2020.08.07.

A fasizmus emlékmúzeuma Rómában? Budapesti áthallások

Róma közgyűlésében a többségi olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (Movimento Ciquestelle) három képviselője javaslatot tett arra, hogy hozzanak létre az olasz fővárosban, egy, a fasizmus korszakával (ventennio-20 év 1922-43 között) foglalkozó múzeumot, elsősorban az oktatási igények illusztrálása, és a történelem iránt fogékonyak érdeklődése kielégítése céljából. Az ötlet sokak támogatását tudta elnyerni, azonban várható volt, hogy a javaslat éles ellenállást is kiválthat.
2020.08.07.

A Bárka és a vadlibák

Egy megszívlelendő analógia a vadlibákról, ha beszállsz ebbe a mai bárkába!
2020.07.30.

Te csak viseld, boldog agyhalott

Te csak viseld a maszkot és légy boldog felsőbbrendűséged biztos tudatától! Viseld a maszkot, mert az neked jó.
2020.07.28.

A Magvető és India

Az a világ, amelyikről most szólok, nagyon-nagyon messze van mindentől, ami európai, ami keresztény, de nagyon közel ahhoz, ami éteri, ami emberi, sőt, ami isteni.
2020.07.28.

Digitalizáljunk!

Nézem a régi képeket, mert mostanában ebben az új divathullámban egyre többen tesszük ezt... Jó játék, jól van ez így! Minden régi kép régi emléket hoz elő, amiben nem csak a külsőnk változását, hanem talán a belsőnk fejlődését, ne adj Isten a visszafejlődését is láttatja egy-egy eseményhez kötődő fénykép...
2020.07.24.

Ez is volt még Brüsszelben!

Letargikus hetem van. Valami hirtelen jött öngyilkossági hajlam alapján folyamatosan olvasom és nézem az ellenzéki médiát, főleg az ATV-t.
2020.07.23.

Az Index goebbelsi függetlensége

Értem azt, hogy az Index rettentően szeretné magát annak az egykor volt, valóban független portálnak mutatni, ami a sikereiket hozta. De valljuk be őszintén: ez rohadtul nem megy. Nem megy, mert hiába magas színvonalú a fent említett rovatokban végzett munkájuk, hiába igyekeznek kritikát megfogalmazni a politikai színtér minden szereplőjével szemben, az arányok igencsak nem a függetlenség látszatát mutatják.
2020.07.20.

A Hagia Sophia, avagy néhány szó a hagyományról

A Hagia Sophia hirtelen mecsetté alakítása világszerte kiverte a biztosítékot. Nemcsak a nyugati és keleti keresztyénség adott hangot nemtetszésének, hanem a „progresszív” világsajtó is.
2020.07.15.

Néhány szó a modortalanságról

A modortalanság a neveletlenségből fakadó hiányosság. Modortalan ember az, aki primitívségénél fogva csak sértegetni, becsmérelni és főleg ordítani tud, aki képtelen arra, hogy, tudná: mikor jobb ha ül csendben a fenekén.
2020.07.15.

Hollywoodi kórkép

Egész egyszerűen nem értem honfitársaim fanyalgását a BLM mozgalommal kapcsolatban. Igazán hálásak lehetnénk, hogy szókimondó egyszerűségével rávezetett bennünket, milyen szemét, pusztulásra megérett minden, amiről eddig azt tartottuk, az emberi civilizáció alapértéke
2020.07.10.

Sztalinista, szabadkőműves provokációk, nemzeti forradalom

Marechal, nous voila. Mivel a kedves olvasók nagyobb része bizonyára nem tud franciául, értelmezni kell az 1940-és 1944 közötti francia ifjúsági induló címét: „Íme, itt vagyunk marsall.”
2020.07.07.

A gyűlölködőknek

Régi élettapasztalatom, hogy attól igazán soha nem leszünk kisebbek, ha azoknak is bocsánatot kínálunk, akik – talán butaságból, talán emberi gyarlóságból – megbántanak bennünket. Becsületünkbe gázolnak, megrágalmaznak, oktalanul.
2020.07.07.

Prédikációforradalom

A Covid-járvány alatt az éteren keresztül lehetett hallgatni egyházi prédikációkat. Először kívülről mutatták a templomokat az ég felé törő kereszttel, vagy éppen csillaggal, majd a díszesebb, vagy puritánabb templombelsőt, attól függően, hogy melyik felekezet hirdette az aznapi Igét.
2020.06.26.

A Te szabadságod

Az ember olykor felszáll mint a madár, fel a fák és a házak fölé, szabadon és küzdelem nélkül győz a gravitáció felett.
2020.06.25.

Etnikai konfliktusok, vagy utolsó(előtti) roham a fehér civilizáció ellen?

A civilizáció, a szabadság, a méltányosság lerombolói, ellenségei, pontosan a szabadság és az emberi jogok köntösébe öltözve és jelszavaival visszaélve indítanak támadást a jogállamiság, a korrektségre épülő demokrácia, a jogszerűség, a közerkölcs, a civilizáció ellen.
2020.06.22.

“Motherf*cking Sunday” – Elmeroggyanás a köbön (videók, képek)

A diákoknak igazuk van, tényleg baj van az oktatással. Sőt, megkockáztatom, igen komoly baj. Ez megtapasztalhattuk a Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete előtt tartott „Szabad ország, szabad egyetem” Vol. sokadik, járvány után feltuningolt rendezvényen június 21-én.
2020.06.20.

