HunHír.info

2017. Enyészet hava 22. nap, Nyék napja.

"Magyar gyerekből nem lesz ukrán gyerek"

2017. szeptember 13. 11:17
Hunhír.info

Megvalósíthatatlannak tartják a kárpátaljai iskolák a szeptember 5-én elfogadott új ukrán oktatási törvény előírását, amely szerint három év múlva ötödik osztálytól felfelé már kizárólag ukrán nyelven lenne szabad tanítani.

Magyar Menedék - Nincs kegyelem

– Magyar gyerekből nem lesz ukrán gyerek. Nincs gond az ukrántudásunkkal, elfogadjuk, hogy az állam nyelvét ismerni kell, de el nem tudom képzelni, hogy például a kémiát vagy a biológiát ötödiktől már ukránul tanítsuk – mondta a Magyar Nemzetnek Homoki Gabriella, a nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola igazgatója. Szerinte ez a törvény az uszításról szól, hiszen eddig a városban ukrán, ruszin és magyar békében megfért egymással, de most sok a veszekedés és az összetűzés.

Nagyszőlősön jelenleg nyolc iskola van, ebből csak a Perényiben folyik magyarul az oktatás, most szeptember 1-jétől 302 diák kezdte meg a tanévet. Közülük 10 százalék ukrán. Az igazgatónő szerint már márciustól készítették elő a törvényt, volt is tanácskozáson a minisztériumban, ahonnan viszont nyugodtan tért vissza. – Központilag az az elvárás, hogy a nemzetiségek tanuljanak meg jobban ukránul, de ilyen törvény még a hetvenes években sem volt, mint amit most fogadtak el.

Egy világ dőlt össze bennünk. Kilátástalan a helyzet, mert nem tudom elképzelni, hogy a magyar tanár a magyar diáknak ukránul tanítson matematikát – mondta Homoki Gabriella. Attól tart, ennek az lesz a vége, hogy sem magyarul, sem ukránul nem tudnak megtanulni a diákok, és a törvény újabb lökést ad majd az eddig is nagyon jelentős elvándorlásnak.

Midilevics Mónika igazgatóhelyettes vezetett körbe minket az iskolában. Arról beszélt, hogy a gyerekeknek magyar az anyanyelvük, és magyarul gondolkodnak, ezt pedig törvénnyel nem lehet megváltoztatni. A tantermekben magyar nyelvűek a szemléltetőeszközök, magyar tankönyvből tanulnak, magyar a napló is.

Beregszászi diákokkal is tudtunk beszélni, köztük egyöntetű az a vélemény, hogy nem szeretnének kizárólag ukránul tanulni az iskolában.

mno

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Mély titkú rovással - Friedrich KláraMély titkú rovással
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Kozmosz a magyar mesében - Vámos FerencKozmosz a magyar mesében
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Miért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról? - Dányi LászlóMiért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról?
Könyv - Bolti ár: 2 000 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Csinos Vitéz - Székely népmesék - Kriza JánosCsinos Vitéz - Székely népmesék
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Hősök naptára 1917-1918
Hősök naptára 1917-1918
Könyv - Bolti ár: 7 900 Ft
Internetes ár: 6 715 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat