- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Mohácsi furcsaságok a Trianon-emlékmű körül

Botrányos dolgok övezik a mohácsi Trianon-emlékmű megvalósulását – tájékoztatta a HunHír.Hu szerkesztőségét Németh Imre a Civilek a mohácsi Trianon-emlékműért tömörülés képviseletében.

A tervek szerint népszavazás döntött volna a két alkotástervezet, a Bosnyák-Kedves és a Trianon Társaság által benyújtott, a hivatalos pályázaton befutóként várt “Keresztre feszített Magyarország” között.

A leendő Trianon-emlékműről múlt vasárnap, az országgyűlési választások második fordulójával egybekötve kérdezték volna meg a mohácsiak véleményét. Miután azonban a kiírás törvénytelenre sikeredett, s ezt a közigazgatási hivatal is megállapította, a helyi népszavazás április 23-án elmaradt. További érdekesség, hogy nem is az lett volna végül népszavazásra bocsátva, amit a képviselőtestület jóváhagyott; az ügyben nyomoznak az illetékes szervek.

Amint arról beszámoltunk, a mohácsi képviselők 2005. október 28-án a közös Bosnyák-Kedves tervezetet szavazták meg. [1] Az elfogadáskor beadott tervezetekhez képest a testület további kiegészítéseket várt el az alkotóktól, így például Nagy-Magyarország térképét, a Szent Korona és kereszt pontos megjelenítését.

Katona József, Mohács alpolgármestere szerint a két művész tervei remekül kiegészítik egymást: Bosnyák Mihály egy lapos szerkezetű művet álmodott meg, ahol nem lehetett volna koszorúzni, ellenben a másik terv egy posztamens, ahol el lehet helyezni a megemlékezők virágait.

Miután Kedves János a lektorátusi véleményezés hatására végleg visszalépett, megszűnt a képviselők által megszavazott a közös tervezet – hívta fel a képviselők figyelmét is Németh Imre, aki attól tart, hogy “valahogy mégis életben marad az egyke fél Bosnyák emlékmű”. Szerinte az egyedül versenyben maradt, a kiírt pályázaton befutó, és a lakosság által is kinyilvánított akarat [2] mellé kell állniuk az önkormányzati képviselőknek.

A HunHír.Hu úgy tudja, Mohács város lakói mit sem sejtenek, várják a szavazást, miközben a közigazgatási hivatal már egy hónapja hatálytalanította a kiírást. Az önkormányzat mély hallgatásba burkolózott, eltitkolja a botrányt a város polgárai elől.

HunHír.Hu