2023.11.15.

A Felvidék felszabadulása ─ az I. bécsi döntés

Törvényszerűen érkezett el a felbomláshoz az 1930-as évtized végére, a 40-es évek elejére az 1919-20 körül, a nemzetközi szabadkőművesség által mesterségesen kialakított imperialista versaillesi békerendszer. Ugyanez történt az általa erőszakkal létrehozott kisantanttal és tagállamaival: először Csehszlovákiával, majd a királyi Nagy-Romániával, végül az SHS-Királysággal.
2023.11.09.
Horthy bevonulása Kassára

A hazatérő Felvidék köszöntése

Világesemények követik egymást a Felvidék ősi magyar földjén – a Kormányzó komáromi bevonulásának felejthetetlenül, megrendítően, felemelően hatalmas történelmi tüneménye után a kassai bevonulás elé tekint mindenki. Rákóczi Ferenc Magyarországa fogadja Horthy Miklós Magyarországát, Felsőmagyarország fővárosában. Horthy Miklós bevonul Kassára...
2023.02.15.

Pozsonyi magyarok: Voltunk, vagyunk, leszünk!

A tömeg ugyan nem tagadta meg önmagát, azt skandálta: Éljen Magyarország! – erre sortűz volt a válasz.
2023.01.19.

Emelt fővel járni és élni

Duray Miklós életében példát adott nekünk arra, hogy meg lehet tenni azt, amiről az Úr Jézus beszél: lehet felegyenesedve, emelt fővel járni és élni akkor is, ha ennek ára van – fogalmazott Somogyi Alfréd apácaszakállasi református lelkipásztor Duray Miklós búcsúztatásakor Losoncon. Kiemelte: emelt fővel messzebbre látott sokaknál. Ezért is lett céltáblája a magyar gyűlölő szlovákoktól kezdve, a bolsevik eszme bármelyik reinkarnációját vallókon keresztül, a gerinctelen és gumigerincű magyarokig, sokaknak.
2022.12.30.

Az égből küzd tovább a felvidéki magyarságért Duray Miklós

Elhunyt Duray Miklós felvidéki magyar politikus, közíró, egyetemi tanár pénteken - közölte a Szövetség a Közös Célokért civil szervezet és a Felvidék.ma felvidéki magyar hírportál.
2022.12.17.

Erdély itt van velünk Komáromban

A magyar kultúra napján a marosvásárhelyi kultúrpalotából indult ez év januárjában a huszadik századi magyar irodalom nagy alakjának, Tamási Áronnak szentelt emlékév, amelyet ezen a hétvégén ünnepélyes keretek között zárnak le több helyszínen Kárpát-medence-szerte.
2022.09.21.

Vissza a Felvidéket!

Százezrek vonultak fel 84 éve, 1938. szeptember 21-én a Hősök terére, hogy a felvidéki magyarság felszabadításáért tüntessenek.
2022.04.13.

Minden területrabló attól fél, hogy visszavesszük, ami nem az övék

Felébredtek a magyarok Felvidéken és tüntetést szerveznek a pozsonyi parlament elé a magyarellenes megnyilvánulások miatt.
2022.03.12.

Magyargyalázás most Esterházy apropóján

A Pravda című ócska, hazug, vécépapírnak is csak széna-szalma híján alkalmas lap online felületén ma jelent meg az a förmedvény, mely Esterházy Jánost náci kollaboránsnak és zsidógyűlölőnek nevezi – írja felháborodva a Felvidek.ma.
2022.01.11.

Felvidéki szurkolók perlik az UEFA-t az LMBTQ-propaganda miatt

A 2021-es labdarúgó Európa-bajnokság kedélyeit borzolta, hogy több helyen is tetten érhető volt a rendezvényen az LMBTQ propaganda.
2021.10.05.

Végre összefognak a felvidéki magyarok?

Október másodikán tartotta alakuló kongresszusát Somorján az egyesült magyar párt, a Szövetség. Ezzel együtt az elődpártok – a Most-Híd, az MKP és az Összefogás megszűntek.
2021.06.18.

A tótoknak fáj az igazság, ezért inkább betiltanák a magyarirtásról szóló filmet

Már megint be akarják tiltani egy filmemet – közölte Skrabski Fruzsina producer. Néhány szlovák történész ugyanis elkezdett olyan filmfesztiválok szervezőinek írni, ahová beválogatják Skrabski Népírtás Pozsonyligetfalun című filmjét.
2021.05.21.

Pozsonyi evangélikusok a magyar vértanú lelkészt nem szeretik, Másokért imádkoznak

Felvidéki magyarok Facebook-oldalain futott körbe, felháborodott kommentekkel kísérve egy fotó és egy hír, mely szerint május 16-án a pozsonyi Apácapálya utcai Nagytemplomban ökumenikus istentiszteletet tartottak a homofóbia és transzfóbia elleni nemzetközi emléknap alkalmából evangélikus lelkész(ek) szervezésében.
2021.04.12.

Április 12.: Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja

Az ellopott, elkobzott vagyon visszaadásából, a tönkretett emberi életek után járó kártérítési összegekből, ami mai árfolyamon több milliárd eurót jelent, ma egy nagyon gazdag régióban, boldog közösségként élnénk. Ha tetszik, ha nem. Nem felejtünk, nem felejthetünk!
2021.01.28.

Szlovák filmszemlén lett fődíjas a Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilm (+videó)

A döbbenetes és sokkoló dokumentumfilm két, máig feltáratlan, a přerovi és a Pozsony melletti Pozsonyligetfalun elkövetett tömeggyilkosság történetét tárja fel. A II. világháború után több száz német, magyar és szlovák nemzetiségű polgárt végeztek ki.
2020.08.07.

Egyesülnek a felvidéki pártok

Létrejött a megegyezés az egységes felvidéki magyar érdekképviselet, egy új egyesített magyar párt létrehozásáról, azon a hárompárti találkozón, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői között tartottak az MKP pozsonyi székházában pénteken.
2020.07.18.

Új elnököt választott a felvidéki MKP

Forró Krisztián személyében új elnököt választott a felvidéki Magyar Közösség Pártja a szombati tisztújító kongresszuson.
2020.06.05.

És mégis itt vagyunk! – Felvidéki megemlékezések a trianoni diktátum centenáriumán

A Felvidék minden szegletében egy pillanatra megállt az idő, szinte kivétel nélkül valamennyi magyar civil és politikai szervezet megemlékezett a száz esztendővel ezelőtt ránk kényszerített szégyenteljes „békeszerződésről”. A Felvidék Ma összeállítása.
2020.05.28.

Így emlékeznek Trianon igazságtalanságára Felvidéken

Felvideki himnusszal készült a gyászos nap századik évfordulójára a Csermadok komáromi választmánya.
2020.03.11.

Bezárják a templomokat a tótok

A szlovákiai evangélikus, katolikus és református templomokban a következő két hétben nem tartanak miséket illetve istentiszteleteket a koronavírus miatt.
2020.03.01.

Trianon pirulája 100 év után is keserű

Trianon 100. évfordulójára érett be végleg a mérgezett gyümölcs: a felvidéki magyarságnak a február 29-i parlamenti választások eredményei nyomán nincs többé képviselete a törvényhozásban. Érthető hát a csalódottság, amelyre a felvidéki magyar közösség ébredt vasárnap – s ennek közéleti szereplőink, némi gyors elemzés mellett, hangot is adtak.
2020.03.01.

Csalódottság Felvidéken

Vasárnap a kora reggeli órákban 99,63 százalékos feldolgozottság mellett Igor Matovič pártja, az OĽaNO nagy fölénnyel (az összes szavazat 25,03 százalékkal) nyerte meg a 2020-as parlamenti választásokat. A Magyar Közösségi Összefogás nem érte el az 5 százalékos parlamenti küszöböt.
2020.02.27.

Trianonra szombaton adhatja meg Felvidék a legjobb választ

„Arra, hogy 100 éve feldaraboltattunk, a legjobb választ február 29-én adhatjuk azzal, hogy összefogásunkkal megmutatjuk, magyarként akarunk élni és megmaradni a szülőföldünkön.”
2020.02.24.

Szlovákiai választás: A választási kampány vége felé mégis előkerült a „magyar kártya”

Bárdos Gyula, a Magyar Közösségi Összefogás listavezetője volt vasárnap este az utolsó vendége a TA3 Nap témája című műsor választási különkiadásának. Ellenfele a szópárbajban Alojz Hlina, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) listavezetője volt. Előkerült a „magyar kártya”, és egészen szürreális mondatok is elhangzottak a keresztény-konzervatív párt első emberétől.
2020.01.15.

A felvidéki holokauszt – A csecsemőket is irtották Pozsonyligetfalun

1945. május 5-én a szlovák katonaság fésülte át Pozsonyt, rátörtek az ott élő magyarok lakásaira. A családok fél órát kaptak a csomagolásra. Máig tisztázatlan körülmények között több száz embert lelőttek a foglyok közül.
2019.12.09.

A szlovák nyelvtörvény és a kisebbségi jogok Szlovákiában

Nyelvi jogok a nemzetközi és szlovák jogi normák útvesztőjében cím alatt tartott előadást Fiala-Butora János jogász és kisebbségi jogi szakértő a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán december 5-én.
2019.12.03.

Meghurcolták és kirúgták azt a pozsonyi muzeológust, aki korábban védelmébe vette a felvidéki magyarságot

A kollégái körében igen közkedvelt muzeológus azután került a zaklatások kereszttüzébe, hogy tavaly egy interjúban arról beszélt, az iskolában magyarellenes történelmi hazugságokkal tömték a fejét, és rádöbbent, hogy a szlovákság zöme s még szakmabelijei is teljesen rabjai ezeknek a nemzeti mítoszoknak
2019.11.13.

Életveszélyesen megfenyegettek a pozsonyi cigányok egy házaspárt

Még májusban két tizennyolc éves fiatal súlyosan bántalmazott egy ötven körüli házaspárt. Most bíróság előtt felelnek tetteikért. A pozsonyi 83-as vonal pár évvel ezelőtt új buszokat kapott. Az eset azonban még egy régi, kamerával nem felszerelt járaton történt.
2019.11.11.

Turulra vár Érsekújvár

A cseh legionárius őrnagy mellszobra már áll, lesz mellette turulmadárszobor is az érsekújvári temetőben?
2019.11.09.

Jesszus, ezt a Momentumot elfújhatná a szél jó messzire

A választási kampány nagyon izgatja a momentumosokat. Gyakorlatuk már van benne, és most házalnak elszakított területeink birtokosainál, sorra a magyarok ellen uszítva. Most éppen Felvidéken a sor.
2019.10.18.

Összefogtak az Összefogás ellen

Közös választási listán, egy választási párt keretében indul a jövő február végére kitűzött szlovákiai parlamenti választáson a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) - jelentették be pénteken az érintett pártok tárgyalódelegációi.
2019.10.12.

A Híd visszautasította az összefogást

A Híd visszautasította az Összefogás mozgalom szlovákiai parlamenti választás előtti együttműködésre vonatkozó ajánlatát. Nem akarnak közös magyar listát, eközben arról beszélnek, saját választási pártot hoznának létre. Ki érti ezt? - reagált az Összefogás a hírre.