HunHír.info

2019. Napisten hava 20. nap, Zajzon napja.

Roham a Piave mentén

2018. június 12. 08:21
Károlyfalvi József - Hunhír.info

osztrak-magyar-rohamcsapatok-tamadasa.jpgA Hunhíren is foglalkoztunk a Caporetto mellett bekövetkezett „csoda” eseményeivel, mikor az 1. és 2. osztrák-magyar Isonzo-hadseregek és a 14. német hadsereg 1917. október 24-én a Flitschi-medencében áttörték az olasz védelmet és kijutottak a Piave folyóig.

Menedek - Engdahl

Oroszország a bolsevik forradalom, majd a Bresztben megkötött béke következtében, Románia pedig a május 7-ei, Bukarestben megkötött békével kiestek a világháborúból, melynek fő hadszínterei 1918 nyarára már a nyugati frontokra kerültek.

Ismeretes, hogy az 1917 június végén Párizsban megtartott szabadkőműves kongresszus a központi hatalmak békeajánlatai ellenére a háború folytatása mellett döntött. E kongresszus szellemében tartották az 1918 áprilisi római kongresszust, ahol az antanthatalmak hadviselő félként ismerték el az Osztrák-Magyar Monarchiából kiválni szándékozó román, délszláv, és csehszlovák nemzeti tanácsokat. Ez a Monarchia, ezen belül Magyarország számára a teljes feldarabolás vízióját jelenthette.Cadorna napiparancsa a vereséget magyarázza 1917. október 28-án


Az osztrák-magyar hadvezetés az előző év október-novemberi győzelem továbbfejlesztésében gondolkodott, ezért akart döntő csapást mérni az olasz haderőre.

Itália „ősellensége”, Conrad von Hötzendorf vezérkari főnök két irányból tervezett támadást, Tirolban a 10. és a 11. hadseregeknek kellett áttörnie az olasz védelmet a Hétközség fennsíkján és a Monte Grappán. Délen a Boroevic táborszernagy vezette 6. és az Isonzo hadsereg készült az 1917 október-novemberi győzelem továbbfejlesztésére.

Az olasz hadtörténetírás súlyos csapásként tekint vissza a Caporettónál a 2. és 3. hadseregeikre mért német és osztrák-magyar győzelemre, mely Cadorna vezérkari főnök bukását is eredményezte. Ekkorra azonban a francia és brit hadosztályokkal, tüzérséggel is megerősített olasz hadsereg stabilizálta védelmi vonalait a Piave túlsó partján.Olasz védelmi vonal a Piave mentén


Ma sem láthatjuk tisztán, hogy Conrad prekoncepciója nem látta át a katonai erőviszonyok a Monarchiára nézve kedvezőtlen arányait, vagy a birodalom katonai erejét akarták az antanthatalmak felé demonstrálni, esetleg a franciaországi frontokon súlyos harcokat vívó német erőket akarták tehermentesíteni azzal, hogy olasz hadosztályokat ne lehessen átcsoportosítani a francia frontra. Tény, hogy Conrad el tudta fogadtatni a támadás koncepcióját az őt a vezérkari főnöki tisztségben felváltó Arz Artúr vezérezredessel, aki a Románia elleni 1916-17-ben végül is győzelemmel végződő hadműveletekben jóval nagyobb pragmatizmust tanúsított. Tény, hogy Boroevic tábornok a június 15-re tervezett támadás előtt kérte az akció elhalasztását. Ráadásul a folyamatos esőzések, áradások jelentősen megemelték a Piave vízállását, ezzel megnehezítették a támadásra kijelölt egységek átkelését és támadó hadműveleteit.

A támadás első lépcsőjében kijelölt, főként rohamcsapatok a Piave part szőlői és gyümölcsösei között rejtőzködve várták az akció kezdetét. Június 15-én, hajnali 3 órakor az osztrák-magyar tüzérség megkezdte az olasz védelem rombolását, majd 5.55-kor megindult a gyalogság átkelése. Az olaszok heves ellenállást tanúsítottak, tüzérségük a mélységben elhelyezkedő osztrák-magyar csapatokat, valamint az átkelőhelyeket támadta, géppuskáik pedig a folyón átkelő gyalogságot lőtték. A Piave felett megjelentek a Caproni-rajok, melyekkel jóval kevesebb osztrák-magyar gép vette fel a harcot páratlan hősiességgel.

Ennek ellenére az osztrák-magyar csapatok leküzdötték a túlsó parton védekező olasz egységeket. Szabó László hadtörténész, a korszak egyik legkiemelkedőbb szakértője, a témával foglalkozó művében számos páratlan magyar teljesítményt említ meg.Osztrák-magyar rohamcsapatok támadása


Példaként Kozma Gábor hadnagy, a 70. hadosztály tisztje, a 80-as években arra emlékezett vissza, hogy századával elérve a Piave túlsó partját, itt 40 olasz géppuskát zsákmányolt és 300 foglyot ejtett, ezért megkapta a Vaskorona-rendet.

Szintén a korszakkal foglalkozó történész, Pintér István kutatásai és publikációi szerint az akkor 19 éves Bertalan Árpád hadnagy rohamcsapatai élén az olasz állásokat áttörve több száz hadifoglyot ejtett.
A veszteségek ellenére Boroevic hadseregeinél felcsillant a siker lehetősége: példaként a VII., a XXIII. hadtestek, a 10. hadosztály, a temesvári 1. huszárhadosztály sikeresen nyertek tért a Piave túlsó partján, összefüggő területeket birtokba véve és támpontokat, hídfőket létesítve. Azonban Conrad támadása Tirolban elakadt, az olasz védelem pedig stabilizálódott.

Június 19-én Boroevic udinei főhadiszállásán találkozott a csapatokat meglátogató IV. Károly királlyal és Arz vezérkari főnökkel, és közölte, hogy nincs remény a támadás továbbfejlesztésére. A döntés megszületett: a hadsereg-főparancsnokság /AOK/ június 24-én a következő hadijelentést tette közzé:”Az árvíz és a kedvezőtlen időjárás következtében beállott helyzet arra kényszerített, hogy a Piave túlsó partján kiküzdött területeket kiürítsük. A visszavonulást az ellenség nem fedezte fel...”

A nem igazán végiggondolt, megtervezett, ráadásul a kedvezőtlen időjárási feltételek által is megnehezített támadás közel százezres veszteséget jelentett az Osztrák-Magyar Monarchia hadserege számára elesettekben, sérültekben, eltűntekben és hadifoglyokban. Lehet, hogy e veszteségek az utolsó, októberi összecsapásokban erősíthették volna az összeomlás előtt álló birodalom védelmét. Mindettől függetlenül, a magyar, de a Monarchia más nemzetiségű katonái részéről is tanúsított hősiességre, valamint az áldozatokra egy évszázad távlatából is tisztelettel tekinthetünk.
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Eredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS! - Czakó GáborEredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS!
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Szűz Mária az ó-szövetségben - Dr. Mihályfi ÁkosSzűz Mária az ó-szövetségben
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A pénz istenei - F. William EngdahlA pénz istenei
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 4 050 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Trianon 100
Trianon 100
Könyv - Bolti ár: 12 000 Ft
Internetes ár: 10 800 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Lélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel - Domonkos LászlóLélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat