2021.01.28.

Szlovák filmszemlén lett fődíjas a Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilm (+videó)

A döbbenetes és sokkoló dokumentumfilm két, máig feltáratlan, a přerovi és a Pozsony melletti Pozsonyligetfalun elkövetett tömeggyilkosság történetét tárja fel. A II. világháború után több száz német, magyar és szlovák nemzetiségű polgárt végeztek ki.
2020.08.07.

Egyesülnek a felvidéki pártok

Létrejött a megegyezés az egységes felvidéki magyar érdekképviselet, egy új egyesített magyar párt létrehozásáról, azon a hárompárti találkozón, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői között tartottak az MKP pozsonyi székházában pénteken.
2020.07.18.

Új elnököt választott a felvidéki MKP

Forró Krisztián személyében új elnököt választott a felvidéki Magyar Közösség Pártja a szombati tisztújító kongresszuson.
2020.06.05.

És mégis itt vagyunk! – Felvidéki megemlékezések a trianoni diktátum centenáriumán

A Felvidék minden szegletében egy pillanatra megállt az idő, szinte kivétel nélkül valamennyi magyar civil és politikai szervezet megemlékezett a száz esztendővel ezelőtt ránk kényszerített szégyenteljes „békeszerződésről”. A Felvidék Ma összeállítása.
2020.05.28.

Így emlékeznek Trianon igazságtalanságára Felvidéken

Felvideki himnusszal készült a gyászos nap századik évfordulójára a Csermadok komáromi választmánya.
2020.03.11.

Bezárják a templomokat a tótok

A szlovákiai evangélikus, katolikus és református templomokban a következő két hétben nem tartanak miséket illetve istentiszteleteket a koronavírus miatt.
2020.03.01.

Trianon pirulája 100 év után is keserű

Trianon 100. évfordulójára érett be végleg a mérgezett gyümölcs: a felvidéki magyarságnak a február 29-i parlamenti választások eredményei nyomán nincs többé képviselete a törvényhozásban. Érthető hát a csalódottság, amelyre a felvidéki magyar közösség ébredt vasárnap – s ennek közéleti szereplőink, némi gyors elemzés mellett, hangot is adtak.
2020.03.01.

Csalódottság Felvidéken

Vasárnap a kora reggeli órákban 99,63 százalékos feldolgozottság mellett Igor Matovič pártja, az OĽaNO nagy fölénnyel (az összes szavazat 25,03 százalékkal) nyerte meg a 2020-as parlamenti választásokat. A Magyar Közösségi Összefogás nem érte el az 5 százalékos parlamenti küszöböt.
2020.02.27.

Trianonra szombaton adhatja meg Felvidék a legjobb választ

„Arra, hogy 100 éve feldaraboltattunk, a legjobb választ február 29-én adhatjuk azzal, hogy összefogásunkkal megmutatjuk, magyarként akarunk élni és megmaradni a szülőföldünkön.”
2020.02.24.

Szlovákiai választás: A választási kampány vége felé mégis előkerült a „magyar kártya”

Bárdos Gyula, a Magyar Közösségi Összefogás listavezetője volt vasárnap este az utolsó vendége a TA3 Nap témája című műsor választási különkiadásának. Ellenfele a szópárbajban Alojz Hlina, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) listavezetője volt. Előkerült a „magyar kártya”, és egészen szürreális mondatok is elhangzottak a keresztény-konzervatív párt első emberétől.
2020.01.15.

A felvidéki holokauszt – A csecsemőket is irtották Pozsonyligetfalun

1945. május 5-én a szlovák katonaság fésülte át Pozsonyt, rátörtek az ott élő magyarok lakásaira. A családok fél órát kaptak a csomagolásra. Máig tisztázatlan körülmények között több száz embert lelőttek a foglyok közül.
2019.12.09.

A szlovák nyelvtörvény és a kisebbségi jogok Szlovákiában

Nyelvi jogok a nemzetközi és szlovák jogi normák útvesztőjében cím alatt tartott előadást Fiala-Butora János jogász és kisebbségi jogi szakértő a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán december 5-én.
2019.12.03.

Meghurcolták és kirúgták azt a pozsonyi muzeológust, aki korábban védelmébe vette a felvidéki magyarságot

A kollégái körében igen közkedvelt muzeológus azután került a zaklatások kereszttüzébe, hogy tavaly egy interjúban arról beszélt, az iskolában magyarellenes történelmi hazugságokkal tömték a fejét, és rádöbbent, hogy a szlovákság zöme s még szakmabelijei is teljesen rabjai ezeknek a nemzeti mítoszoknak
2019.11.13.

Életveszélyesen megfenyegettek a pozsonyi cigányok egy házaspárt

Még májusban két tizennyolc éves fiatal súlyosan bántalmazott egy ötven körüli házaspárt. Most bíróság előtt felelnek tetteikért. A pozsonyi 83-as vonal pár évvel ezelőtt új buszokat kapott. Az eset azonban még egy régi, kamerával nem felszerelt járaton történt.
2019.11.11.

Turulra vár Érsekújvár

A cseh legionárius őrnagy mellszobra már áll, lesz mellette turulmadárszobor is az érsekújvári temetőben?
2019.11.09.

Jesszus, ezt a Momentumot elfújhatná a szél jó messzire

A választási kampány nagyon izgatja a momentumosokat. Gyakorlatuk már van benne, és most házalnak elszakított területeink birtokosainál, sorra a magyarok ellen uszítva. Most éppen Felvidéken a sor.
2019.10.18.

Összefogtak az Összefogás ellen

Közös választási listán, egy választási párt keretében indul a jövő február végére kitűzött szlovákiai parlamenti választáson a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) - jelentették be pénteken az érintett pártok tárgyalódelegációi.
2019.10.12.

A Híd visszautasította az összefogást

A Híd visszautasította az Összefogás mozgalom szlovákiai parlamenti választás előtti együttműködésre vonatkozó ajánlatát. Nem akarnak közös magyar listát, eközben arról beszélnek, saját választási pártot hoznának létre. Ki érti ezt? - reagált az Összefogás a hírre.
2019.10.03.

Történelmi sorozat Felvidékről

A sorozat a felvidéki Duna menti települések lakóinak elbeszélt és eljátszott történetein keresztül mesél a felvidéki magyarság huszadik századi megpróbáltatásairól, leginkább a második világháborút követő csehországi deportálásokról, az úgynevezett lakosságcsere-egyezmény keretében történt kitelepítésekről és a szövetkezetesítésről is.
2019.10.01.

Újabb alapító távozik Bugár Béla pártjából

A rossz politikai döntések és az együttműködés elutasítása miatt több hidas politikus úgy véli, a Most-Híd nem tud megfelelni eredeti értékeinek.
2019.09.26.

Töretlenül az autonómiákért

A Magyarok Világszövetsége által kidolgozott Kisebbségvédelmi Keretegyezmény – Magyar Javaslatot (Minority SafePack – Hungarian Proposal) mutatta be Párkányban, a Pro "Párkány" című fórumon Patrubány Miklós, a szervezet elnöke.
2019.09.19.

“Önbíráskodás” – Feltörte kocsit, majd véletlenül bezárta magát

A rendőrség Facebook-beszámolója szerint egy férfi feltört egy BMW-t, majd miután beült az autóba, véletlenül bezárta magát
2019.09.12.

“Utálunk szar Szlovákia!” Bekérették a pozsonyi magyar nagykövetet

A szlovákok szerint nem biztos, hogy jót tesz a magyar-szlovák kapcsolatoknak, hogy a magyar futballszurkolók nemtetszésüket nyilvánítják ki a szlovák politikai megnyilvánulások miatt.
2019.09.04.

Színdarab készült a magyargyűlöletről

Tizenhárom évvel ezelőtt, 2006-ban ismeretlenek súlyosan bántalmaztak egy fiatal nőt, az akkor 23 éves Malina Hedviget a szlovákiai Nyitra egyik utcáján, mert magyarul beszélt a mobiltelefonján. A szlovák hatóságok végül nem az elkövetők, hanem Malina Hedvig ellen indítottak eljárást, azzal vádolva, hogy a történteket csak kitalálta. Malina Hedviget végül a strabourgi bíróság tisztázta, ennek ellenére évekig politikai támadás célpontja volt.
2019.09.02.

Új magyar politikai formáció alakult Felvidéken

A Híd és az MKP kudarcba fulladt koalíciós tárgyalásai után új magyar érdekvédelmi csoport alakult Szlovákiában Összefogás néven. A mozgalom politikai érdekérvényesítést tűz ki célul, aláírásokat gyűjt a bejegyzéshez, listát épít, és parlamenti választásokon szeretne bejutni a szlovák törvényhozásba.
2019.08.28.

Az utolsó 48-as honvéd

Lebo István, 97 éves korában halt meg a 48-as honvédeknek fenntartott menház utolsó lakójaként. A történet egy megkereséssel kezdődött. Egy magyarországi történész fordult a felvidéki százdi polgármesteri hivatalhoz, hogy egy bizonyos Lebo Istvánról érdeklődjön, aki az utolsó 48-as honvéd volt, és 1928-ban, 97 éves korában halt meg a 48-as honvédeknek fenntartott menház utolsó lakójaként
2019.08.19.

Szökés a haláltáborból

A szlovák társadalomban mindmáig tabutémának számít, milyen embertelen módon vett elégtételt az Edvard Beneš által vezetett csehszlovák hatalom a magyar és a német közösségen. A 2. világháború befejezése után a reguláris csehszlovák hadsereg katonái tömegmészárlásokat hajtottak végre Pozsony-Ligetfalu területén. Dunajszky Géza közíró ezeket a tragikus emberi sorsokat dolgozza fel Szökés a haláltáborból című könyvében, amelynek bemutatójára június 14-én került sor
2019.08.12.

Most meg a múlt nélküli tótok maroknyi csapata szívat bennünket?

A Matica slovenská még 2018-ban készített egy rövid dokumentumfilmet az első bécsi döntés novemberi évfordulójának alkalmából. Mivel a videoanyagot a szervezet nemrég újból közzétette, szeretnénk felhívni a figyelmet néhány ott elhangzott dologra - írja a Ma7.sk felvidéki magyar portál.
2019.07.20.

A migráció több évtizedre a legnagyobb kihívás lesz Európa számára

2019.07.17.

A szlovák parlamenti házelnök nagyobb zászlórudat akar Pozsonyba, mint ami Budapesten van – kretén múlt nélküli tótok…

2019.07.17.

Ez a Sólyom nevű beszari senki 10 éve is berezelt…

2019.07.15.

Közel háromezren vesztették eddig el „szlovák” állampolgárságukat