2022.08.13.

Átadták a kolozsvári Szent Mihály-templomot

Ünnepélyesen újranyitották és megáldották a kolozsvári Szent MIhály-templomot a 13. Kolozsvári Magyar Napok keretében, augusztus 13-án.
2022.07.05.

Nem tetszik a Székelyföld felirat a románnak

A francia emlőkön csüngő Carrefour Romania nem hajlandó árulni a Csíki Csipszet. Tanasă által gerjesztett, a gyártás helyszínének megnevezése körüli cirkusz után máris itt a folytatás.
2022.06.27.

A román lufi elszáll, de a székely marad

A Nép Útja (Calea Neamului) nevű nackóromán szervezet vezére, Mihai Tîrnoveanu pár nappal ezelőtt bejelentette: a nemzeti lobogó ünnepnapján (június 26., idén vasárnap) sárkányt óriástrikolórt fognak eregetni Sepsiszentgyörgy kellős közepén. Hogy miért pont ott? Hát mert ott kell ilyen performanszokat csinálni, ahol a legnehezebb románnak lenni a rétor szerint, vagyis Székelyföld szívében.
2022.06.23.

Román magyargyűlölők akcióznak vasárnap

Mihai Tîrnoveanu – aki az elmúlt években több sepsiszentgyörgyi és úzvölgyi provokatív akciót szervezett – azt írja közösségi oldalán, hogy a rendezvény premier lesz Kovászna és Hargita megyében, de talán az egész országban is. Azt tervezi, hogy vasárnap 18 órától órától Sepsiszentgyörgy főterén 300 héliummal töltött lufi segítségével eregetnek a magasba egy háromméteres román zászlót, miközben a háttérben hangosan szól majd a román himnusz.
2022.06.23.

Kár volt beleállnia a magyarokba a román csalónak

Kezd visszaütni a Román Jégkorong-szövetségre (FRHG) a májusban kirobbantott székelyhimnusz-botrány: a Novák Károly sportminiszter által elrendelt ellenőrzés az első hírek szerint pofátlan csalássorozatra derített fényt. A […]
2022.06.07.

Sokkolódott románok Csíksomlyó után

Több mint 350 ezer hívő látogatott el a csíksomlyói búcsúra szombaton, hogy részt vegyen az évről évre százezreket vonzó szentmisén. A stiriletransilvaniei.ro román hírportál döbbenve számolt be róla, hogy micsoda tisztaság maradt a búcsút követően.
2022.05.18.

Erdélyben lesz a NATO-harccsoport központja

Erdély felkerül a NATO-térképre, egyúttal valószínűleg az oroszok is más szemmel fognak a területre nézni. A katonai szövetség ugyanis ide telepíti annak az új közös harccsoportnak a nagy részét, amely azért jött létre, hogy Oroszországot elrettentse attól, hogy esetleg valamely NATO-tagállamot is megtámadja.
2022.05.18.

A magyarokat gyalázni megengedett, a székely himnuszt énekelni bűn

Feljelentést tesz a FCU Craiova és a Sepsi OSK közötti mérkőzésen elhangzott magyarellenes rigmusok miatt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP).
2022.04.11.

Eltörölt magyar nemzeti ünnepek

1898-ban az Osztrák-Magyar Monarchia Magyarországán nemzeti ünneppé emelték április 11-ét, az 1848-as alkotmányos és polgári átalakulást rögzítő ún. áprilisi törvények királyi szentesítésének emléknapját. 1927-ig hivatalosan nem március 15-ét ünnepeltük, hanem április 11-ét. A trianoni békediktátum után az anyaországtól elszakított Erdély magyarságát érintve a románok már korábban intézkedtek ezen nemzeti ünnepnap megszüntétéséről (is).
2022.03.14.

Mennyi a magyar? Népszámlálás kezdődött Romániában

A romániai településeken a népszámláláson megállapított etnikai arányoktól függ, hogy egy kisebbségnek joga van-e anyanyelvű ügyintézésre és köztéri feliratozásra.
2022.03.07.

Sötétből a kevésbé sötét, majd Magyarország és Nyugat a cél

Az észak-erdélyi városban a Trianon ismert következményei után létrejött ukrán-román határátkelő közelében létrehozott segítőponton szervezetten várják a menekülteket. Több sátor melegedőjében a buszok és vonatok Budapestre, illetve Bukarestbe indulásáig ukránok és Ukrajnában élő afrikaiak kaptak információs segítséget és egyéb humanitárius ellátást. Hunhír.info-riport.
2022.02.24.

Megérkeztek az első menekültek Máramarosszigetre

Az orosz-ukrán háború éjszakai kitörése után péntek délelőttre megérkeztek az első menekültek Romániába, pontosabban az észak-erdélyi magyar városba, Máramarosszigetre.
2022.02.09.

Márki-Zay bemerészkedik Erdélybe

Jóllehet az erdélyi magyar önkormányzatok és a helyiek, székelyek, magyarok erősen elzárkóztak már korábban is Márki-Zay Péter szívélyes fogadtatásától, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje nem adja fel, és Erdélybe készül. Helybe megy a székely pofonért.
2022.01.25.

A hungarikummá válás útján a Székely himnusz

A Székely himnuszt felvették a Magyar Értéktárba, ezzel hatra növekedett az erdélyi kiemelt nemzeti értékek száma.
2022.01.23.

Ez az év Tamási Ároné

Marosvásárhelyen Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának a magyar kultúra napja alkalmából tartott rendezvényén nyitották meg a Tamási Áron-emlékévet, melynek rendezvényeivel a 125 éve született székely író előtt kívánnak tisztelegni.
2021.11.19.

Ceaușescu, a magyarországi választási kampány sztárja?

A román sajtóban rácsodálkoznak arra, hogy a Kárpátok Géniusza referenciaponttá vált a budapesti belpolitikai küzdelmekben.
2021.11.11.

Megkérdezték az erdélyi magyarokat a hazáról és a választásokról

Hazájuknak Erdélyt tekintik, de egyre erősebb a regionális identitásuk az erdélyi magyaroknak. A legfrissebb közvélemény-kutatásból az is kiderül, ki a legnépszerűbb politikus Erdélyben.
2021.11.11.

Nem kaphatja vissza a kolozsvári Marianumot a római katolikus egyház

A legfelsőbb bíróság jogerősen elutasította az egykori kolozsvári Marianum katolikus leánynevelő intézet épületének a visszaszolgáltatását.
2021.10.31.

Az úzvölgyi katonatemető nem román közvagyon!

A Bákói Táblabíróság csütörtökön jogerősen érvénytelenítette Darmanesti város önkormányzati testületének azt a 2019 márciusában hozott határozatát, mellyel a város közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt.
2021.10.27.

Sírgyalázók Úzvölgyében (videó)

Újra felvonultak Tanaveanu szélsőséges magyargyűlölői az úzvölgyi katonatemetőben.
2021.10.27.

Túl magyar, az a baja a románoknak

A most kiközölt indoklás szerint az Erdélyi Magyar Szövetség bejegyzése azért nem lehetséges, mert annak hivatalos megnevezésében a magyar elnevezés is szerepel.
2021.10.26.

Folytatódó román magyarellenesség

Az ügyészség ejtette az összes vádat az úzvölgyi magyarellenes támadással és temetőgyalázással kapcsolatban.
2021.10.26.

Újrafogalmazni a multikulturalizmust – Idén is megemlékeznek Székelyföld Autonómiájának Napjáról

A Székely Nemzeti Tanács elnöke a tavalyihoz hasonló megemlékezéseket javasol.
2021.09.10.

Megszállásunkat ünnepelték a románok – egy magyargyűlölő magyarral

Sepsiszentgyörgyön katonai ceremóniával ünnepelték a város „fasiszta-horthysta megszállás alóli felszabadulását” a román csapatok bevonulásának 77. évfordulóján. Az eseményen a szélliberális, nemzetiidentitás-nélküli román talpnyaló Dulányi Balogh Szilárd […]
2021.07.12.

Kolozsvár polgármestere: a románok a Római Birodalom egyetlen örökösei

Miután Ludovic Orban, a PNL elnöke nemrég arról beszélt, hogy pártjának az egyházhoz kell közelednie, és a “hagyományos román értékeket” kell előnyben részesítenie, a furcsa nemzeti büszkeség jegyében szólalt meg Emil Boc kolozsvári polgármester is.
2021.07.08.

Tőkés: Nem homofóbiával, hungarofóbiával van dolgunk

Mély megdöbbenéssel és jogos felháborodással követjük nyomon annak az eszkalálódó magyarellenességnek a megnyilatkozásait, amely a 2021. június 15-én elfogadott magyar gyermekvédelmi törvényt övezi – írja nyilatkozatában […]
2021.06.11.

Lassan kikerülnek az oláh börtönből a székely hazafiak

Első fokon szabadlábra helyezték a román koncepciós perben szabadságától megfosztott Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.
2021.06.10.

Kepes Erdélyben gágogott a magyarok ellen

Kepes András úgy véi: Magyarország tízévente „újrahazudja” a múltját, nekünk, magyaroknak pedig nincs közös történelmünk…
2021.06.07.

Provokáció Sepsiszentgyörgyön? A románoktól kitelhet

A rendőrség négy tinédzsert gyanúsít azzal, hogy a magyar zászló színeit és Trianon 1920 feliratot festettek a sepsiszentgyörgyi Vitéz Mihály szoborcsoport talapzatára - közölte hétfői számában a Háromszék napilap.
2021.06.03.

Magyar majdnemsírás, román nevetés Sepsin

Trianon gyászos évfordulóján idén is megrendezi megemlékezését Sepsiszentgyörgy főterén a Sepsiszéki Székely Tanács. Ezzel párhuzamosan a szélsőségesen magyargyűlölő románok ünnepelni fognak ismét.
2021.06.02.

Újabb kiadványban uszítanak a magyarok ellen

Egy román kiadvány szerint még a ’89-es romániai forradalmat is a magyar titkosszolgálat szervezte, és az 1990-es marosvásárhelyi etnikai konfliktus mögött is a magyar és orosz titkosszolgák álltak. Az EMNT a diszkriminációellenes tanácshoz fordult.
2021.05.28.

Pofon a területrablóknak

Az úzvölgyi, magyar és német katonáknak végső nyughelyet adó katonatemető közvagyonná nyilvánítását egyelőre nem sikerült megoldani a magyargyűlölő románoknak. A székelyföldi magyar temető történetét is meghamisító ellenségeskedők lógathatják az orrukat.