2020.07.07.

A gyűlölködőknek

Régi élettapasztalatom, hogy attól igazán soha nem leszünk kisebbek, ha azoknak is bocsánatot kínálunk, akik – talán butaságból, talán emberi gyarlóságból – megbántanak bennünket. Becsületünkbe gázolnak, megrágalmaznak, oktalanul.
2020.07.07.

Prédikációforradalom

A Covid-járvány alatt az éteren keresztül lehetett hallgatni egyházi prédikációkat. Először kívülről mutatták a templomokat az ég felé törő kereszttel, vagy éppen csillaggal, majd a díszesebb, vagy puritánabb templombelsőt, attól függően, hogy melyik felekezet hirdette az aznapi Igét.
2020.06.26.

A Te szabadságod

Az ember olykor felszáll mint a madár, fel a fák és a házak fölé, szabadon és küzdelem nélkül győz a gravitáció felett.
2020.06.25.

Etnikai konfliktusok, vagy utolsó(előtti) roham a fehér civilizáció ellen?

A civilizáció, a szabadság, a méltányosság lerombolói, ellenségei, pontosan a szabadság és az emberi jogok köntösébe öltözve és jelszavaival visszaélve indítanak támadást a jogállamiság, a korrektségre épülő demokrácia, a jogszerűség, a közerkölcs, a civilizáció ellen.
2020.06.22.

“Motherf*cking Sunday” – Elmeroggyanás a köbön (videók, képek)

A diákoknak igazuk van, tényleg baj van az oktatással. Sőt, megkockáztatom, igen komoly baj. Ez megtapasztalhattuk a Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete előtt tartott „Szabad ország, szabad egyetem” Vol. sokadik, járvány után feltuningolt rendezvényen június 21-én.
2020.06.20.

Az erkölcs manipulációja. Hogy lehet embereket ennyire behülyíteni?

A rasszizmus elleni tüntetések, valamint az egyetemi világ, a kultúra, a gazdaság szereplőinek hozzájuk felzárkózó áradata kapcsán felmerül a kérdés: hogy lehet embereket ennyire behülyíteni? Mert az egy dolog, hogy ez a nyugati világot már-már behálózó tiltakozáshullám szervezve és támogatva van. Ez azért átjön. De hiába is lenne bármiféle komoly hatalom mögötte, ha emberek tízezrei spontán módon nem reagálnának rá. De reagálnak. Valamiért a rasszizmus-témával embereket el lehet érni. Miért is?
2020.06.16.

Fehérköpenyes zsarnokok, elnyomók és idióták

A fehér köpenyeik mögül osztják azt észt olyan professzorok, orvosok, akiknek lételeme a rettegés fenntartása.
2020.06.14.

Rasszisták és antirasszisták, avagy mi történik Amerikában?

Az afféle maradi magyar, mint amilyen én is vagyok, csak kapkodja a fejét, hogy mi a nyavalya történik Amerikában? Már korábban is voltak jelei annak, hogy ott valami nagyon elment.
2020.06.14.

A radikalizmus legitimációja

Az alábbi gondolatok már régen motoszkáltak bennem, de az utóbbi fél esztendő történéseinek tömény sorozata felerősítette őket bennem.
2020.06.13.

Antifák viadala Seattle-ben

Seattle az a város, mely elsők között nyirbálta meg a rendőrség költségvetését, mintegy kollektív bűnhődésként a városban és a város polgárain élősködő bűnöző halála okán.
2020.06.12.

Voltunk, vagyunk, leszünk

Amikor a gúnyhatárok egy része újra járható, amikor egy újabb generáció, amely már nem emlékezhet rá, csak hallomásból ismerheti az elszakítás fájdalmát, őrzi a múltat, a hagyományt és a nemzettudatot, és kifejezésre juttatja töretlen hitét, Trianon igazságtalanságát, mindig megrendítő és reményt keltő.
2020.06.11.

Nekrológ Szőcs Zoltán búcsúztatóján

Költő, szerkesztő, irodalomtörténész, kutató, esszéista, mentor, barát, fivér. Felebarát. Másnak, másoknak mi még!
2020.06.09.

Az esztergomi bazilika harangjainak fülsiketítő trianoni némasága

Paskai László P. Pacifik ofm szelleme ott lebeg Esztergom felett. 2020. június 4-én is élt még az a szellemiség, amelyet a néhai békepap, későbbi esztergomi érsek képviselt: némák maradtak a haragok a bazilika tornyában, Mária országának főtemplomában, Magyarország egykori első fővárosának színhelyén.
2020.06.09.

Elbutított társadalom

Köztudott, hogy az átlag amcsi nem az eszéről híres. Nagyon keveset tudnak a világról, szinte azon a szinten vannak, mint az egyik hulladék magyar csatorna "Észbontók" című műsorának agyatlanjai, de ami most történik az USA-ban, az fölötte van mindennek, amit ép emberi elmével fel lehet dolgozni.
2020.06.06.

Nekrológ egy gyapotszedő szakmunkás ükunokájának halálára, avagy Once Upon a Time in America

Volt egyszer egy Amerika, ahol rend volt, de 1863-ban történt valami, ami sötét felhőket kergetett az államok fölé. Egyszer, valaki kitalálta, hogy minden ember egyenlő, csak a fehér nem. A fehér az egy undorító korcs és nem baj, ha pusztul, ha színesedik, ha eltűnik örökre erről a bolygóról.
2020.06.05.

100 év

Eltelt 100 év és senki nem követeli a jóvátételt. Eltelt 100 év és most is pusztítják a magyart. Eltelt 100 év, de a hitünk nem veszett el, hogy Erdély visszatér.
2020.06.04.

G. Kirkovits István: Nem, nem, soha!

Trianon fáj, ha rápillantunk a fejfákra, a kövekre, a Napra, valamint a Holdra. E két égitest akkor is ott volt az égen, amikor hazatértünk, s akkor is ott volt, amikor a kerítésen kívülre irányítottak bennünket. A Nap és a Hold akkor is ott lesz az égen, amikor talán majd egyszer úgy omolnak le a határok, hogy a nyelv, az épület és a tulajdonjog megmarad.
2020.06.02.

A gyászkeretes béke: Óvakodj a környezetszennyezőktől!

Az utca közepén húzták a vonalat. A vonal mentén leszakadt a kéz, a láb és erősen sérült a fej és a törzs.
2020.06.01.

Emlékezés a két világháború magyar halottaira (Gondolatok a Hősök napjára)

A legtöbb ütközetünket, szabadságharcunkat valamilyen külső elnyomással szemben, azaz önmagunkért, megsértett nemzeti érdekeink és szeretett hazánk védelmében vívtuk.
2020.05.30.

A vírus az vírus. Az ember pedig ember

Változik-e az emberi örökítőanyag? Sok tekintetben természetesen igen, de változott-e, változik-e az ember közösségi viselkedése? Mit mutatnak a mögöttünk hagyott évezredek? Megváltoztatható-e az emberi örökítő anyag, a genetikai kód?
2020.05.29.

Inkább nem kérek szottyos gyűlöletes demokráciát

Azt hiszem, ha Karácsony Gergely Budapestje a demokrácia mérföldköve, akkor én inkább nem akarok demokráciát!
2020.05.28.

Fájdalom és lánglelkű igazságkeresés a Deák téren

Méltóságteljes megemlékezés, könnybe lábadt szemek, szívszorító nyájmeleg. Ezt érezhette az a több ezer ember, aki csütörtök délután hat órától kiment a budapesti Dohány utcába, majd onnan a Deák térre, hogy a kegyelet mécseseit elhelyezze és megemlékezzen a múlt hét pénteken brutálisan lemészárolt két fiatalról.
2020.05.27.

Miért mindig Anna Frank? A II. világháború két fiatal olasz áldozatának tragédiája

A tragédiákat nem lehet letagadni. A II. világháború története számos tragikus, egyéni sorstragédiával emlékeztet arra, hogy nem lehet általánosságokban, vagy szubjektív megközelítésben véleményeket formálni.
2020.05.23.

Bocskaitól a pufajkáig

Megsárgult kis plakátra leltem régi kacatjaim között. A Jobbik egyik – éppen tizenöt esztendeje 2005-ben nyomtatott -, kettős keresztes, huszonkét pontos szórólapjára, melynek első vállalása így szól: „A mi hazánk keresztény állam”, míg a másik: „A mi hazánkban létezik nemzeti összefogás.”
2020.05.23.

Megkaptuk a védőoltást!

Nem, nem szúrták meg a karunkat, csak a gondolkodásunkat immunizálták a rettegés ellen. Természetesen, mint minden oltás, csak részleges védelmet ad ez is, és nem véd a rettegés minden variánsa ellen és nem is véd meg mindenkit.
2020.05.23.

99 nap után a fényre megyek

A sötétség általában szűk, megüli a mellkast, rátelepszik a szívre és a lélekre, megbotlik, eltéved benne az ember. Sötétben sötétek a gondolatok is és ha sokáig ott tartózkodunk, még magunk is sötétté válunk.
2020.05.22.

Olvasó: Náthából Armageddon?

A liberális és közösségi média két iszonyú káros dolgot sulykolt. Ha szerinted nem a totális bezárkózás volt a koronavírus ellen az egyetlen megoldás, akkor gyilkos voltál.
2020.05.20.

A Mount Everest hatalmassága sem kisebbedik attól, ha valaki egy sámlira áll…

Ebben a karantén-ketrecben csak vizslatok, nézegetek, ilyen-olyan párbeszédeket analizálgatok a politikában, az írott meg az e-sajtóban, benne FB-on is. Hát elalélok!
2020.05.18.

Mi is a szociális indok a kórlapon? Pereljék be a szüleikről lemondó gyerekeket is!

Remélem, felelősségre vonják azokat a gyerekeket is, akik kitalált indokokkal, "szociális alapon" juttatták kórházakba a szüleiket, olyan embereket, akiknek annyi volt a betegsége, hogy öregek voltak, és nyűggé váltak a család számára, kényelmetlen és kellemetlen feladattá, zavaró körülménnyé.
2020.05.13.

Rettegni kötelező!

A 2020-as év érdekes. A számok összege 4, a kínaiak hite szerint ez a halál száma. A magyar gazdaság jelentős része számára ez tényleg a halál éve lesz, de nem azért, mert így kellett lennie, hanem mert túlreagálták a veszélyt, melyet a vírus jelentett. Egy hete már, hogy a kormányzati propaganda is elismerte, hogy már nem lehet klasszikus értelemben véve járványról beszélni, de azért rettegjünk, mert jön majd a második hullám. Megjegyzem, Magyarországon sosem lehetett, csak járványveszélyes helyzetről beszélni.
2020.05.09.

A tövismadár legendája…, és az ember tövismadársága

A minap a tövismadár jutott az eszembe, aztán pedig az, hogy milyen jó nem tövismadárnak lenni és nem csak egyszer dalolni az életben. Mert dalolni sokszor kell, és főleg nem csak magunkban dúdolni, hogy azt senki meg ne hallja...
2020.05.01.

Felbőszít, ami zsigeri gyűlöletből jön

A „hentes”, „világi lelkipásztor kereszttel a nyakában", kegyesen csak az „ország nagymamája”, a „gyilkos kormány”, a Motherfucker (ezt nem fordítom magyarra) miniszterelnöktől Jézus Krisztus szenvedésén gúnyolódó és humorizáló, vagy a heteroszexuális fehér magyar embert megvető politikai hiszterizálódásig. Igenis MINDEN ilyen felbőszít, amikor kizárólag zsigeri gyűlöletből jön!