- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Az EMI, az MPSZ és az SZNT közös memoranduma

Hivatkozva
– az ENSZ által rögzített alapvető emberi jogokra,
– számos nemzetközi dokumentumra (kiemelten az ET 1993/1201-es ajánlására, melynek gyakorlatba ültetését Románia külügyminisztere 1993 július 22-én írásban vállalta, illetve az ET Parlamenti Közgyűlésének 2003/1334-es Határozatára),
– az EP eddigi országjelentéseiben (kiemelten a 2005 tavaszi és őszi Moscovici-jelentésekben) megfogalmazott, de mostanig nem teljesített elvárásokra,
– a román párttörvény és választási törvény diszkriminatív előírásait elítélő számos nemzetközi dokumentumra,
– az EU számos országában bevett gyakorlatra,
– az aláíró szervezetek illetve testületek programjára, illetve dokumentumaira,
a romániai magyar közösség nevében a következő elvárásokat fogalmazzuk meg:

1. A küszöbön álló alkotmány-módosítás során töröljék Románia alkotmányából az egységes nemzetállam meghatározást, s rögzítsék az alkotmányban azt a tényt, hogy Románia többnemzetiségű állam.

2. Ugyanezen módosítás során foglalják bele az alkotmányba az ország területi-adminisztratív átszervezését olymódon, hogy a jelenlegi megyék helyét vegyék át nagyobb, lényegesen tágabb jogkörökkel rendelkező adminisztratív egységek, melyek egyben a fejlesztési régiók szerepét is játsszák. Ezek határait helyi népszavazások útján jelöljék ki.

3. Módosítsák a párt-törvényt olymódon, hogy az ne korlátozza az egyesülési szabadságot, s többek közt legyen lehetséges kisebb létszámú és kisebb területet lefedő (regionális) pártokat bejegyezni.

4. Módosítsák a választási törvényeket olymódon, hogy kerüljenek ki belőlük a számos nemzetközi szervezet által bírált diszkriminatív előírások, elsősorban azok, amelyek lehetetlenné teszik a nemzeti kisebbségek szervezeteinek a részvételét az országos és a helyi politikai életben.

5. A kormány azonnal kezdjen tárgyalásokat a Székely Nemzeti Tanáccsal, illetve az RMDSZ és az MPSZ székelyföldi szervezeteivel Székelyföld törvény által garantált autonómiája ügyében, alapul véve az SZNT által kidolgozott és a parlament elé terjesztett Statútum-tervezetet.

6. A román hatóságok ne akadályozzák az SZNT által kezdeményezett vélemény-nyilvánító népszavazások kiírását és megrendezését, az EP pedig megfigyelői által garantálja ezek szabályszerű lebonyolítását, az eredmények hitelességét.

7. A kormány azonnal kezdjen tárgyalásokat az EMNT-vel, illetve az RMDSZ-el a szórványban élő magyarok számára biztosítandó személyi elvű autonómia törvényi kereteinek kidolgozása és parlament elé terjesztése ügyében.

8. Romániában záros határidőn belül ültessék a gyakorlatba azokat a kisebbségvédelemre is hatással levő nemzetközi egyezményeket, melyeket az ország már ratifikált, illetve ratifikálják és ültessék a gyakorlatba azokat, amelyeket az ország aláírt, de még nem ratifikált.

A romániai magyarság másodrendű állampolgárnak érzi magát ősei földjén mindaddig, míg ezek a követelések nem teljesülnek. Addig nem lesz hiteles a román – magyar megbékélés, míg méltányos megoldást nem nyernek a magyarság gondjai.

Erdélyi Magyar Ifjak Magyar Polgári Szövetség Székely Nemzeti Tanács

Soós Sándor, elnök Szász Jenő, elnök Fodor Imre, elnök

HunHír.Hu