- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Összetartozunk

Alaptalan a Magyarországon keltett pánikhangulat, mondják az udvarhelyszéki vendégfogadók. A népszavazást követően többen visszamondták szilveszterre lefoglalt szálláshelyüket, mert aggódnak saját biztonságukért.

Turizmus szempontjából a legsikeresebb évét tudhatják maguk mögött a vendégfogadók, hiszen a felmérések szerint közel fél millió magyarországi turista járt idén a Székelyföldön. Ez pedig szép kis bevételt jelentett gazdasági vonatkozásban, amit a legtöbb vendégfogadó a kényelmi fok emelésére, a továbbfejlesztésre fordított.

De mit sem ér az egész, ha üresen maradnak a házak, ha nem érkezik a vendég, a kedves ismerős, a jó barát, mert az évről évre visszatérő turista már családtagként jött látogatóba, aki a kapott szolgáltatásért még fizetett is, így pótolta az itteniek alacsony nyugdíját, jövedelmét. Nagy Árpád vendégfogadó szerint, tizenöt év építkező munkája úgy omolhat össze akár a kártyavár, hiszen ott tartunk, mint a 89-es forradalom után, amikor a Funar-jelenség riasztotta el a turistákat, kevesen vállalkoztak akkor beljebb merészkedni. Most pedig magyar fél a magyartól.

Tavaly és az idén valóságos új honfoglalás indult a Székelyföldön, turista turistát ért, de elég volt egy rosszul sikerült vasárnap, hogy minden romba dőljön, szembeforduljon magyar a magyarral. Égnek a telefonvonalak, barátaink arról érdeklőnek: most akkor mehetünk-e? Mert hát tudod, azt írja az újság, hogy magyar állampolgárt nem szolgálnak ki, bemázolják az autókat. Nagy szerint, valakiknek érdekében áll a hisztériakeltés, bár egy kicsit megkéstek az ellenpropagandával. Mi mindenkinek azt üzenjük: mi befogadó, testvérszerető magyarok maradtunk, számunkra a Szent Korona (meg)oszthatatlan. A vállalkozó azt javasolja, küldjünk minél több karácsonyi képeslapot Magyarországi barátainknak, ezzel a jelszóval: összetartozunk.

2004. december 15.

Balázs Árpád, Székelyudvarhely