HunHír.info

2018. Ígéret hava 23. nap, Szabolcs napja.

Szeparatizmus miatt indított eljárást Ungvár volt ruszin polgármestere ellen az ukrán nemzetbiztonsági hivatal

2017. március 17. 17:42
Hunhír.info

Szeparatizmus és az ukrán nyelv becsmérlése miatt indított büntetőjogi eljárást Szerhij Ratusnyak, Ungvár volt polgármestere, az ukrán parlament korábbi képviselője ellen az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) - adta hírül pénteken a Zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

Magyar Menedék - Hamis zászlós

A kiadvány szerint az ex-polgármestert Irina Podoljak, a főként nyugat-ukrajnai bázisú Szamopomics (Önsegély) párt parlamenti képviselője jelentette fel az SZBU-nál azt követően, hogy Ratusnyak az ukrán nyelv kizárólagosságát deklaráló nyelvtörvénytervezetek parlamenti beterjesztésére reagálva Facebook-oldalán ironikusan azt indítványozta, hogy fallal határolódjanak el a nem ukrán nyelvű régiók Ukrajna többi részétől, míg egy másik bejegyzésében az irodalmi ukránként elfogadott galíciai nyelvjárást kigúnyolva "röfögésnek és okádásnak" nevezte azt. Vaszil Hricak, az SZBU vezetője csütörtökön írásban közölte a képviselővel, hogy kérésének eleget téve a hivatal megindította a büntetőjogi eljárást a volt ungvári polgármester ellen - tudatta a híroldal.

Ratusnyak, aki politikai korrektséget nélkülöző kijelentéseivel többször kavart országos és nemzetközi botrányt, január végén Facebook-oldalán tett gunyoros megjegyzésében kifogásolta, hogy a parlamentben bejegyzett nyelvtörvénytervezettel büntetőjogi felelősséget készülnek kiszabni az ukrán nyelv használatának mellőzése miatt. Mint fogalmazott, a nyugat-ukrajnai nacionalisták meg akarják tiltani a nem ukrán nemzetiségű állampolgároknak, hogy az anyanyelvükön beszéljenek. Meggyőződését fejezte ki, hogy Kárpátalja ellenzi a hasonló kezdeményezéseket, amelyek szerinte konfrontációhoz és szembenálláshoz vezetnek. Ha Kijev a továbbiakban is hasonló törvényekkel fog előállni, akkor nem marad más hátra, mint falakat építeni "Trump stílusában" a Krímben, a Donyec-medencében, Bukovinában, Odesszában, így határolódva el a "gyűlölt kijevi hatalomtól" - írta malíciával.

A magát ruszinnak valló, általában oroszul beszélő volt polgármester egy másik bejegyzésében, amelyet időközben törölt, azzal összefüggésben, hogy a nyelvtörvénytervezeteket jegyző parlamenti képviselők túlnyomó része Galíciából származik, ugyancsak epésen jegyezte meg: az ukránoknál minden kérdés és probléma meg van oldva, mindössze azokat kell agyonlőni, akik - a galíciai ukrán dialektus lengyeles hangzására utalva - "nem sisteregnek galíciai akcentussal, amelyet ukrán nyelvnek kereszteltek el".

Emlékeztetve arra, hogy az ukrán nyelvnek van olyan irodalmi változata, amely nem a galíciai nyelvjáráson alapul, Ratusnyak maró gúnnyal "röfögés és okádás" szavakkal jellemzi a galíciai ukránok dialektusát.

Ukrajna 1991-es függetlenné válása után az országban a galíciai nyelvjáráson alapuló ukrán nyelv vált hivatalosan elfogadottá, míg a múlt század 20-as éveiben a szovjet hatóságok által az akkori Ukrajna területén a mostanihoz hasonló "ukránosító" kampány során a kelet-ukrajnai Poltava vidékén beszélt dialektust tekintették irodalmi etalonnak.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Horthy-korszak külpolitikája 5. - Gulyás LászlóA Horthy-korszak külpolitikája 5.
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Szkítáktól a Kárpát hazáig - Aradi ÉvaSzkítáktól a Kárpát hazáig
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 210 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész. - Andreas MoritzAz egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész.
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A felemelkedés rejtélyei - David WilcockA felemelkedés rejtélyei
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 500 Ft
21% internetes kedvezménnyel
Egészen szép vagy Csíksomlyói Szűz Anyánk!
Egészen szép vagy Csíksomlyói Szűz Anyánk!
Könyv - Bolti ár: 4 000 Ft
Internetes ár: 3 400 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat