2022.09.02.

Iskolák és szeptemberek

Indigókék füzet- és könyvborítók, vignetták. Emlékeztek-e? Az iskola is a szülőföld része. A szülőföldet átszelő, a mélyből a felszínre törő, örökké bennünket kísérő szellemi forrás. Eredet, csobogás, folyam, csak az idős, vagy az aggkor által megállított mélységes víztükör.
2022.09.02.

Gőg és alázat

A minap valaki – amúgy a tekintélyére igen gőgös fiatalember – egy másik ember becsületbeli ügyének önvédelmekor puszta hiúsági kérdésként aposztrofálta azt. Mondhatnám, el sem tudta képzelni, hogy a másikat nem a saját gőgje, hanem az igazságérzete iránti, éppen hogy alázata vezérli. Alázni, támadni kezdte az illetőt, fennhéjázón, felülről lekezelve, durván.
2022.09.01.

Török győzelem, örmény és görög tragédia

Egy nemzet tragikus körülmények között megvívott, elszánt és hősies küzdelme tárulhat fel az olvasó előtt e rövid összegzés keretében. Ez a nemzet megtalálta a világtörténelmi súllyal rendelkező vezetőjét, akit követve elindulhatott a felszabadulás majd a nemzetépítés és felemelkedés útján.
2022.08.20.

Fajok keveredése a Kárpát-medencében

Az európai liberális és szabadkőműves véleményterror azonnal kiforgat szinte minden neki nem tetsző kifejezést. Így a magyar kormányfő szavait is, pedig csak a nem európai népekkel történő tömeges keveredés elkerülésére tett utalást.
2022.07.29.

Történetfilozófia, geopolitika, Ukrajna

Közel negyedszázada, talán önámítás és önbecsapás nélkül azt hihettük, hogy Európában végleg beköszönt az örök béke korszaka. Február 24. óta azonban olyan szívszorító képsoroknak lehetünk szemtanúi, […]
2022.06.30.

Labdarúgás és identitás

Silvio Piola és dr. Sárosi György kézfogása a Vb. döntő előtt 1938 június 19-én.
2022.06.20.

Magyar filmek, rosszul-jól megalkotva

Talán abban egyetérthetünk a kedves olvasókkal, hogy a mai világban a játékfilmek jelenthetik a leginkább eredményes erkölcsi-, kulturális-, valamint történelmi tudat- és értékformáló eszközt. Mikor az emberek kimutathatóan meglehetősen keveset olvasnak, a fiatalokat is leginkább csak a mozgalmas és látványos filmalkotások tudják lekötni. Mikor a gagyi celebkultusz jelenti jelentős rétegek szemében a humán kultúrát.
2022.06.10.

Olvasó: Védőnők védelmében

Éles reakciókat váltott ki az ellenzék volt kormányfőjelöltjének védőnők megítélése kapcsán tett kijelentése. Szerintem nagyon igazságtalan és méltánytalan állásponttal találkozhattunk. Engedtessék meg, hogy itt egy rövid gondolatsor, személyes emlékezés segítségével összegezhessem a kérdés kapcsán kialakult véleményemet.
2022.06.04.

Az igazi Duce – A magyar igazság mellett állt ki!

Az, hogy a baloldal magától értetődő természetességgel fasisztázza le a vele szembenállókat, szinte már szót sem érdemel. Az viszont már annál inkább, hogy maguk a sértettek sem tudnak mással visszavágni, minthogy visszafasisztázzák a lefasisztázókat, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy a „fasiszta” szó elrettentő, mitikus és egyben démonikus, már-már vallási, de végtelenül ostoba természetében tovább élhessen.
2022.05.26.

Embargó

Érdemes lenne kissé eltöprengeni azon, hogy vajon miért gyorsulhatott így fel Európa rituális öngyilkossága.
2022.05.23.

Novák Katalin: „Itt leszünk ezer év múlva is”

Nekem egy ilyen mondat felér egy vérátömlesztéssel. Annyira unom már a kereszténység-siratást, azt a senki által nem igazolt jóslatot, hogy az úgynevezett történelmi haladás szükségszerűen hozza el a keresztény civilizáció lassú elhalását.
2022.05.15.

Az önazonosság bátorsága. Néhány szó Novák Katalin beiktatásáról

Novák Katalin, Magyarország új elnöke istentiszteleten mondta ki, hogy ő keresztény és magyar. Ez az önazonosság bátorsága.
2022.05.07.

Saját életének áldozata lett

A képen Radnóti Miklós. Ő az, akiről érdemes beszélni. Történt közben, hogy ma meghalt valaki, egy ismertség, akit sajnál az ember, mert minden kettétört élet tragédia. Ám az, hogy hirtelen hőssé avatják sokan, azért még sincs rendben.
2022.04.20.

Ha ez a „progresszív teológia”, akkor nincs miről párbeszédet folytatni

A hagyományos teológia közéleti nyilvánosságban megjelenő hazai képviselői megkapták már azt a vádat, hogy „fundamentalista szőnyegbombázással” reagálnak minden olyan kereszténység-értelmezési kísérletre, amelynek az a célja, hogy a kereszténységet az összefoglalóan progressziónak nevezett balliberális ideológiai mozgások támaszává tegyék.
2022.04.12.

A nagyhét elé – nem hívőknek is

Ha racionálisan magyarázatot kell adnom arra, hogy mi az, amit a kereszténység adni tud, sőt, amit csak a kereszténység tud adni, akkor azt mondanám még nem hívőknek is, hogy a kereszténység az emberi lét egészét értelmezi.
2022.04.11.

