2023.05.24.

Miért is ne mondhatta volna?

Nem szerencsés a velünk ellenséges soviniszták és szabadkőművesek szempontjai szerint a történelmi és kulturális „cancel culture”.
2023.02.06.

Magyarok elleni jogsértések Kárpátalján

Sajnos ki kell mondani: egyfajta nyelvi genocídium, lakosságcsere és etnikai tisztogatás zajlik, amelyek jelenségek közel állnak a nemzetközi jog által kiemelten tiltott népirtáshoz vagy annak kísérletéhez – fogalmaz a jelentés.
2023.01.18.

Amikor örülni lehetett Trianonnak – Otthont őrzők Kárpátalján

Az orosz-ukrán háború kitörésének dátuma talán az egyetlen Mohács után, amit minden gyerek tudni fog. Kárpátalján mindenképpen. Hogy 2022 ne csak a gonoszságról és az embertelenségről legyen emlékezetes számukra, és ne csak a létfenntartáshoz szükséges alapvető élelmiszerek, a gáz és az áram hiányáról szóljon, Alsóörsről kezdeményezés indult.
2022.11.27.

Novák Katalin Kijev után Kárpátaljára tartott

„Itt van velem lélekben tizenötmillió magyar ember” – hangsúlyozta Novák Katalin magyar köztársasági elnök kárpátaljai látogatásának első helyszínén, a beregszászi református templomban tartott adventi ünnepi istentiszteleten és kijelentette, kiváltságként éli meg, hogy a kárpátaljai magyarokkal közösen gyújthatja meg az adventi koszorú első gyertyáját.
2022.10.20.

Elfogyhatnak a magyarok Kárpátalján

Nagydobrony üde sziget a kárpátaljai magyarlakta települések között. Hatezer lakosának szinte 100 százaléka magyar, csupán néhány ukrán család maradt tartósan Kárpátalja legnagyobb magyarlakta községében az orosz-ukrán háború 2022. február 24-ei kitörése után. A falu lelkes, lokálpatrióta vezetői nem csupán a jelen túléléséért, hanem hosszabb léptékben terveznek.
2022.10.17.

Miért hallgat az Európai Unió a munkácsi Turul-szobor ledöntéséről?

A kárpátaljai Munkácson, amely több mint egy évezreden át a magyar állam integráns része volt, az ott élő őshonos magyar nemzetiség jelképének, a vár mellett álló Turul-szobornak elbontásáról döntött az ukrán többségű képviselő-testület.
2022.05.04.

Csak összeáll az ukrán fejekben, hogy nem a magyar az ellenség

Két hónap telt el az orosz-ukrán háború kirobbanása óta. A kárpátaljai magyarok a riogatások ellenére két hónapja már, hogy kitartanak, és ha egyre fáradtabban is, de nem fásultan látják el a hozzájuk érkező ukrán menekülteket. A háborús területekről otthonukat elhagyókat pedig elképesztő indulattal ijesztgették, hogy a magyarok megölik őket, ezért hozzájuk még véletlenül se menjenek.
2022.04.16.

Pokolból pokolba? Ja, nem

A Beregszászi Bethlen Gábor Líceum magyar gimnazistái online térben szívják magukba a tudást, az orosz-ukrán háború kitörése óta az intézmény kijelölt menekültszálló. Általában 70-80 háborús övezetből […]
2022.04.06.

Emberevők Kárpátalján

Zelenszkij tett róla, hogy az erősen soviniszta, magyargyűlölő, náci vénájú ukránok ádáz ellenségként tekintenek Orbán Viktor magyar miniszterelnökre és így a magyarokra is.
2022.03.30.

Menekülések természetrajza

Mintha az igénytelenség és a kegyetlen gyűlölet átvette volna a hatalmat. Ilyen gondolatok fészkelnek az ember agyába, mikor átlépi a gúnyhatárt keleten, hogy az élni, szülőföldjükön megmaradni, tenni és akár teremteni vágyóknak is testi, szellemi, lelki táplálékot osszon szét. Kárpátalján jártunk.
2022.02.24.

A kárpátaljai magyarság Magyarországhoz szeretne csatlakozni, népszavazást akarnak

A magyar lakosság kinyilvánította: kész az Ukrajnáról leválni és Magyarországhoz csatlakozni.
2022.02.24.

Oroszország megtámadta Ukrajnát

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz hadsereg ukrán katonai létesítményeket támad egy Ukrajnában zajló hadművelet részeként.
2021.12.17.

Ukrajna határainak újrarajzolása esetén érvényesítsék az 1991-es kárpátaljai népszavazás eredményét!

A Mi Hazánk üdvözli Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij, ukrán elnök kijelentését, amely arról szólt, hogy az ország keleti részeinek hovatartozásáról népszavazás dönthet majd.
2021.08.03.

A kárpátaljai magyarok mellett kell kiállni, nem Ukrajna területét félteni

Ukrajna esetleges háborúzása közvetve is érinti a Kárpátalján élő őshonos magyar kisebbséget. A férfiak vagy bevonulnak és vérüket, életüket adják egy olyan országért, ami elszakította őket az anyaországtól, vagy elhagyják szülőföldjüket.
2021.06.11.

Ugyan legyen már őshonos az őshonos magyarság!

Brenzovics László elnök a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nevében levélben kérte csütörtökön az ukrán államfőt, hogy az Ukrajnában élő magyarokat sorolják az őshonos népek közé.
2021.04.28.

