HunHír.info

2017. Enyészet hava 17. nap, Érd napja.

Ne merjen senki sem párhuzamot vonni egy 56-as kivándorolt hazafi és napjaink Európára zúduló sáskai között

2017. november 09. 07:31
Hunhír.info

negerek250.jpgAz 1956-os forradalom után mintegy kétszázezer honfitársunk menekült el az országból, beilleszkedésük a fogadó országokban rendkívül sikeresen zajlott – hangzott el a Veritas Történetkutató Intézet rendezvénysorozatának eheti előadásán.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

A tipikus 56-os magyar menekült a húszas évei elején járó férfi volt – jelentette ki Kecskés D. Gusztáv, a MTA BTK Történettudományi Intézet főmunkatársa a Veritas szerdai rendezvényén. A körülbelül kétszázezer emigráns közül csak háromezren voltak egyetemisták, többségük mérnök- vagy orvostanhallgató. A többiek a munkásosztályhoz tartoztak, közülük sokan osztályidegenek voltak, ezért nem is tanulhattak itthon tovább.

A kivándorlók jellemzően Ausztria felé indultak, hogy aztán Nyugat-Európa és az Egyesült Államok felé vegyék az irányt. A fogadó országok jó része – Svájc és Franciaország kivételével – igyekezett kiválogatni a menekültek „hasznosabb részét”, ezért sokan évekig menekülttáborokban éltek – magyarázta Rácz János, a Veritas munkatársa. Hozzátette, sokan azért maradtak Ausztriában, mert a hazatérésben reménykedtek.

Az 56-ban kivándorolt magyarokra Svájcban ma is ideális „bezzegmenekültekként” emlékeznek, s befogadásuk Ausztria és Svájc nemzeti identitásának is részévé vált. A magyar emigránsok beilleszkedése nagyon sikeresen zajlott, részben azért, mert fiatal, egészséges, képzett férfiak voltak, akik azonnal munkába tudtak állni. A New York Times cikkében megszólaltatott szakértő az Egyesült Államokban a legtökéletesebb menekülteknek nevezte a magyarokat, akik láthatóan mindent megtettek a beilleszkedésért.

A menekültek pozitív fogadtatása szempontjából lényeges a hidegháborús kontextus, ugyanis antikommunista politikai menekültekként tekintettek a nyugati nemzetek a magyarokra, akik a számukra fontos európai szabadságeszményért, értük is harcoltak.

mho

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Tárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája - Grandpierre K. Endre - Grandpierre Attila - Blaskovics JózsefTárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 6 291 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A tizenharmadik törzs - Arthur KoestlerA tizenharmadik törzs
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Miért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról? - Dányi LászlóMiért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról?
Könyv - Bolti ár: 2 000 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
0% internetes kedvezménnyel
KRESZ - 2017-es kiadás - Hack Emil szerk.KRESZ - 2017-es kiadás
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Nagy Testvér figyel - Összeesküvés elméletek sorozatA Nagy Testvér figyel
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat