HunHír.info

2018. Kikelet hava 22. nap, Horka napja.

Frézia és forradalom

2017. március 15. 08:05
G. Kirkovits István - Hunhír.info

lancos.jpgA szabad világban ma szabadon szájaskodók szinte el sem tudják képzelni, hogy a hetvenes évek szűk levegőjében tiltott volt a szabad hang. A különféle mechanizmusoktól, gazdasági álcsodáktól elaltatott emberek között is jócskán voltak olyanok, akiknek március idusán megbizsergett ott belül valami. Mára már megroggyant középkorúak azok az egykori lázadók, akik az otthonról hozott, a nevelés hatására beléjük ivódott hazafias gondolatok hatására egy bizonyos napon akarták magukévá tenni a piros-fehér-zöldet. Megkezdődött valami 1971-ben, folytatódott 72-ben és 73-ban.

Magyar Menedék - Hamis zászlós

Egyetemisták, valamint egyszerűnek mondott fiatalok félre téve az egzisztenciális ellentéteket úgy gondolták, hogy tavaszelőn tenni kell valamit. Nem hangzatos jelszavak átformálását, anarchista és szélsőbalos magyarázatát, hanem szólni pár olyan mondatot, amely másutt hétköznapi, de ott súlya van. Haza, szabadság, zászló, forradalom, 1848 - ezek a fogalmak törtek felszínre a budapesti utcákon, amikor kokárdás, bőrkabátos hosszú hajú farmeres fiúk és lányok akartak valami mást, valami jobbat és igazabbat, mint ami hivatalos. Ők nem kértek a KISZ-ből, a forradalmi ifjúsági napok álszent népbutító jelszavaiból, de a világot sem akarták megváltani, sőt még tankok csövébe sem kívántak virágot dugni. Egyet akartak csupán: azt a piros-fehér-zöld zászlódarabot odarakni a szív fölé, vagy átkötni vele a kabátujjat.

A rendőrök, mint szürke varjak követték a trónuson levő héják útmutatásait. Lesújtott a gumibot, ha a tömegben feltűnt a kokárda. Sikoltozás, a tompán puffanó ütlegek hangja töltötte be a belvárost. Zászló, haza és szabadság szavak hallatszottak még elhalkultan és valaki utolsó erejével azt kiáltotta: le a rendőrállammal!

Óriási készülődés előzte meg a hetvenes évek elejének márciusait. Titkosrendőrök, spiclik serege figyelte az ifjúsági klubok környékét, kiemelve onnan azokat, akik egy kicsit bátrabban megnyilatkoztak.
A lánchídi és egyéb csaták hősei még csak sejtették, mi az a szabadság. Beszélni szabad, ünnepelni szabad, a gondolatokat kifejezésre juttatni szabad, ez volt sokak álmai netovábbja. Mert tilos volt az igaz, a belülről jövő szó és a hang. Most fut a lány - villannak elő a régi képek, hajában nemzeti színű szalag. Göcsörtös kéz nyúl feléje, hajtincseit ujjára tekeri. Megint csattog a gumibot. A kézben ott marad a hajcsomó, és a piros-fehér-zöld színű szalag.

Sáros lesz a vállra terített zászló, talpak lenyomata csúfítja el a piros-fehér-zöldet. Mások menekülnek, rohannak a menedéket nyújtó egyetemi kollégiumok felé, ahova talán nem hatol be a vörös karom. Az utcákat lezárják, a menekülési útvonalakat elszigetelik, megtelnek a fogdák a fiatalokkal. Munkások, burkolt munkanélküliek, közveszélyes munkakerülőknek kikiáltott ifjak és az egyetemisták jobbik oldala. Pártvezér és rendőrfőnök csemeték is feltűntek közöttük március 15-én, de nekik nem kellett órákon keresztül fél lábbal a kihallgató helyiség falánál állni. Rendőrpofont is csak ritkán kaptak, mert őket kimentette a párt és a mindenható apuka. Ők azok, akik most legjobban papolnak lázadásról, ellenállásról, s akkor az első szúrós tekintetre papájukat hívták, elárulva társukat.

Másokért szólt most a rekviem. Azokért, akik kokárdát hajtogattak, zászlót bontottak, belső indíttatásra, majd emiatt mindenből kimaradtak. Bezárultak az iskolakapuk, megszűntek az elfogadhatónak tűnő munkahelyek, maradt az ásó, a kapa, s talán csak a szívben szólt egy ideig még halkan a nagyharang. A széttaposott élettel, a meggyalázott jövővel vajon ki számol el? Ki kérdi meg attól, aki most roncsként remegve kezét nyújtja, hogy mit jelentett akkor ott neki a tavasz forradalma, a forradalom tavasza? Akkor, s azután a lányok kezéből is kihullott a frézia.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Kuruc világ I. - Vadrózsa és kard - Nemere IstvánKuruc világ I. - Vadrózsa és kard
Könyv - Bolti ár: 2 999 Ft
Internetes ár: 2 549 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Birodalmak alkonya - Bogár LászlóBirodalmak alkonya
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Horthy-korszak külpolitikája 5. - Gulyás LászlóA Horthy-korszak külpolitikája 5.
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Pannóniai kereszténység - Zakar AndrásPannóniai kereszténység
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 520 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A hunok és magyarok - Fischer Károly AntalA hunok és magyarok
Könyv - Bolti ár: 1 900 Ft
Internetes ár: 1 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

szavazás

Kire szavaz április 8-án?


Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat