Kiemelt hírek

  • A Magyar Királyi Honvédség támadása Erdélyben és Bánátban 1944 szeptemberében
    1944 nyarán jelentős fordulat következett be a II. világháború közép-európai hadszínterein. 1944 augusztusában a Jasi-Kisinyov körzetében vívott hadművelet folyamán a szovjet csapatok közel egymillió német és román katonát kerítettek be, akik megadták magukat. Erre a fiatal román király, I. Mihály augusztus 23-án este letartóztatta a kiugrásban részt venni vonakodó, sőt a front megerősítését szorgalmazó Ion Antonescu marsall kormányfőt (conducator). A következő napok folyamán Románia hadat üzent volt szövetségeseinek, Németországnak és Magyarországnak, s Gheorghe Mihail tábornok, a Nagyvezérkar főnöke utasítása alapján megkezdte a támadó hadműveletek előkészítését, majd kivitelezését.
  • Az új tanévnek küszöbén…
    A magyar oktatás mély mederben csordogál, részben az irányító szervek koncepcionális téveszméi, részben a társadalom, a szülők, kisebb részben pedig a tanulók értékrendje, talán legkisebb mértékben a tanárok viszonyulása miatt, akik túlnyomó részben lelkiismerettel és hivatástudattal végzik munkájukat.
  • Megszentelt kenyér a megszentelt hazáért
    A mai nap hálaadó ünnep, hiszen egyszerre köszönjük meg az Élő Istennek hazánkat és az új kenyeret, amelyet a jövendő zálogaként értelmezünk már több mint egy évezrede. Ősi, áhítatos magyar szokás az, hogy a magyar ember – akinek az élete a földdel összenőtt – az új termésből készült mindennapi kenyér első darabját hálaáldozatul leteszi az Úr asztalára. Megköszöni nemzetként azt a csodát, hogy helyünk lehet ezen a földön, van országunk és hazánk. Hálás, hogy e földi kereteken belül Isten gondviselő kegyelmét megtapasztalva áldott életünk lehet.
  • Áldásnyom
    Lakott terület és emberi szív rejtekében egyre nehezebb megmagyarázni, amit magunk sem értünk – a titkos csendteremtés csodáját az Ősellenség: a zaj és zűrzavar által foglalkoztatott világban.
  • Mit is ünneplünk augusztus 20-án?
    Nem lennék benne oly biztos, hogy ha egy közvélemény-kutatás során e kérdést feltennénk, általában helyes választ adnának rá. Köszönhető ez persze az évitzedeken át tartó időszak agyakat sorvasztó propagandájának. Lássuk tehát a helyes választ!
  • Blaszfémia nélkül is ütött volna
    Összegyűjtöttünk néhény érdekes és jellegzetes motívumot a francia történelemből és kultúrából, amelyet bátran elővehettek volna az idei olimpia párizsi megrendezésekor. De miért nem rukkoltak elő vele?