2024.03.12.

Az első magyar kőszínház születésnapjára

A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata 1792-ben alakult, a magyar nyelvterület első hivatásos színtársulataként. Első bemutatójuk a Köleséri vagy a titkos ellenkezés című színdarab Rhédey-palotabeli előadása volt.
2023.04.13.

“Erdély román föld!” Magyargyűlölők fogadták Novák Katalint (videók)

Füttyszóval és nacionalista skandálásokkal fogadta mintegy ötven román tiltakozó Novák Katalin köztársasági elnököt Nagykárolyban. Az államfő Kölcsey Ferenc szobrának avatóünnepségére érkezett a többségében magyarlakta partiumi városba.
2023.03.14.

Román magyargyűlölők: Megakadályozzuk a betonkeresztek lebontását

Dormánfalva polgármesteri hivatala megfellebbezi a román legfelsőbb bíróságon az úzvölgyi katonatemető ügyében hozott jogerős ítéletet - jelentette be kedden Sepsiszentgyörgyön Mihai Tirnoveanu, a Nemzet Útja román szervezet vezetője.
2023.03.11.

Ennyit a székely szabadságról: Még a vágyakozás gondolatát is kiirtanák a románok

Mellékutcákra terelték és járdára szorították a csendőrök a székely szabadság napi felvonulást pénteken délután Marosvásárhelyen.
2023.02.16.

Úzvölgye: a betonnak mennie kell

Jogerős ítélet szerint megsemmisítik a román emlékmű és a betonkeresztek építési engedélyét.
2022.12.03.

„Hargita, Kovászna – román föld!” Persze, hogy Kézdire mentek a román sovének

Az esemény javában zajlott, amikor megérkeztek a Calea Neamului szervezet által az ország több részéről toborzott magyargyűlölő aktivisták, élükön Mihai Tîrnoveanuval, az említett szervezet vezetőjével, aki az esemény nagy részét végigtelefonálta, illetve interjút is adott.
2022.12.03.

A magyarellenességből a gyerekeknek is jut

„Ők magyarok. Március 14-én ünnepelnek, az anyjuk keresztjét!”
2022.12.01.

Provokáció Erdély elrablásának évfordulóján

A Légió Hungária erdélyi divíziója mélységesen felháborítónak tartja, hogy 2022 végén és gyakorlatilag a harmadik világháború küszöbén, egyes magukat megtévesztő módon nacionalistának valló szervezetek, mint a Noua Dreapta vagy a Calea Neamului számára még mindig a magyarellenesség, az uszítás, a provokáció tevékenységük elsődleges iránya.
2022.11.16.

Megfigyelték az autonómia egyik székely éltetőjét

Elismerte a belügyminisztérium és a román rendőrség, hogy szeptember 19-én követték és megfigyelték Izsák Balázst, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökét.
2022.10.31.

Miheztartás végett… Magyar nemzeti emlékhelyet adtak át Ojtoz felé

Szombaton több száz, Magyarországról és Erdélyből összesereglett zarándok jelenlétében szentelték meg és adták át közhasználatra a Biró Erika szörcsei református lelkipásztor által megálmodott, Biró Attila és Miklós Barna cselekvő segítségével, valamint magyar összefogással megvalósított nemzeti emlékhelyet a Felsőlemhény fölé magasodó Poszkár-tetőn.
2022.10.31.

Ha helytállunk, megmaradunk

Gazda Zoltán arra is felhívta a figyelmet: az anyaország hihetetlen erővel felkarolta a Trianon által elcsatolt nemzetrészeket, és a sosem látott mértékű támogatások, befektetések egyik nemkívánt hatása a székely közösség elkényelmesedése lett.
2022.10.30.

Kárpát-medencei őrtüzek az autonómiáért

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2015-ben meghozott határozatának értelmében október utolsó vasárnapja a Székely Autonómia Napja. Ezen alkalomból Székelyföld-szerte, de Magyarországon és Felvidéken is mintegy 80 helyszínen gyújtanak őrtüzeket. A kezdeményezők össznemzeti imádságra és őrtüzek gyújtására szólítják fel Kárpát-medence lakosságát, felhívva a nagyvilág figyelmét Székelyföld autonómiájának igényére.
2022.10.10.

A székely közméltóságok nyerték a Buzánszky Jenő emlékére rendezett focitornát

Idén sem maradt el a Magyar Parlament, valamint a székely és a csángó közméltóságok focicsapatainak barátságos futballtornája Csíkszentdomokoson. Az esemény névadója Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat 2015-ben elhunyt tagja.
2022.08.25.

Magyarellenesség az UEFA előtt

Aleksander Ceferinnek címzett levélben tájékoztatta a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA) arról, hogy a Sepsi OSK kolozsvári és az FK Csíkszereda bukaresti mérkőzésein „intenzív magyarellenes magatartás” történt a sportlelátókon.
2022.08.25.

“Rasszisták!” Feljelentette a román Kelemen Hunorékat

Dan Tanasa, a Románok Egyesüléséért Szövetség Maros megyei képviselője feljelentette az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál Kelemen Hunort és Zakariás Zoltánt, mert szerinte az RMDSZ két politikusa egyetértőleg nyilatkozott Orbán Viktor egyesek által „rasszistának” nevezett tusnádfürdői kijelentéseiről.
2022.08.13.

Átadták a kolozsvári Szent Mihály-templomot

Ünnepélyesen újranyitották és megáldották a kolozsvári Szent MIhály-templomot a 13. Kolozsvári Magyar Napok keretében, augusztus 13-án.
2022.07.05.

Nem tetszik a Székelyföld felirat a románnak

A francia emlőkön csüngő Carrefour Romania nem hajlandó árulni a Csíki Csipszet. Tanasă által gerjesztett, a gyártás helyszínének megnevezése körüli cirkusz után máris itt a folytatás.
2022.06.27.

A román lufi elszáll, de a székely marad

A Nép Útja (Calea Neamului) nevű nackóromán szervezet vezére, Mihai Tîrnoveanu pár nappal ezelőtt bejelentette: a nemzeti lobogó ünnepnapján (június 26., idén vasárnap) sárkányt óriástrikolórt fognak eregetni Sepsiszentgyörgy kellős közepén. Hogy miért pont ott? Hát mert ott kell ilyen performanszokat csinálni, ahol a legnehezebb románnak lenni a rétor szerint, vagyis Székelyföld szívében.
2022.06.23.

Román magyargyűlölők akcióznak vasárnap

Mihai Tîrnoveanu – aki az elmúlt években több sepsiszentgyörgyi és úzvölgyi provokatív akciót szervezett – azt írja közösségi oldalán, hogy a rendezvény premier lesz Kovászna és Hargita megyében, de talán az egész országban is. Azt tervezi, hogy vasárnap 18 órától órától Sepsiszentgyörgy főterén 300 héliummal töltött lufi segítségével eregetnek a magasba egy háromméteres román zászlót, miközben a háttérben hangosan szól majd a román himnusz.
2022.06.23.

Kár volt beleállnia a magyarokba a román csalónak

Kezd visszaütni a Román Jégkorong-szövetségre (FRHG) a májusban kirobbantott székelyhimnusz-botrány: a Novák Károly sportminiszter által elrendelt ellenőrzés az első hírek szerint pofátlan csalássorozatra derített fényt. A […]
2022.06.07.

Sokkolódott románok Csíksomlyó után

Több mint 350 ezer hívő látogatott el a csíksomlyói búcsúra szombaton, hogy részt vegyen az évről évre százezreket vonzó szentmisén. A stiriletransilvaniei.ro román hírportál döbbenve számolt be róla, hogy micsoda tisztaság maradt a búcsút követően.
2022.05.18.

Erdélyben lesz a NATO-harccsoport központja

Erdély felkerül a NATO-térképre, egyúttal valószínűleg az oroszok is más szemmel fognak a területre nézni. A katonai szövetség ugyanis ide telepíti annak az új közös harccsoportnak a nagy részét, amely azért jött létre, hogy Oroszországot elrettentse attól, hogy esetleg valamely NATO-tagállamot is megtámadja.
2022.05.18.

A magyarokat gyalázni megengedett, a székely himnuszt énekelni bűn

Feljelentést tesz a FCU Craiova és a Sepsi OSK közötti mérkőzésen elhangzott magyarellenes rigmusok miatt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP).
2022.04.11.

Eltörölt magyar nemzeti ünnepek

1898-ban az Osztrák-Magyar Monarchia Magyarországán nemzeti ünneppé emelték április 11-ét, az 1848-as alkotmányos és polgári átalakulást rögzítő ún. áprilisi törvények királyi szentesítésének emléknapját. 1927-ig hivatalosan nem március 15-ét ünnepeltük, hanem április 11-ét. A trianoni békediktátum után az anyaországtól elszakított Erdély magyarságát érintve a románok már korábban intézkedtek ezen nemzeti ünnepnap megszüntétéséről (is).
2022.03.14.

Mennyi a magyar? Népszámlálás kezdődött Romániában

A romániai településeken a népszámláláson megállapított etnikai arányoktól függ, hogy egy kisebbségnek joga van-e anyanyelvű ügyintézésre és köztéri feliratozásra.
2022.03.07.

Sötétből a kevésbé sötét, majd Magyarország és Nyugat a cél

Az észak-erdélyi városban a Trianon ismert következményei után létrejött ukrán-román határátkelő közelében létrehozott segítőponton szervezetten várják a menekülteket. Több sátor melegedőjében a buszok és vonatok Budapestre, illetve Bukarestbe indulásáig ukránok és Ukrajnában élő afrikaiak kaptak információs segítséget és egyéb humanitárius ellátást. Hunhír.info-riport.
2022.02.24.

Megérkeztek az első menekültek Máramarosszigetre

Az orosz-ukrán háború éjszakai kitörése után péntek délelőttre megérkeztek az első menekültek Romániába, pontosabban az észak-erdélyi magyar városba, Máramarosszigetre.
2022.02.09.

Márki-Zay bemerészkedik Erdélybe

Jóllehet az erdélyi magyar önkormányzatok és a helyiek, székelyek, magyarok erősen elzárkóztak már korábban is Márki-Zay Péter szívélyes fogadtatásától, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje nem adja fel, és Erdélybe készül. Helybe megy a székely pofonért.
2022.01.25.

A hungarikummá válás útján a Székely himnusz

A Székely himnuszt felvették a Magyar Értéktárba, ezzel hatra növekedett az erdélyi kiemelt nemzeti értékek száma.
2022.01.23.

Ez az év Tamási Ároné

Marosvásárhelyen Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának a magyar kultúra napja alkalmából tartott rendezvényén nyitották meg a Tamási Áron-emlékévet, melynek rendezvényeivel a 125 éve született székely író előtt kívánnak tisztelegni.
2021.11.19.

Ceaușescu, a magyarországi választási kampány sztárja?

A román sajtóban rácsodálkoznak arra, hogy a Kárpátok Géniusza referenciaponttá vált a budapesti belpolitikai küzdelmekben.
2021.11.11.

Megkérdezték az erdélyi magyarokat a hazáról és a választásokról

Hazájuknak Erdélyt tekintik, de egyre erősebb a regionális identitásuk az erdélyi magyaroknak. A legfrissebb közvélemény-kutatásból az is kiderül, ki a legnépszerűbb politikus Erdélyben.