- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A fasizmus emlékmúzeuma Rómában? Budapesti áthallások

Róma közgyűlésében a többségi olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (Movimento Ciquestelle) három képviselője javaslatot tett arra, hogy hozzanak létre az olasz fővárosban, egy, a fasizmus korszakával (ventennio-20 év 1922-43 között) foglalkozó múzeumot, elsősorban az oktatási igények illusztrálása, és a történelem iránt fogékonyak érdeklődése kielégítése céljából. Az ötlet sokak támogatását tudta elnyerni, azonban várható volt, hogy a javaslat éles ellenállást is kiválthat.

Azonnal közleményt adott ki az Olasz Partizánok Nemzeti Szövetsége (ANPI) nevű, főként baloldali ellenállókat tömörítő szervezet. Közleményük szerint nem elfogadható e múzeum –még az említett elvek és célok mentén történő – létrehozása, ugyanis a ventennio periódusáról szerintük semmi jó nem mondható. Megnyilvánulásukban természetesen történelmietlenül azonosítják a nemzetiszocializmust és a fasizmust. Közleményük egyik utalása hazánkra is vonatkozik, szerintük obszcén dolog a nemzetiszocializmus-fasizmus, valamint a kommunizmus azonosítása. Csak megjegyezzük, valóban obszcén dolog a Matvei Berman és a Genrih Jagoda képviselte sztálini terrort akármihez is hasonlítani…

Minden bizonnyal obszcenitás a bolsevik terror emlegetése?

Ami utalásukban – budapesti múzeum – hazánkban obszcén jelenségnek láthatnak, az valószínűleg a fővárosi Terror Háza kiállítása, a kommunista terror bemutatása.

Már számtalanszor foglalkoztunk [1]a kérdéssel, itt nem akarjuk részletezni, a fasiszta 20 év világszerte elismert eredményeket teremtett, a gazdaság, az infrastruktúrafejlesztés, a szociálpolitika, a társadalombiztosítás kiterjesztése, az anya-gyermek- és a családvédelem területén. Úgy tűnik, a végtelenül korlátolt baloldali partizánmozgalom nem óhajt szembesülni ezekkel az eredményekkel. Álláspontjuk mellé állt a baloldali Demokrata Párt.

Virginia Raggi, Róma M5S mozgalomhoz tartozó polgármestere azzal zárta le a vitát, hogy mivel Róma antifasiszta város, nem lesz múzeum.

Reméljük, hogy a kérdés még nem zárult le, azonban a jobboldali Secolo d’Italia című lap szerint bizonyos látószögben felesleges e múzeum, ugyanis a lap szerint Róma szinte minden köve a fasiszta 20 évről beszél: az EUR-negyed, a Foro Italico, a Via dei Fori Imperiali, a Piazza Venezia, a Garbatella-negyed, és a nagyszámú népi lakás (Case Popolari).

A fasizmus alkotásai: a Foro Italico

Új városnegyedek
Az épülő EUR-negyed

Úgy látszik, a baloldali és liberális politikai erők nem képesek különböző történelmi periódusok szintetikus értelmezésére, nem jutottak el az olasz jobboldal által már felismert és képviselt szembenállási történetpolitikai elvek meghaladására.

E területen hazánkban is sokat lehetne tanulni a politika bármely oldalán.

Károlyfalvi József – Hunhír.info

.