- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Könnyezett Prónay Pál utolsó élő katonája

A 82 éves E. Balázs, Prónay Pál utolsó élő katonája meghatottan és vigyázzban állva hallgatta végig a hírt, hogy szeretett vezérét Moszkva rehabilitálta.

A HunHír.Hu már korábban megismerkedett az egyik Pest megyei településen élő hazafival, aki elmondása szerint utolsóként képviseli a magyar nemzetért oly sokat tett Rongyos Gárdát, és a Prónay Pál vezette nemzetmentő különítményeseket. E. Balázs a környéken tartózkodott, amikor Franczia Kis Mihályt, a másik közismert különítményest egy nyomorékká vert szegényparaszt végül is ÁVO-s kézre adta, és mai napig úgy gondolja, hogy nem lehetnek nyugalomban azok, akik valamilyen szinten kapcsolódtak Prónay Pálhoz, Héjjas Ivánhoz és a Rongyos Gárdához.

Kérésének megfelelően vezetéknevét és lakcímét nem közöljük, annyit viszont elárulunk, hogy egy dél-pesti településen él relikviái és könyvei társaságában. E. Balázs szerint a tanyavilágban a két világháború között kiadott jelszó ma is érvényes, és bizonyára most is lennének olyan hazafiak, akik az első hívó szóra fegyvert ragadnának a magyar szabadságért és Nagy-Magyarországért. E. Balázs szerint Prónay Pál és a Rongyos Gárda úgy harcolt a magyar föld megtartásáért, hogy gyakorlatilag szembement az akkori hivatalos Bethlen-kormánnyal, amely a trianoni területcsonkítást követően egyezségre törekedett a baloldali osztrákok hatalommal.

Prónay Pál a Lajtabánság megálmodója és létrehozója embereivel együtt azon munkálkodott, hogy Magyarország nyugati szegletéből elrabolt települések fegyveres harcának köszönhetően később legitimen is visszatérhessenek az ősi honhoz.

HunHír.Hu