Választás, tanulságok, következmények

Lassan jogerőssé válnak az április 3-ai országgyűlési választások eredményei. Mint ismeretes, sokak félelmeivel, bizonytalanságával szemben nyertek a kormánypártok. Talán azt is mondhatjuk, hogy túlnyerték magukat. Kétségtelen, hogy ez a választási eredmény biztosítja hazánk stabilitását, azonban a további folytatás fontos kérdőjeleket vet fel.
2022.04.05.

Annyira konzervatív, hogy már forradalmi

Talán soha ennyire nem mutatkozott még meg a két politikai tömb közötti mélységes világnézeti szakadék.
2022.04.04.

Globális harc az energiaforrásokért: milyen hatással bír az ukrajnai háború a Közel-Keletre?

A Nyugatnak új energiaforrásokat kell találnia, hogy megfékezze az emelkedő olajárakat. Az OPEC azonban Oroszország oldalán áll. Ez a helyzet Izraelnek és Törökországnak „esélyt” adhat az európai földgázpiacra való bejutásra. De hogyan fog reagálni Oroszország és Irán?
2022.04.01.

Négy nem a pedofilok Európájára!

Minden bizonnyal történelmi korszakhatárhoz érkeztünk. A globális kapitalizmus erői, a nemzetközi szabadkőművesség szélsőséges csoportjai megindították a talán utolsónak tekintett támadásukat a nemzetállami civilizáció felszámolására.
2022.03.21.

Ilyen az, amikor egy lelkész nem politizál. Néhány szó Iványi Gábor szerepléséről

Mint az tudott, a március 15-ei ellenzéki kampányrendezvény egyik szónoka Iványi Gábor lelkész volt. Teljesen mindegy, hogy milyen minőségben, s mondandóm szempontjából teljesen mindegy, hogy mit mondott. Iványi Gábort a köztudat lelkipásztorként tartja számon, aki most mégis egy nettó pártpolitikai esemény aktív szereplője volt.
2022.03.15.

Wass Albert üzenete március 15-re

Nekünk magyaroknak az Úristen különösen gazdag és színes nemzeti örökséget adott. Az egész világon egyedül ez a mienk. Senki nem veheti el tőlünk, mint ahogy mi sem vehetjük át senkitől azt, ami nem illet meg minket.
2022.03.15.

Magyar vagyok

1848. március 15., a modern magyar nemzettudat megszületésének nagy eseménye azért hatol olyan mélyre, mert önazonosságom legmélyebb rétegét érinti. Azért van ez így, mert fizikai létem és magyarságtudatom nem szétválasztható, hiszen magyarként döbbentem rá létemre. Ha magyarként nem lehetek, akkor már nem is lehetek.
2022.03.14.

A ruszofóbia: rasszizmus

Megdöbbenve olvasom, hogy a „szabad világ” „haladó” képviselői, szószólói úgy kívánnak reagálni Putyin Ukrajnával szembeni tényleg elfogadhatatlan, agresszív és nyílt fizikai erőt alkalmazó fellépésére, hogy szalonképtelenné nyilvánítanak mindent, ami orosz.
2022.03.11.

Értik-e, hogy egyáltalán, miről is beszélnek?

Sajnos napjaink sokkal súlyosabb kérdéseket vetnek fel, mint bizonyos történetpolitikai problémák, polémiák, vagy fogalmak elemzése, azonban egyes viták, megnyilvánulások mellett nehéz szó nélkül elmenni.
2022.03.11.

Toroczkai: Az eltitkolt igazság az ukrajnai háború mögött

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnökének videós elemzése az orosz-ukrán háborúról.
2022.03.01.

Kinek a háborúja? Láss tisztán!

Bogár László közgazdász tűpontos elemzése után talán a nagy oroszellenes ukránbarátok szeméről is lehullna a lepel. Amerika kitolta a háborút az EU és Oroszország közé, ő […]
2022.02.25.

A borzalom elutasítja a megbékélést

Az asztalnál ül valaki, s elétaszítanak. A vörös terrorlegény nagyot lök rajtam, arcommal érintem a rozsdabarna foltokkal teli asztallapot. A lámpa a szemembe világít, és az a valaki csak kérdez, kérdez. Hol volt? Mit tett? Kinek szolgált?
2022.02.16.

Hatás és következmény nélkül – Gondolatok a pedagógussztrájkról

Mint ismeretes, január 30-án reggel, az első két órában számos iskolában került sor figyelmeztető munkabeszüntetésre a PSZ és a PDSZ szervezésében.
2022.02.15.

Gyurcsány és a kereszténység

Gyurcsány Ferenc, ahogy tőle várható volt, évértékelő beszédében megint felhozta azt az ismerős érvet, hogy az Orbán-kormány nem keresztény, csak a „kereszténység szent ügyébe” burkolja magát.
2022.02.06.

A német egyházi alkalmazottak coming out-ja

Ez a coming out nyilván provokáció, hiszen az egyes ember szexualitása nem tartozik a nyilvánosságra
2022.01.31.

Képződményes kesergő

A heteroszexuális, fehér, keresztény, "aberrált, trágyával táplált, debil, fogyatékos képződmény", egyébként mindössze egy értelmiségi nőnemű keserve.
2022.01.29.

Kanadai egyházak: illegalitás vagy behódolás?

Történt, hogy a kanadai parlament elfogadta azt a törvényt miszerint az úgynevezett conversion therapy börtönnel büntethető.