HunHír.info

2019. Napisten hava 20. nap, Zajzon napja.

Magyar jelképeket gyaláztak meg ismeretlenek Paláston -nem nyugszanak bele a tótok, hogy múltjuk belefér egy SMS-be

2019. április 11. 17:38
Hunhír.info

A sokak által már jól kielemzett himnusztörvény idejekorán meghozta várható gyümölcsét. Még a magyar közösség körében ritkán tapasztalható felzúdulást, összefogást eredményezett a törvénymódosítás, szlovák polgártársaink egy része – az újabb magyarellenes intézkedésen felbuzdulva – rombolással próbálja kompenzálni frusztrációit.

Menedék - Pálfi

A hétvégén ismeretlen tettesek rongálták meg a palásti 1552-es emlékpark és tanösvény magyar jelképeit.

Két éve készült el a Lévai járásbeli Paláston az az emlékpark, mely az 1552-ben itt zajló csatának kíván méltó emléket állítani, amikor a magyar seregek – a mohácsi csatához hasonlóan – alulmaradtak az oszmán támadással szemben. A park helyi összefogás eredményeképp jöhetett létre, palásti civil szervezeteknek és a lakosság önzetlen támogatásának köszönhetően.

Az emlékhely ötletgazdái próbálták szakszerűen, a történelmi hűség igényeinek megfelelően kialakítani a csata színhelyének e részét a község határában. Ehhez igazodva korabeli zászlók díszítik az emlékhelyet, felavatásra került a környék szülöttének, a csata egyik hősének, Thury Györgynek faragott szobra is. Mivel több náció is harcolt a csatában a Magyar Királyság oldalán a török ellen, több nemzet, tartomány, ország korabeli zászlajai is helyet kaptak az emlékparkban.

A hétvégén vandálok látogatták meg az emlékhelyet, akik a pusztításból ítélve kifejezetten a magyar szimbólumokra utaztak. “Hetente járok ki a parkba, körülnézni, minden rendben van-e, összeszedni a szemetet. Hétvégén furcsa látogatóink voltak. Mikor kijöttem, azt láttam, hogy a Thury-szobor mellett lévő két magyar zászlót, illetve a csataleírást tartalmazó információs tábla melletti magyar zászlókat valaki vagy valakik széttépték, a tartórudakat eltörték, majd bedobták a szemetesbe. A kopjafa tövében lévő koszorú is a kukában landolt, de előtte még letépték róla a nemzeti színű szalagot. Több más zászló is található itt: cseh, morva, török, német-római. Ezek érintetlenül vészelték át a rombolást, csak a magyar történelmi zászlók zavarták valakinek a szemét” – nyilatkozta portálunknak Hojsza Zoltán, az emlékpark és a hozzá kapcsolódó tanösvény ötletgazdája és kivitelezője.

A parkoz kapcsolódó tanösvényben is kárt tettek, négy – vastag lánccal is rögzített – információs táblát leszakítottak a vandálok. “A tanösvény négy információs tábláját leszakították, az egyiket ripityára törték, amelyiken Thury Györgyről az állt, hogy ízig-vérig magyar volt. Lehet, hogy ez szúrta a szemüket” – mesélte Hojsza. Kérdésünkre elmondta, korábban is előfordult, hogy egy-egy zászló fel volt döntve, de azokat a környéken előforduló vadak számlájára is lehet írni. “Nem tudni, hogy kétlábú vadak tették-e, vagy négylábú vadak”– tette hozzá.

A park egyik információs táblája hátoldalán lévő postaládában a kivitelezők elhelyeztek egy vendégkönyvet, amelybe a látogatók leírhatják palásti túrázásuk tapasztalatait, hogyan tetszett a park, a tanösvény, a környezet. Nem kell sokat lapozni, hogy ráleljünk a XXI. századi magyarellenesség pár gyöngyszemére is.

Például a kassai Maroš nem érti, miért vannak a magyar szövegek a szlovák előtt. Szerinte más országban ilyen nincs. A történelmet nem lehet megváltoztatni Ahogy felvidék-szerte, Paláston is minden sarkon magyar emlékekbe botlik az ember, a kulturális rendezvények is magyar vonatkozásúak, hiszen a községben működő civil szervezetek, polgári társulások is magyar háttérrel rendelkeznek. Megértem, hogy néhány embert frusztrációval tölt el a szlovák hagyományok hiánya a környéken, hogy nagyítóval is nehéz – példának okáért – kora újkori szlovák jelenlétre utaló jelet találni széles e vidéken.

A történelmet azonban – bárhogy is erőlködnek – nem lehet újraírni, más munkáját ezért tönkretenni, a magyarságba ezért újra és újra belerúgni pedig: gusztustalan.

KÖRKÉP.SK

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Ősi Magyarország - Grandpierre AttilaŐsi Magyarország
Könyv - Bolti ár: 7 500 Ft
Internetes ár: 6 375 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Gyuri bácsi egészségnaptára 2019 - Szabó György - a bükki füvesemberGyuri bácsi egészségnaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A hódító Iszlám és a terror - Földi PálA hódító Iszlám és a terror
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Viszlát, Európa! - Gerd HonsikViszlát, Európa!
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Mi a szösz? - Bárdosi VilmosMi a szösz?
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat