2020.09.23.

A párizsi csőcselék eszeveszett tombolásásáról

A történet a francia forradalom idején játszódik, tehát azon események alatt, melyekről egész életünkben azt tanultuk, hogy haladó szelleműek voltak.
2020.09.10.

Nadrágszíjával akasztotta fel magát Sisi gyilkosa

Luigi Lucheni egy bizonyos Lucheni Lujza olasz asszony törvénytelen gyermekeként született Párizsban – a mama ide menekült várandósága alatt.
2020.09.10.

Hova csatolták hajdan a Lajtabánságot– és hová került végül…

A mai nap króikája szerint 1919-ben e napon az antant hatalmak aláírták Ausztriával a békeszerződést a franciaországi Saint-Germain-en-Laye kastélyában. Ennek értelmében a Lajtabánság Burgenland néven Magyarországtól Ausztriához kerül. Ez azért nem volt ilyen egyszerű...
2020.09.04.

Öveges József, a reverendás fizikaprofesszor a legenda szerint akár barackmagból is tudott atombombát készíteni

A professzor ugyancsak sajátságos stílusban adott elő, s mivel ezt egyebek közt a televízióban is tette, valóságos sztár lett: gyermekek és iskolai éveiket már rég maguk mögött tudó felnőttek egyaránt siettek haza, ha tudták, hogy aznap lesz a műsora.
2020.08.31.

Kós Károly és dr. Kós Károly

A név tagadhatatlanul ismerős.De az tény, hogy ifj. Kós Károly munkásságáról (a nem ifjabbik fiáról) Csonka-Magyarországon korábban csak kevesebbet olvashattunk – mint általában az Erdélyben élt többi kiválóságunkról sem.
2020.08.31.

Az Országház építőjére, Steindl Imrére emlékezünk

Ha megszavaznánk, hogy melyik lehet Budapest s talán egész Magyarország legnevezetesebb épülete, szinte bizonyosan az Országház kapná a legtöbb szavazatot.
2020.08.24.

Bár az asszonyok csak tépett öltözetben tudtak távozni, ám a Lánchíd építése mégis megkezdődött

Az első, Pestet és Budát összekötő állandó híd építésének motorja, tudjuk, gróf Széchenyi István volt. Ő a modern Magyarország fővárosát már eleve egységes, összefüggő Budapestként képzelte el – bár az elnevezés csak sokkal később dőlt el.
2020.08.22.

Metamorfózis – Bauer Sándor mártíriumának ajánlva

Szálljunk vissza az időben 1968-ba. A XX. század második felének szimbolikus jelentőségű kulcsévéről van szó: ekkorra Európában és Amerikában felnőtt egy generáció, amelyiknek már NEM a háború volt a meghatározó élménye, új típusú életre vágyott – s ehhez minden adva is volt, hisz világszerte mindenütt lázadások folytak.
2020.08.21.

A testvérországok fellépése Csehszlovákia szocialista rendjének védelmében

A szomszédos Csehszlovákia párt. és állami személyiségeinek kérését teljesítve, a Magyar Népköztársaság kormánya — együtt más szövetséges országokkal — segítséget nyújt — beleértve a fegyveres támogatást is — a testvéri csehszlovák népnek a belső szociálizmusellenes, valamint a külső imperialista erők által létrehozott ellenforradalmi fordulat veszélyének elhárítása céljából.
2020.08.20.

Szent István tisztelete

Szent István király a magyar történelmi valóság megkerülhetetlen része, bár historiális szerepét sokan megkérdőjelezik. Azon viszont semmiképp nincs és nem is lehet vitatnivaló, hogy ő az első koronázott királyunk, uralkodásával új szakasz kezdődött a történelmünkben.
2020.08.18.

Lugosi Béla sajátos világhíre a Drakula-filmeken alapul

A Temesvár közeli Lugoson sok híres ember született: Horger Antal nyelvész, Kurtág György zeneszerző, Teller Ede fizikus, Szathmári Sándor és persze Drakula, azaz Lugosi Béla!
2020.08.18.

Tudod-e, hol nyugszik Kukoricza Jancsi?

Tudjuk, nemigen van hely széles e hazában, ahol derék költőnk, a mi jó Petőfink ne járt volna – de Ráckeve ilyen. Ám Ráckevének is kellett valamiféle Petőfi emlékmű – hát így született a képen látható kút.
2020.08.16.

Mátyás szerelméből nem trónörökös született, hanem egy ma is ismert kirándulóhely avagy: Megjelent az ördög, az első Habsburg

Nekünk, magyaroknak bizonyos szempontból sorsfordító ez a mai nap: ekkorra esett ugyanis Albert magyar király születésnapja 1397-ben.
2020.08.16.

Búvár Kund, az első magyar bajnok

Ha számításaim nem csalnak, akkor ezertíz esztendeje, ezen az augusztusi napon született meg a derék Zothmund vagy Zotmund, a későbbi lovag, akit sokan Búvár Kund néven ismernek a magyar történelemből,
2020.08.14.

Világosnál Görgey Arthúr letette a fegyvert

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc a világosi fegyverletétellel ért véget. Erős százötven éve, 1849. augusztus 13-án a teljhatalommal felruházott Görgey Arthúr a törzskarával a Bohus-kastélyban írta alá a feltétel nélküli megadásról szóló egyezményt Rüdiger vezérkari főnökével és Frolovval
2020.08.14.

Ádám mester, a büszke skót

Ádám mester e napon semmiképp nem maradhat ki a krónikából: a büszke skót, Clark Ádámnak ma van a születésnapja.
2020.08.07.

Béla királyunk megannyi lánya és a sok-sok bánság históriája

A minap Szent Margitunk kolostorának romjai közt sétálgattam, s próbáltam felidézni a kort, a tatárjárást, IV. Bélát, termékeny házasságát, az Aranybullát, a világ első alkotmányát, amelyet derék, nem túl magyarbarát oktatáspolitikusaink nemrégiben nullára írtak, amikor is törölték az érettségi tételek közül.
2020.08.07.

Báthori Erzsébet sosem fürdött tót szüzek vérében

Hanem azt tudjátok-e, hogy ma van ecsedi Báthori Erzsébet (1560-1614) magyar grófnő 460. szülinapja. Igen, igen, ő volt a csejtei rém, aki tót szüzek vérében mosdott, hogy szebb legyen. Sőt: úgy mondják, még ivott is a vérükből, kezdetben elegánsan aranyserlegből – majd később barbáran közvetlenül a testükből.
2020.08.03.

Gárdonyi sikerei az irodalomban – és gátlásai a hölgyek körében, ráadásul a sulikban is csak bukdácsolt

Ma ünnepeljük Gárdonyi Géza (1863-1922) író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja születésnapját. Gárdonyi Zieglerként született, merthogy szász származású édesapja volt (Ziegler […]
2020.07.31.

Egy székely rabszolgalány kalandos élete, akinek a szüleit az oláhok lefejezték

Egy méltatlanul elfeledett név: Sass Flóra Lady Florence Baker (1841-1916) felfedező, Afrika-kutató. Samuel White Baker felfedező második felesége.
2020.07.29.

A leghíresebb Flóra

A magyar gyógypedagógiai pszichológia művelője, megújítója, működési körének kiszélesítője, rendszerbe foglalója, az író Illyés Gyula felesége.
2020.07.28.

Brunszvik Teréz volt a „halhatatlan kedvese”?

Brunszvik Teréz többek szerint nőként ő volt gróf Széchenyi István egyik szellemi párja, a “legnagyobb magyar” – nő. (Persze el nem vitatva például Zrinyi Ilona érdemeit.) A kiindulás: gróf korompai Brunszvik Teréz (1775-1861) magyar grófnő, az első magyarországi óvodák megalapítója.
2020.07.28.

A fehér ember alighanem már kiesett a játékból…

Arról van szó, hogy 1914-ben e napon tört ki az első világháború. Persze a szörnyű esemény mára már eltörpül a második "Nagy Háború" árnyékában – amely harc tulajdonképpen, elég jelentős szerepcserékkel még ma is folytatódik...
2020.07.18.

Pozsony és a Szent Korona

Felemelő érzés a pozsonyi Szent Márton Székesegyház tetején a napfényben fürdőző Szent Koronánk aranyának csillogását látni.
2020.07.16.

Rózsa Sándornak szigorú, csókra termett betyárbajsza volt, és szigorú volt ő maga is…

1813-ban ezen a júliusi napon nagy vihar tombolt, mesélik még mostanság is az öregek az Alföldön. Aki ekkor született, az viharos természetű lett – vagy netán épp fordítva történt a dolog? Azért tört volna ki a nagy égzengés, mert valaki megszületett? Ki tudja... Ám az biztos, hogy a Szeged melletti tanyavilágban, Röszkén ekkor látta meg a napvilágot Rózsa Sándor, minden idők legbetyárabb betyárja.
2020.07.15.

Károlyi Mihály unokatestvére Horthy bizalmasa volt

Az 1919. márciusi államcsínyt követő, Tanácsköztársaságnak nevezett patkányforradalommal egy időben többször is alakult – hivatalosan illegális, valójában országmentő – nemzeti kormány Magyarországon. Ezekről az iskolában annak idején nem tanultunk, valószínű, hogy a mai tankönyvekben sem nagyon esik szó róluk.
2020.07.15.

Dembinszky honvéd altábornagy Sztalin generalisszimusz troliútján. De mit tett a magyar szabadságharcban?

Mit is tudunk valójában Henryk Dembiński (magyar nevén Dembinszky Henrik, 1791-1864) grófról, az 1848–49-es magyar szabadságharc honvéd altábornagyáról? Én most szembesültem azzal, hogy részemről (szinte) semmit.
2020.07.15.

A vérengzések célja a jómódú magyarok megsemmisítése (Magyarirtás Kisnyégerfalván – 17/17. rész)

A magyar történelmi ismertetők, leírások a kisnyégerfalvi rablógyilkosságokról még kevesebbszer emlékeznek meg, mint a tárkányiról. Pedig a nyégarfalvi események is részei a magyarság történelmének, azon belül a sokat szenvedett Fekete-Körös völgyi magyarság történelmének.
2020.07.15.

A székely apostolra emlékezünk

Ma van Nyirő József (1889-1953) erdélyi magyar író születésnapja. Nyírő volt már egyszer országosan népszerű, valamikor a két világháború között – aztán jött nyolc nyomorúságos, emigrációban töltött esztendő, amikor a székely apostolt szülőföldjén lenullázták, munkásságát szinte a földdel tették egyenlővé.
2020.07.13.

A nevét ismered, de vajon tudod-e, ki volt Vasvári Pál?

Ma van Vasvári Pál, vagyis eredeti nevén Fejér Pál (1826-1849) történész, filozófus, forradalmár születésnapja. Vasvári volt az 1848-as “Márciusi Ifjak” egyik vezéralakja. Lássuk be, történészként vagy […]
2020.07.06.

“Addig el nem mennek, még agyon nem verik a két magyart” – Magyarirtás Kisnyégerfalván (16. rész)

Volt, aki elment megkeresni, amit elloptak tőle, megpróbált legalább annyit visszaszerezni, amivel pár hétig túlélhet. Olyan is volt, aki megtalált egyet s mást, nehezen visszakapott néhány holmit, de olyanok is voltak, akik merészségükért majdnem az életükkel fizettek.
2020.07.02.

Jókai hagyatéka – és a valóság

Négy idős fehérlevelű (magyar) hárs is nőtt az épület előtti domboldalon, a svábhegyi Jókai villában. Az író kívánsága szerint ezek alá kellett volna őt temetni.