HunHír.info

2019. Áldás hava 19. nap, Kamorka napja.

Rendkívüli parlamenti ülést és vizsgálóbizottságot kezdeményez az összeforrt ellenzék

2018. december 17. 19:24
Hunhír.info

Rendkívüli parlamenti ülést és vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az ellenzék, mert értékelésük szerint több országgyűlési képviselő mentelmi jogát is megsértették a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székházában.

Menedék - Bayer

A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd képviselője hétfőn a házbizottság ülése után azt mondta, a rendszerváltás utáni magyar demokrácia történetében példátlan események történtek, jogtiprásnak, jogsértésnek tartják, hogy fegyveres biztonsági őrök országgyűlési képviselőket bántalmaztak. Az ellenzéki politikusok hangsúlyozták, minden parlamenten belüli és kívüli eszközt felhasználnak zenci porno a jelenlegi rezsimmel szemben, hogy helyreállítsák a jogállamiságot, a demokráciát, az Országgyűlés működését.

Hangsúlyozták, erőszakmentesen kívánnak tiltakozni. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető beszámolt arról, hogy a házbizottság ülésén megtárgyalták Kövér László házelnök javaslatát annak a hét országgyűlési képviselőnek a megbüntetéséről, akik a múlt hétfőn az ellen tiltakoztak a parlamentben, hogy egy szavazással döntenek az ellenzék több mint 2900 napirend-módosító javaslatáról.

A büntetés véglegessé vált, a képviselők átlagosan a havi fizetésük egyharmadát kapták büntetésként, amelyet majd levonnak tőlük – ismertette, jelezve ugyanakkor, hogy szerinte Kövér Lászlót is meg kellene büntetni, mert illetlen szavakkal beszélt az egyik képviselőről. Közölte, az ellenzék felvetette a házbizottság ülésén – de a javaslatot nem fogadták el –, arról is tárgyalni kellene, hogy súlyos jogsértés történt hétfőn, felfegyverzett biztonsági őrök országgyűlési képviselőket bántalmaztak az MTVA székházában.

Hozzátette: az országgyűlési képviselők élve képviselői jogaikkal információhoz akartak jutni a köztelevízió működésével kapcsolatban és be akartak olvasni öt pontot a tévében, nekik ehhez joguk volt. Tóth Bertalan szerint országgyűlési képviselőket csak bűncselekmény vagy szabálysértés esetén, tettenéréskor veheti őrizetbe a rendőr. Kényszerintézkedésre pedig akkor jogosult a rendőr, ha a képviselő ellenáll – magyarázta.

Véleménye szerint a rendőrség is súlyos mulasztást követett el, mert nem intézkedett akkor, amikor több képviselő is bejelentést tett arról, hogy hivatalos személy elleni erőszak történik. Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese beszámolt arról, hogy legalább 20 országgyűlési képviselő mentelmi jogát sértették meg, frakciótársát, Varju Lászlót leteperték a biztonsági őrök.

Elmondta, javasolják rendkívüli parlamenti ülés összehívását a múlt szerdai parlamenti ülésvezetés, a képviselői kártya nélkül működő szavazógépek, illetve a képviselők mentelmi jogának hétfői megsértése miatt.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezető közölte, ha Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya nem határolódik el még a nap folyamán attól, hogy ellenzéki képviselőket bántalmaztak, akkor egyértelművé válik: a jogállam látszatát sem akarják már fenntartani.

Ha ez Fidesz-KDNP-s képviselőkkel történik, akkor a kormány részéről biztos, hogy „nem a teljes kussolás” a válasz – fogalmazott. Elmondta, parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezik a képviselők mentelmi jogának megsértése miatt. Ha ez nem valósul meg, akkor civilekkel hoznak létre egy ilyen bizottságot – jelezte. Szerinte nem zavarták meg a tévé működését. Rámutatott, a képviselőknek joguk van belépni a közintézményekben és a történések alatt folyamatos volt az M1 adása.

Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese elmondta, a Jobbik támogatja a vizsgálóbizottság felállítását és a rendkívüli ülés összehívását, valamint helyesnek tartja, hogy a képviselők élni kívánnak minden parlamenten belüli és kívüli eszközzel. Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, frakcióvezető úgy értékelt, „a demokrácia fekete napjait éljük”, az ellenzéki pártoknak pedig kötelessége egymás mellé állniuk. Szerinte a múlt heti parlamenti ülésen a képviselők törvény adta lehetőségeikkel éltek, amikor tiltakoztak egy gyalázatos törvényjavaslat – a munka törvénykönyvének módosítása – jogszerűtlen áterőltetése ellen.

Gyalázatosnak és elfogadhatatlannak tartják a képviselők megbírságolását – mondta. Jelezte, Demeter Mártával, az LMP másik társelnökével felkeresik a nap folyamán az Országos Rendőr-főkapitányságot és felszólítják az illetékeseket, hogy biztosítsák Magyarországon a törvényes rendet.

Azt is tudni szeretnék – mondta –, mi akadályozta meg a rendőröket eddig ebben és miért nem engedték be őket az MTVA székházába. Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke közölte, minden parlamenten belüli és kívüli törvényes eszközzel érdemes megvédeni a demokráciát. Kérdésre válaszolva Szabó Tímea elmondta, a parlamenten kívüli eszközök között szóba jöhet az útlezárás, a sztrájk, közintézmények elfoglalása és minden egyéb erőszakmentes polgári engedetlenség.

Keresztes László Lóránt szerint a szakszervezeteknek kell „felemelni a zászlót” és mögéjük kell beállni a pártoknak. Több képviselő is szóvá tette, hogy Kövér László nem vett részt a házbizottság utóbbi ülésein.

(MTI)
Forrás: https://kuruc.info/r/2/193125/

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A hunok Indiában - 3. bővített kiadás - Aradi ÉvaA hunok Indiában - 3. bővített kiadás
Könyv - Bolti ár: 2 950 Ft
Internetes ár: 2 508 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Hattyú csillagkép kulcsa - Andrew CollinsA Hattyú csillagkép kulcsa
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 200 Ft
16% internetes kedvezménnyel
Jézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában - Mirza Ghulam AhmadJézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában
Könyv - Bolti ár: 8 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel
Atlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel - Ignatius DonnellyAtlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 12 490 Ft
Internetes ár: 9 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A pénz istenei - F. William EngdahlA pénz istenei
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 4 050 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat