon.

Menedék - Bayer

A petícióval azt szeretné elérni a felvidéki magyar párt, hogy a nemzeti kisebbségek jelképeinek szabad használata teljes körű törvényi szabadságot kapjon, s ennek módjáról egyeztetést kezdhessenek a szlovák kormány azon szaktárcáival, amelyek érintettek a hatályos vonatkozó szabályozásokban.

A petíciót az úgynevezett "himnusztörvény" inspirálta, vagyis a szlovák állami jelképekre vonatkozó jogszabály egyik módosítása, amely nyilvános rendezvényeken arra az esetre korlátozná a külföldi országok - köztük a magyar - himnuszának előadását, amikor a helyszínen az érintett országnak hivatalos küldöttsége is jelen van. A felvidéki magyarok körében felháborodást kiváltó jogszabályt, több politikus - köztük az MKP vezetőinek - erre vonatkozó kérése alapján, csütörtökön megvétózta Andrej Kiska, szlovák államfő.

"A nemzeti közösségek szimbólumainak szabad használatát törvényileg kell biztosítani, és minden erre vonatkozó korlátozást, szankcionálást el kell távolítani a szlovák jogrendből" - jelentette ki Menyhárt József, az MKP elnöke a pénteki sajtótájékoztatón. Rámutatott: az MKP ezt a célt követve indítja meg petícióját, s azért, hogy ne csak a mostani - a himnusz éneklését korlátozó - módosítás legyen eltörölve, hanem előrelépés is történjék, hogy elégséges aláírás összegyűjtése után a kormány kénytelen legyen foglalkozni a témával.

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke azt mondta: a petíciót egy jelképes napon, a Felvidékről kitelepítettek emléknapján indították el. Hozzátette: ez azért is jelképes, mert egy olyan jogfosztottsági állapotot próbálnak normális állapotba hozni, ami ma is befolyásolja a helyi magyar közösség életét. Leszögezte: a nemzeti közösségek jelképeinek használatának egy teljesen természetes jognak kell lennie.

Berényi József, a petíciós bizottság elnöke, az MKP egyik európai parlamenti képviselőjelöltje hangsúlyozta: a nemzeti jelképek használata a szabadság szintjét is jelzi egy országban, s a petícióval többet akarnak elérni, mint a "himnusztörvény" módosítását, azt akarják, hogy miután összeszedték az ehhez szükséges tízezer aláírást, akkor az illetékes minisztériumok tárgyaljanak velük az egyéb vonatkozó és korlátozásokat tartalmazó jogi környezet megváltoztatásáról.

A szlovák államfő által csütörtökön megvétózott "himnusztörvény" várhatóan május elején kerül ismét a parlament elé. Mivel a törvénymódosítást - amelynek csak néhány szavas része rendelkezik a himnuszról - Andrej Kiska mint egészet vétózta meg, azt a törvényhozás csak mint egészet vetheti el.

Arra, hogy a problémára mindenképpen megoldást találnak, még a múlt héten tett ígéretet a szlovák kormánykoalíció második legerősebb pártjának, a módosítást beterjesztő SNS-nek az elnöke. Andrej Danko, a Most-Híd vegyes párt által is megszavazott jogszabályról azt mondta: megegyeztek a probléma megoldásáról a kormánykoalícióban, s a megoldás olyan lesz, hogy azzal mindenki elégedett lehet, és semmi nem zavarhatja meg a szlovák-magyar kapcsolatokat.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

János vitéz - Toldi - Petőfi Sándor - Arany JánosJános vitéz - Toldi
Könyv - Bolti ár: 5 200 Ft
Internetes ár: 4 680 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Mi a szösz? - Bárdosi VilmosMi a szösz?
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az ember isteni dimenziója - A túlvilági Nap - Bíró LajosAz ember isteni dimenziója - A túlvilági Nap
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Atlantisz - Az özönvíz előtti világ - Ignatius DonnellyAtlantisz - Az özönvíz előtti világ
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Deep State legyőzése - Jerome R. CorsiA Deep State legyőzése
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 141 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat