2021.10.05.

Végre összefognak a felvidéki magyarok?

Október másodikán tartotta alakuló kongresszusát Somorján az egyesült magyar párt, a Szövetség. Ezzel együtt az elődpártok – a Most-Híd, az MKP és az Összefogás megszűntek.
2021.06.18.

A tótoknak fáj az igazság, ezért inkább betiltanák a magyarirtásról szóló filmet

Már megint be akarják tiltani egy filmemet – közölte Skrabski Fruzsina producer. Néhány szlovák történész ugyanis elkezdett olyan filmfesztiválok szervezőinek írni, ahová beválogatják Skrabski Népírtás Pozsonyligetfalun című filmjét.
2021.05.21.

Pozsonyi evangélikusok a magyar vértanú lelkészt nem szeretik, Másokért imádkoznak

Felvidéki magyarok Facebook-oldalain futott körbe, felháborodott kommentekkel kísérve egy fotó és egy hír, mely szerint május 16-án a pozsonyi Apácapálya utcai Nagytemplomban ökumenikus istentiszteletet tartottak a homofóbia és transzfóbia elleni nemzetközi emléknap alkalmából evangélikus lelkész(ek) szervezésében.
2021.04.12.

Április 12.: Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja

Az ellopott, elkobzott vagyon visszaadásából, a tönkretett emberi életek után járó kártérítési összegekből, ami mai árfolyamon több milliárd eurót jelent, ma egy nagyon gazdag régióban, boldog közösségként élnénk. Ha tetszik, ha nem. Nem felejtünk, nem felejthetünk!
2021.01.28.

Szlovák filmszemlén lett fődíjas a Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilm (+videó)

A döbbenetes és sokkoló dokumentumfilm két, máig feltáratlan, a přerovi és a Pozsony melletti Pozsonyligetfalun elkövetett tömeggyilkosság történetét tárja fel. A II. világháború után több száz német, magyar és szlovák nemzetiségű polgárt végeztek ki.
2020.08.07.

Egyesülnek a felvidéki pártok

Létrejött a megegyezés az egységes felvidéki magyar érdekképviselet, egy új egyesített magyar párt létrehozásáról, azon a hárompárti találkozón, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői között tartottak az MKP pozsonyi székházában pénteken.
2020.07.18.

Új elnököt választott a felvidéki MKP

Forró Krisztián személyében új elnököt választott a felvidéki Magyar Közösség Pártja a szombati tisztújító kongresszuson.
2020.06.05.

És mégis itt vagyunk! – Felvidéki megemlékezések a trianoni diktátum centenáriumán

A Felvidék minden szegletében egy pillanatra megállt az idő, szinte kivétel nélkül valamennyi magyar civil és politikai szervezet megemlékezett a száz esztendővel ezelőtt ránk kényszerített szégyenteljes „békeszerződésről”. A Felvidék Ma összeállítása.
2020.05.28.

Így emlékeznek Trianon igazságtalanságára Felvidéken

Felvideki himnusszal készült a gyászos nap századik évfordulójára a Csermadok komáromi választmánya.
2020.03.11.

Bezárják a templomokat a tótok

A szlovákiai evangélikus, katolikus és református templomokban a következő két hétben nem tartanak miséket illetve istentiszteleteket a koronavírus miatt.
2020.03.01.

Trianon pirulája 100 év után is keserű

Trianon 100. évfordulójára érett be végleg a mérgezett gyümölcs: a felvidéki magyarságnak a február 29-i parlamenti választások eredményei nyomán nincs többé képviselete a törvényhozásban. Érthető hát a csalódottság, amelyre a felvidéki magyar közösség ébredt vasárnap – s ennek közéleti szereplőink, némi gyors elemzés mellett, hangot is adtak.
2020.03.01.

Csalódottság Felvidéken

Vasárnap a kora reggeli órákban 99,63 százalékos feldolgozottság mellett Igor Matovič pártja, az OĽaNO nagy fölénnyel (az összes szavazat 25,03 százalékkal) nyerte meg a 2020-as parlamenti választásokat. A Magyar Közösségi Összefogás nem érte el az 5 százalékos parlamenti küszöböt.
2020.02.27.

Trianonra szombaton adhatja meg Felvidék a legjobb választ

„Arra, hogy 100 éve feldaraboltattunk, a legjobb választ február 29-én adhatjuk azzal, hogy összefogásunkkal megmutatjuk, magyarként akarunk élni és megmaradni a szülőföldünkön.”
2020.02.24.

Szlovákiai választás: A választási kampány vége felé mégis előkerült a „magyar kártya”

Bárdos Gyula, a Magyar Közösségi Összefogás listavezetője volt vasárnap este az utolsó vendége a TA3 Nap témája című műsor választási különkiadásának. Ellenfele a szópárbajban Alojz Hlina, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) listavezetője volt. Előkerült a „magyar kártya”, és egészen szürreális mondatok is elhangzottak a keresztény-konzervatív párt első emberétől.
2020.01.15.

A felvidéki holokauszt – A csecsemőket is irtották Pozsonyligetfalun

1945. május 5-én a szlovák katonaság fésülte át Pozsonyt, rátörtek az ott élő magyarok lakásaira. A családok fél órát kaptak a csomagolásra. Máig tisztázatlan körülmények között több száz embert lelőttek a foglyok közül.
2019.12.09.

A szlovák nyelvtörvény és a kisebbségi jogok Szlovákiában

Nyelvi jogok a nemzetközi és szlovák jogi normák útvesztőjében cím alatt tartott előadást Fiala-Butora János jogász és kisebbségi jogi szakértő a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán december 5-én.
2019.12.03.

Meghurcolták és kirúgták azt a pozsonyi muzeológust, aki korábban védelmébe vette a felvidéki magyarságot

A kollégái körében igen közkedvelt muzeológus azután került a zaklatások kereszttüzébe, hogy tavaly egy interjúban arról beszélt, az iskolában magyarellenes történelmi hazugságokkal tömték a fejét, és rádöbbent, hogy a szlovákság zöme s még szakmabelijei is teljesen rabjai ezeknek a nemzeti mítoszoknak
2019.11.13.

Életveszélyesen megfenyegettek a pozsonyi cigányok egy házaspárt

Még májusban két tizennyolc éves fiatal súlyosan bántalmazott egy ötven körüli házaspárt. Most bíróság előtt felelnek tetteikért. A pozsonyi 83-as vonal pár évvel ezelőtt új buszokat kapott. Az eset azonban még egy régi, kamerával nem felszerelt járaton történt.
2019.11.11.

Turulra vár Érsekújvár

A cseh legionárius őrnagy mellszobra már áll, lesz mellette turulmadárszobor is az érsekújvári temetőben?
2019.11.09.

Jesszus, ezt a Momentumot elfújhatná a szél jó messzire

A választási kampány nagyon izgatja a momentumosokat. Gyakorlatuk már van benne, és most házalnak elszakított területeink birtokosainál, sorra a magyarok ellen uszítva. Most éppen Felvidéken a sor.
2019.10.18.

Összefogtak az Összefogás ellen

Közös választási listán, egy választási párt keretében indul a jövő február végére kitűzött szlovákiai parlamenti választáson a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) - jelentették be pénteken az érintett pártok tárgyalódelegációi.
2019.10.12.

A Híd visszautasította az összefogást

A Híd visszautasította az Összefogás mozgalom szlovákiai parlamenti választás előtti együttműködésre vonatkozó ajánlatát. Nem akarnak közös magyar listát, eközben arról beszélnek, saját választási pártot hoznának létre. Ki érti ezt? - reagált az Összefogás a hírre.
2019.10.03.

Történelmi sorozat Felvidékről

A sorozat a felvidéki Duna menti települések lakóinak elbeszélt és eljátszott történetein keresztül mesél a felvidéki magyarság huszadik századi megpróbáltatásairól, leginkább a második világháborút követő csehországi deportálásokról, az úgynevezett lakosságcsere-egyezmény keretében történt kitelepítésekről és a szövetkezetesítésről is.
2019.10.01.

Újabb alapító távozik Bugár Béla pártjából

A rossz politikai döntések és az együttműködés elutasítása miatt több hidas politikus úgy véli, a Most-Híd nem tud megfelelni eredeti értékeinek.
2019.09.26.

Töretlenül az autonómiákért

A Magyarok Világszövetsége által kidolgozott Kisebbségvédelmi Keretegyezmény – Magyar Javaslatot (Minority SafePack – Hungarian Proposal) mutatta be Párkányban, a Pro "Párkány" című fórumon Patrubány Miklós, a szervezet elnöke.
2019.09.19.

“Önbíráskodás” – Feltörte kocsit, majd véletlenül bezárta magát

A rendőrség Facebook-beszámolója szerint egy férfi feltört egy BMW-t, majd miután beült az autóba, véletlenül bezárta magát
2019.09.12.

“Utálunk szar Szlovákia!” Bekérették a pozsonyi magyar nagykövetet

A szlovákok szerint nem biztos, hogy jót tesz a magyar-szlovák kapcsolatoknak, hogy a magyar futballszurkolók nemtetszésüket nyilvánítják ki a szlovák politikai megnyilvánulások miatt.
2019.09.04.

Színdarab készült a magyargyűlöletről

Tizenhárom évvel ezelőtt, 2006-ban ismeretlenek súlyosan bántalmaztak egy fiatal nőt, az akkor 23 éves Malina Hedviget a szlovákiai Nyitra egyik utcáján, mert magyarul beszélt a mobiltelefonján. A szlovák hatóságok végül nem az elkövetők, hanem Malina Hedvig ellen indítottak eljárást, azzal vádolva, hogy a történteket csak kitalálta. Malina Hedviget végül a strabourgi bíróság tisztázta, ennek ellenére évekig politikai támadás célpontja volt.
2019.09.02.

Új magyar politikai formáció alakult Felvidéken

A Híd és az MKP kudarcba fulladt koalíciós tárgyalásai után új magyar érdekvédelmi csoport alakult Szlovákiában Összefogás néven. A mozgalom politikai érdekérvényesítést tűz ki célul, aláírásokat gyűjt a bejegyzéshez, listát épít, és parlamenti választásokon szeretne bejutni a szlovák törvényhozásba.
2019.08.28.

Az utolsó 48-as honvéd

Lebo István, 97 éves korában halt meg a 48-as honvédeknek fenntartott menház utolsó lakójaként. A történet egy megkereséssel kezdődött. Egy magyarországi történész fordult a felvidéki százdi polgármesteri hivatalhoz, hogy egy bizonyos Lebo Istvánról érdeklődjön, aki az utolsó 48-as honvéd volt, és 1928-ban, 97 éves korában halt meg a 48-as honvédeknek fenntartott menház utolsó lakójaként
2019.08.19.

Szökés a haláltáborból

A szlovák társadalomban mindmáig tabutémának számít, milyen embertelen módon vett elégtételt az Edvard Beneš által vezetett csehszlovák hatalom a magyar és a német közösségen. A 2. világháború befejezése után a reguláris csehszlovák hadsereg katonái tömegmészárlásokat hajtottak végre Pozsony-Ligetfalu területén. Dunajszky Géza közíró ezeket a tragikus emberi sorsokat dolgozza fel Szökés a haláltáborból című könyvében, amelynek bemutatójára június 14-én került sor
2019.08.12.

Most meg a múlt nélküli tótok maroknyi csapata szívat bennünket?

A Matica slovenská még 2018-ban készített egy rövid dokumentumfilmet az első bécsi döntés novemberi évfordulójának alkalmából. Mivel a videoanyagot a szervezet nemrég újból közzétette, szeretnénk felhívni a figyelmet néhány ott elhangzott dologra - írja a Ma7.sk felvidéki magyar portál.