Az erkölcs manipulációja. Hogy lehet embereket ennyire behülyíteni?

A rasszizmus elleni tüntetések, valamint az egyetemi világ, a kultúra, a gazdaság szereplőinek hozzájuk felzárkózó áradata kapcsán felmerül a kérdés: hogy lehet embereket ennyire behülyíteni? Mert az egy dolog, hogy ez a nyugati világot már-már behálózó tiltakozáshullám szervezve és támogatva van. Ez azért átjön. De hiába is lenne bármiféle komoly hatalom mögötte, ha emberek tízezrei spontán módon nem reagálnának rá. De reagálnak. Valamiért a rasszizmus-témával embereket el lehet érni. Miért is?
2020.06.16.

Fehérköpenyes zsarnokok, elnyomók és idióták

A fehér köpenyeik mögül osztják azt észt olyan professzorok, orvosok, akiknek lételeme a rettegés fenntartása.
2020.06.14.

Rasszisták és antirasszisták, avagy mi történik Amerikában?

Az afféle maradi magyar, mint amilyen én is vagyok, csak kapkodja a fejét, hogy mi a nyavalya történik Amerikában? Már korábban is voltak jelei annak, hogy ott valami nagyon elment.
2020.06.14.

A radikalizmus legitimációja

Az alábbi gondolatok már régen motoszkáltak bennem, de az utóbbi fél esztendő történéseinek tömény sorozata felerősítette őket bennem.
2020.06.13.

Antifák viadala Seattle-ben

Seattle az a város, mely elsők között nyirbálta meg a rendőrség költségvetését, mintegy kollektív bűnhődésként a városban és a város polgárain élősködő bűnöző halála okán.
2020.06.12.

Voltunk, vagyunk, leszünk

Amikor a gúnyhatárok egy része újra járható, amikor egy újabb generáció, amely már nem emlékezhet rá, csak hallomásból ismerheti az elszakítás fájdalmát, őrzi a múltat, a hagyományt és a nemzettudatot, és kifejezésre juttatja töretlen hitét, Trianon igazságtalanságát, mindig megrendítő és reményt keltő.
2020.06.11.

Nekrológ Szőcs Zoltán búcsúztatóján

Költő, szerkesztő, irodalomtörténész, kutató, esszéista, mentor, barát, fivér. Felebarát. Másnak, másoknak mi még!
2020.06.09.

Az esztergomi bazilika harangjainak fülsiketítő trianoni némasága

Paskai László P. Pacifik ofm szelleme ott lebeg Esztergom felett. 2020. június 4-én is élt még az a szellemiség, amelyet a néhai békepap, későbbi esztergomi érsek képviselt: némák maradtak a haragok a bazilika tornyában, Mária országának főtemplomában, Magyarország egykori első fővárosának színhelyén.
2020.06.09.

Elbutított társadalom

Köztudott, hogy az átlag amcsi nem az eszéről híres. Nagyon keveset tudnak a világról, szinte azon a szinten vannak, mint az egyik hulladék magyar csatorna "Észbontók" című műsorának agyatlanjai, de ami most történik az USA-ban, az fölötte van mindennek, amit ép emberi elmével fel lehet dolgozni.
2020.06.06.

Nekrológ egy gyapotszedő szakmunkás ükunokájának halálára, avagy Once Upon a Time in America

Volt egyszer egy Amerika, ahol rend volt, de 1863-ban történt valami, ami sötét felhőket kergetett az államok fölé. Egyszer, valaki kitalálta, hogy minden ember egyenlő, csak a fehér nem. A fehér az egy undorító korcs és nem baj, ha pusztul, ha színesedik, ha eltűnik örökre erről a bolygóról.
2020.06.05.

100 év

Eltelt 100 év és senki nem követeli a jóvátételt. Eltelt 100 év és most is pusztítják a magyart. Eltelt 100 év, de a hitünk nem veszett el, hogy Erdély visszatér.
2020.06.04.

G. Kirkovits István: Nem, nem, soha!

Trianon fáj, ha rápillantunk a fejfákra, a kövekre, a Napra, valamint a Holdra. E két égitest akkor is ott volt az égen, amikor hazatértünk, s akkor is ott volt, amikor a kerítésen kívülre irányítottak bennünket. A Nap és a Hold akkor is ott lesz az égen, amikor talán majd egyszer úgy omolnak le a határok, hogy a nyelv, az épület és a tulajdonjog megmarad.
2020.06.02.

A gyászkeretes béke: Óvakodj a környezetszennyezőktől!

Az utca közepén húzták a vonalat. A vonal mentén leszakadt a kéz, a láb és erősen sérült a fej és a törzs.
2020.06.01.

Emlékezés a két világháború magyar halottaira (Gondolatok a Hősök napjára)

A legtöbb ütközetünket, szabadságharcunkat valamilyen külső elnyomással szemben, azaz önmagunkért, megsértett nemzeti érdekeink és szeretett hazánk védelmében vívtuk.
2020.05.30.

A vírus az vírus. Az ember pedig ember

Változik-e az emberi örökítőanyag? Sok tekintetben természetesen igen, de változott-e, változik-e az ember közösségi viselkedése? Mit mutatnak a mögöttünk hagyott évezredek? Megváltoztatható-e az emberi örökítő anyag, a genetikai kód?
2020.05.29.

Inkább nem kérek szottyos gyűlöletes demokráciát

Azt hiszem, ha Karácsony Gergely Budapestje a demokrácia mérföldköve, akkor én inkább nem akarok demokráciát!