2021.01.17.

Találkozás a Mesterrel

1994. január 15-én hunyt el Cziffra György. zongoraművész Halálának évfordulóján Gundy Sarolta emlékezik a Mesterrel való "Nagy találkozásra".
2021.01.15.

Mr. Barack Obama, ki Maga?

Vagyis, kinek képzeli magát, hogy nincs jobb dolga, mint ráérő idejében felelőtlenül, alaptalanul és meggondolatlanul sértegetni Magyarország választott miniszterelnökét, áttételesen a magyar népet, nemzetet?
2021.01.11.

Olvasó: Mondok nektek egy mesét

Hát, szervusztok gyerekek, mondok nektek egy mesét, de ne higgyétek el egyetlen szavát sem, mert ez csak egy buta kis mese. Hol volt, hol nem volt, volt valaha egy ország, valahol a világ közepén, nagy és gazdag ország volt, minden háborút megnyertek, na jó, egyet döntetlenre mentettek, pedig valójában elbukták, de a polgárai azután is jól éltek, az egész világ oda akart menni, mert azt hitték, hogy ott a sajtószabadság, a szólásszabadság, a véleményszabadság, stb. uralkodik majd örökkön-örökké...
2021.01.11.

A keresztyén realizmusról

„A vallás a nép ópiuma” – mondotta volt Marx. Ezzel arra utalt, hogy a vallás a tehetetlen ember sajátja, aki lemondott arról, hogy az emberi lét beteljesedését, a boldogságot ebben a világban teremtse meg.
2021.01.07.

Miért halt meg Ashli Elizabeth Babbitt?

Csak 35 éves volt, a napfényes San Diegoból származott, férjezett, a US Air Force-nál szolgálta hazáját és egy patrióta volt. Most érvelhetnénk azzal, hogy tüntetett, hogy erőszakkal behatolt társaival a Capitolba, ám nem hiszem, hogy egy lövés a mellkasába volt az egyetlen lehetőség megállítani egy fegyvertelen nőt.
2021.01.07.

Már megint a papok

Nem ismerek még egy hivatást/szakmát/ vallást, amelynek ilyen leplezetlen gyűlölettel neki lehetne esni a politikai korrektség kényszerzubbonyában kínlódó világunkban.
2021.01.06.

Vízkereszt, kidobott karácsonyfák és (Uram bocsá’) az oltás

A tőlünk származó vagy ránk mért, az át sem gondolt, vagy a tisztátalan és érdemtelen megjegyzéseket érdemes most kimosni, lemosni magunkról, hiszen a lelki alámerülés, a tisztálkodás, testi-lelki értelemben is fontos.
2021.01.05.

Egók globális alpárisága?

Annak okán, hogy a köztársasági elnök mellett álló jelnyelvi tolmácsnőt és a fogyatékkal élőket kifigurázta egy csokornyakkendős és egy dagadt, ápolatlan, illuminált KÉPZŐDMÉNY-páros.
2021.01.03.

Sírva vigad? Vagy sír, de nem vigad…

Mindenütt a Nagyvilágban vidámság, móka, nevető könnyedség még a legeldugottabb viskókban is, de a magyar ember az Óév utolsó perceiben valamiért mégis sírva vigad.
2021.01.01.

Első nap

Az ember összegez, kivon, oszt és szoroz. Meghallgat és hallat, öngyón és vezekel, elvesz, de maga is osztogat, kérdőjelet rajzol, vagy pontot rak valami végére, máskor felkiált.
2020.12.31.

Számvetés (2020)

Valami szépet szeretnék még adni, az Óévet gyöngéd emlékekkel zárni. Valami búcsúszó-egyensúlyt tartani a felfordult világot talpra állítani.
2020.12.30.

Ösztön és logika

Egy nyirkos késő estén rádöbben az ember arra is, hogy a logika mennyire szembemegy az ösztönnel. Csírájában hozzuk génjeinkben az ösztönt, amire az emberévek során rárakódik a kristálytiszta tudás, az abból eredeztethető logika és fokozatosan elnyomja az ösztönt a logika rendezettsége.
2020.12.26.

Karácsonyi mementó fel- és elmenőkkel és az eljövővel

Amikor ott állunk megilletődve – még ma is – a karácsonyfa előtt, annyi minden kavarog az ember gondolataiban. Óhatatlanul eszünkbe jutnak a régi gyermekkori Szentesték, amikor még együtt voltunk mindnyájan a felmenőinkkel, amikor vagy semmi, vagy mégiscsak valami apróság került a fa alá.
2020.12.26.

Gyermekáldás – gyermeki áldás

Mert ahol várt gyermek születik, ott karácsony költözik be a házakba, akként, mint ahogy a karácsonyi liturgia, ahol hangulatot teremt, ott mindig szeretet lengi be a teret, mert örömöt hoz a várt gyermek.
2020.12.24.

Legyünk bölcsek és halljuk meg az angyalok kórusát!

Azt akarjuk, hogy minden tökéletes legyen a szent estén.
2020.12.20.

Örökös célpontban a nemzet, a család és a magyar ügy

Egy nap sem telik el anélkül, hogy ne lehetne olvasni egy Magyarország elleni heves támadásról, a hihetetlen magyar-bashing a médiában már szokásos. A kormányt csak rezsimnek nevezik, a miniszterelnököt az Európai Bizottság volt elnöke, Jean Claude Juncker „Hallo diktátor“ üdvözlése után csak így nevezik vagy autokratának.
2020.12.18.

A mai keresztény-konzervatív értelmiség dilemmája

Vajon bebetonozott szerepmodellek határozzák meg egyes jobboldali értelmiségi csoportok hallgatását, csendes, visszafogott bírálatát, építő kritikáját vagy kesergését az éppen ordítozó intoleranciával szemben, manapság?
2020.12.16.

Apa, anya, Isten

Valamikor még, amikor azt mondtuk, hogy a férfi és a nő Isten akarata, akkor az „Isten” szóval azt fejeztük ki, hogy ennek az állításnak a végső alapja nem emberi vélekedés. De mióta „eltűnt” Isten mint végső hivatkozási alap, megszűnt az objektív és örök igazság képzetének a lehetősége.
2020.12.16.

A Horthy-rendszer Kárpátalján (kordokumentumokkal)

A közölt dokumentumok tükrében a mai ukrán kisebbségpolitika fényévekre van a Horthy-rendszer alkotmányos viszonyaitól. Szerencsés lenne, ha mindez tudatosulna mindenkiben, aki nemzeti múltunk rágalmazásában éli ki magát.
2020.12.15.

Kiégés pandémia

Mostanában sok lehajtott fejű embert látni a karácsonyvárástól függetlenül is. Igen, tudjuk, más ez az év, más ez a tél, más lesz a karácsony, más a családi és emberi összetartozás megélése és ápolása, mert pandémia van.
2020.12.04.

Nyugodtan lehet vizionálni a távlati európai genocídiumot

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója megnyilvánulása azzal, hogy Soros Györgyöt Führerként, a migráció támogatójaként, Európa megsemmisítőjeként emlegette. Úgy tűnik bizonyos kifejezéseket csak bizonyos körök használhatnak bizonyos történelmi szereplőkre.
2020.11.28.

Ha Baranyi fölállítja a fehérgyűlölet szobrát, le kell dönteni!

Baranyi Krisztina, Ferencváros balliberrált polgármestere egy rasszista, fehérgyűlölő, gyilkosságok elkövetéséért felelős terrorszervezetnek, a Black Lives Matternek akar szobrot állítani a főváros IX. kerületében. Ez a fehérellenes fajgyűlölet szobra lesz – a mi Budapestünkön, a mi hazánkban.
2020.11.28.

Előre a forradalmi úton!

