Kiemelt hírek

  • Persepolis Party 1971. október 12-16.
    Irán modern történetében is érzékelhetőek jelentős változások, a külső erők befolyása. A második világháború alatt a rövid iraki németbarát fordulat esetleges perzsa bekövetkezésének megelőzése céljából a szövetségesek 1941-ben megszállták az országot.
  • Ellenfényben írt napló (Töredék)
    A homokban szárazra sírt szemmel fekszem, testem véresre hágom, csak fájjon egyre jobban, azt kívánom. A parton deszkalap, árbóca a lecsupaszított akácág, lapulevél a vitorla, sóhajom a szél, vízre bocsátom…
  • Az Országház születésnapjára
    Bár az Országház valódi élete két évvel később kezdődött, az épület elkészültének tényleges évfordulója ma van: 1902. október 8-án adták át Budapest és egész Magyarország ékkövét, Steindl Imre örökbecsű művét, az Országházat.
  • 56-os zászlót szeretné pártja jelképévé Magyar Péter – Petíció a piti politikai csatározás ellen
    Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke múlt kedden jelentette be, hogy ezentúl az 1956-os lyukas zászló lesz a jelképük. Az elhatározást az 56-os szervezetek mellett még a Tisza Párt hívei is erős túlzásnak és méltatlannak tartják. Most tiltakozó akció indult, petícióban kérik az orzsággyűlést, iktassa törvénybe a lyukas zászló védelmét.
  • Nemzeti gyásznapunk
    E néven vonult be nemzeti történelmi tudatunkba 1849. október 6. A megelőző másfél év hősköltemény volt, a „népek tavasza” európai forradalmainak talán a legnagyobb arányú és leghősiesebb küzdelme a katonai erők arányát, harcait tekintve. E másfél év hősöket teremtett, nem véletlenül nevezte Victor Hugo, a romantika nagy francia írója 1848-49 kapcsán a magyarokat a hősök nemzetének.
  • Az I. világháború, s egyben a XX. század egyetlen valóságos katonai sikere
    1919. szeptemer 10-én az antant hatalmak aláírták Ausztriával a békeszerződést a franciaországi Saint-Germain-en-Laye kastélyában. Ennek értelmében a Lajtabánság Burgenland néven Magyarországtól Ausztriához került. Ez azért nem volt ilyen egyszerű…