Magyarország beoltja a kárpátaljai magyarokat. Ukrán reakciók

A kárpátaljai magyarok beoltásának lehetősége nem kerülhette el sokáig az ukrán sajtó figyelmét. A vesti.ua külön írást szentelt Orbán Viktor miniszterelnök ígéretének, mely szerint a határon túli magyaroknak is jut oltóanyag Magyarországon.
2021.01.28.

“Kárpátalján a magyar van otthon, az ukrán tájidegen etnikum”

A Mi Hazánk Mozgalom egyben biztosítja a kárpátaljai magyarokat és minden elszakított területen élő testvérünket a mellettük való kiállásról, hiszen ”Minden magyar felelős minden magyarért!”
2021.01.18.

Ukrajnában mindenki ukrán

Érvénybe lépett Ukrajnában a 2019. április 25-én elfogadott államnyelvi törvény 30. cikkelye. Ez kötelezővé teszi az államnyelv használatát mindennemű szolgáltatói szféra számára, és ebbe bele tartoznak az internetes platformok is.
2021.01.05.

Csak ukránul tanulhatnak a kárpátaljai magyarok

Az év kezdetétől csakis ukrán nyelven folyhat oktatás az ukrajnai iskolákban, annak ellenére, hogy több százezer olyan gyereket is oktatnak, akik otthon románul, bolgárul, magyarul vagy lengyelül beszélnek.
2020.12.04.

Tombol a magyargyűlölet – “Megmérgezünk titeket, akár a patkányokat”

Kárpátalján nem szűnik a magyarelleneség, sőt, új erőre kap. Több kárpátaljai magyar sajtóorgánum, szervezet, és még a magyar konzulátusnak is jutott a fenyegetésből.
2020.12.02.

Mit csinálnak Ukrajnában? Polgárháborús hangulatot teremt a magyargyűlölet

Hétfőn az ukrán titkosszolgálat a kárpátaljai magyarok politikai képviseletét ellátó több magyar szervezetnél agresszív módon házkutatást tartott.
2020.10.26.

Ukrán választások: Kiakadt az ukrán külügy

A jelentős ellenszél ellenére a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) sikeresen szerepelt a vasárnapi helyhatósági választásokon.
2020.06.15.

Magyargyűlölők meggyalázták a szolyvai emlékhelyet

Vandálok meggyalázták a Szolyvai Emlékpark siratófalának hátsó felületén elhelyezett szabadtéri kiállítás anyagát. A háromnyelvű (ukrán, magyar, német) pannókat leszaggatták, megbecstelenítették szombatra virradóra.
2019.11.16.

A kárpátaljai magyarok szovjet lágerekbe hurcolására emlékeztek Szolyván

Gyászünnepséggel és félezer fős emlékmenettel emlékeztek meg szombaton Kárpátalján arról, hogy 75 évvel ezelőtt deportálták a sztálini lágerekbe a vidék magyar férfilakosságát a megszálló szovjet hatóságok.
2019.10.30.

Szenzáció Kárpátalján

A 15. század elején készült, Krisztus életének fontos jeleneteit ábrázoló falfestményeket tártak fel magyar restaurátorok a közelmúltban a kárpátaljai Visk református templomában. A feltárás eredményeit szerdán […]
2019.10.27.

Csaba testvér: Van jövő Kárpátalján

A magyar identitást erősítő zarándoklattal, kulturális és művészeti programokkal, előadásokkal színesítve tartotta meg hagyományteremtő céllal a kárpátaljai szülőföldön maradás napját Beregszászon a helyi fiatalok által kezdeményezett Mozgalom a kárpátaljai szülőföldért.
2019.10.07.

Összefogott most magyar a magyarral…

A Kárpát-medencei magyar közösségek számára is példaértékű az az anyaországi és kárpátaljai összefogás és együttműködés, amelynek köszönhetően mintegy száz diák kezdhette meg tanulmányait az új tanévben a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola újonnan létesült Egán Ede Szakképzési Centrumában.
2019.09.24.

Kárpátaljaiaknak gyűjt az Ökumenikus Segélyszervezet

A legnehezebb téli hónapok előtt indítja útjára a kárpátaljai rászorulók javára jótékonysági adománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet.
2019.09.18.

Kárpátalja hosszú távra tervez

A kárpátaljai magyarság az anyanyelvű felsőoktatás megteremtésével bizonyította, hogy hosszú távra tervez - jelentette ki Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitká
2019.09.16.

Kárpátalján továbbra is kihívás magyarnak lenni

Brenzovics László szerint öt év magyarellenes kampány, fenyegettetés és intézkedések árnyékában zajlottak az idei ukrajnai választások
2019.09.07.

Megnyitották a tanévet a kárpátaljai magyarok

Ünnepélyesen megnyitották a 2019-2020-as tanévet Kárpátalja mintegy száz magyar tannyelvű iskolájának pedagógusai, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szervezésében szombaton, a Munkácshoz közeli Csongoron.
2019.08.10.

Összeöntötték a kárpátaljai magyar gazdák által összegyűjtött búzát

Ünnepélyesen összeöntötték a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program keretében a kárpátaljai magyar gazdák által összeadott több mint 100 tonna búzát szombaton az ungvári járási Nagydobronyban. A Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem jótékonysági kezdeményezés célja, hogy a Kárpát-medence magyar gazdái búzájuk egy részét nemzeti összefogással a határon innen és túl élő, rászoruló magyar gyermekek ellátására adományozzák.