Alapvetően az a bajom a balliberális emberjogi, szabadságharcos mozgalmakkal, hogy míg azt gondolják magukról, hogy végre most lebontják az egyéni szabadság beteljesülésének útjában álló korlátokat, addig valójában nagyon is korlátoltak, s nem mennek végig a forradalmi úton. Úgyhogy épp itt az ideje új zászlót bontani, s rámutatni arra, hogy ezek a szabadságharcosok valójában megalkuvók, s elárulják a forradalom valódi céljait.
2020.11.26.

Clooney esete a gyűlölködéssel

a nyugati világon belül zajlik most egy nagyon komoly világnézeti küzdelem a szokványosan konzervatív-nemzeti-keresztyén-közösségi alapú és a liberális-globalista-nemzetek feletti, egyéni alapú nézőpontok között. Mint tudjuk, Clooney […]
2020.11.23.

Big Data, járvány és terrorizmus

Felléphetünk-e a kínai totális ellenőrzés, a mesterséges intelligencia mélységesen antihumánus működése ellen úgy, hogy közben Európában és Amerikában kiszűrjük és ártalmatlanná tesszük a potenciális terroristákat, anélkül, hogy Mohamed követőit „kollektív megtorlás” sújtaná? Azonosíthatja-e a Big Data azokat, akik az iszlám nevében hadat üzennek kultúránknak, mindenekelőtt a vallásainknak és a civilizációnknak?
2020.11.22.

A jó és a rossz

A ma liberalizmusnak nevezett valami azt találta ki, hogy világ erkölcsi megújításának jelszavával számolja fel a Nyugat keresztyén múltját. Ez a forradalmi hevület mára már odáig jutott, hogy a fehér keresztyén ember a bűnös ember szinonimája.
2020.11.20.

Bottal és parittyával pajzs és dárda ellen (avagy modern Dávid és Góliát – saját ízlésre, behelyettesíthető szereplőkkel

Modern páncélban, állig fegyverben, pajzzsal és dárdával, a maga hatalmas termetét és persze saját hegyének népét képviselő, a Richnew nemzetiségből való. Mérhetetlenül kivagyi mosollyal kezdte gúnyolni mint mindig, így ma is, az ellenoldali apróbb hegy és völgy Pooroldjait.
2020.11.19.

Naná, hogy éjjel támadt a vírus, nyomi

Azt mondják az okosok, hogy nyilván éjjel terjedt a vírus az utcán. Meg kutyasétáltatás közben. És máskor nem is. Na, ne már. Csak annyit kérdezek ezektől a nagyon okos emberektől, hogy maguktól sikerül ilyen viccesen hülyének lenni, vagy segít nekik ebben valaki? Az éjszakai kijárási nem a vírus éjjeli életmódja, hanem a bulikázó fiatalok miatt van.
2020.11.16.

A félreértésről

„Nem szabad soha meglepődnöd a visszhang felett, mellyel az ember a másik ember szavára felel.” (Márai Sándor) Ez biztosan így helytálló. Különösen, ha Márai mondja. Ám kénytelenek vagyunk tovább gondolkozni.
2020.11.14.

#freeSZFnE, avagy Feríí, esz-e fene?

Mert a dolgok mai, buktatórikus állása szerint ezt megint megszívtad.
2020.11.10.

AZ ETOSZ, a logosz és a pátosz

Ethos: az előadó hitelessége, jelleme. Pathos: az érzelmi kapcsolat a közönséggel. Logos: a logikus érvelés (legalább is ha Arisztotelészt követnénk, mondjuk a magyar és az európai parlamentben).
2020.11.08.

A demokrácia eszméjének vége

Olvasom, hogy Európa vezetői, akik amúgy egytől egyig makulátlan demokraták és egyfolytában a demokráciáért küzdenek, sorba gratulálnak Joe Bidennek. Ezzel elismerik az amerikai választások formális végeredményét, s előre kimondják azt, hogy nem érdekli őket a szavazatok egy részének felülvizsgálata.