- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Vegetáriánus vegyes ízelítő

Hozzávalók:
a fürjtojásos spárgához: 1 kg fehér vagy zöld spárga (lehet vegyesen is), só 1 mokkáskanál szódabikarhóna 1 cikk vöröshagyma 1 közepes ecetes uborka 1 csokor petrezselyem 0,5 dl olaj 2 evőkanál ecet 1 -2 kiskanál mustárőrölt bors 4 főtt fürjtojás céklalé a camembert-krémes paradicsomhoz: 4 kemény paradicsom 15 dkg camembert sajt 1O dkg vaj só, őrölt fehér bors néhány ropi és petrezselyem a vitaminsalátával töltött karalábéhoz: 4 zsenge karalábé só, cukor 3 főtt tojás 1 dl olaj őrölt bors, citromlé mustár 1O dkg főtt zöldbab 10 dkg főtt sárgarépa a rizssalátával töltött sült paprikához: 1O dkg rizs fél csomó újhagyma 1 sárgarépa só, őrölt bors 1 kiskanál ecet 5-6 evőkanál olaj 4 húsos paprika a fokhagymás túróval töltött uborkához: 15 dkg tehéntúró, 5 dkg vaj 1 mokkáskanál só 2 kiskanál mustár 2 gerezd fokhagyma 1 mokkáskanál őrölt kömény fél csokor kapor fél paradicsompaprika 1 nagy (kb. 35 dkg) kígyóuborka 2 paradicsom fél lilahagyma
Elkészítés:
A fürjtojásos spárgához a spárgát megtisztítjuk, két három kötegbe kötjük, és állítva, hogy a feje ne érjen teljesen a vízbe, fazékban, lobogva forró, enyhén sós, szódabikarbónás vízben megfőzzük. Ezután jeges vízbe átszedjük. A vöröshagymát, az uborkát meg a petrezselymet apróra vágjuk. Az olajat, az ecetet meg a mustárt öszszekeverjük, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, és a fölaprított zöldséget beleforgatjuk. A spárgát jól lecsöpögtetjük, a fűszeres öntettel meglocsoljuk, majd letakarva, hűtőszekrényben pihentetjük. A fürjtojásokat megtisztítjuk, és kb. fél órára céklalébe (a céklasaláta leve is jó hozzá) áztatjuk.
Tálaláskor a spárgát legyezőszerűen tányérra fektetjük, végül a színes, félbevágott fürjtojásokkal, esetleg néhány salátalevéllel díszítjük. A töltött paradicsomhoz a paradicsomokat leforrázzuk, majd jeges vízbe átszedjük, és héjukat lehúzzuk. Lecsöpögtetjük, szárukat kimetsszük, tetejükből egy vékony szeletet lehasítunk, belsejüket kiskanállal kikaparjuk. A sajtból néhány szép szeletet levágunk, a többit szitán áttörjük, a puha vajjal habosra keverjük, megsózzuk, megborsozzuk. A sajtkrémet csillagcsöves habzsákból – ha nincs, kiskanállal – a paradicsomokba töltjük, végül ropival, a félretett sajtszeletekkel meg petrezselyemmel díszítjük, és kalapjukat rárakosgatjuk. A töltött karalábéhoz a karalábékat megtisztítjuk, majd belsejüket kivájjuk. Enyhén sós, cukros vizet forralunk, és a kifúrt fejeket 15-20 perc alatt nem túl puhára főzzük benne. Félidőben a karalábéforgácsot is mellészórjuk.
Közben a főtt tojás sárgáját – a hagyományos majonézhez hasonlóan – az olajjal összekeverjük. Utánaízesítjük, fűszerezzük, és a jól lecsöpögtetett karalábéforgácsot, a kétcentisre földarabolt babot és a kis kockákra vágott sárgarépát meg a főtt tojás fehérjét is hozzáadjuk. Végül az egészet a jól lecsöpögtetett karalábékba púpozzuk. A töltött paprikához a rizst egészen puhára – kissé ra gacsosra – főzzük, majd amikor kihűlt, a fölaprított zöldhagymával és az apróra vágott nyers sárgarépával gazdagítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, ecettel ízesítjük, egy evőkanál olajjal lágyítjuk, majd rövid ideig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. A paprikát egy serpenyőben, a maradék forró olajon megsütjük. Amikor kihűlt, kicsumázzuk, bőrét lehúzzuk, és a rizssalátával megtöltjük.
A töltött uborkához a túrót áttörjük, majd a vajjal ha bosra keverjük. Megsózzuk, mustárral ízesítjük, zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel meg finomra vágott kaporral fűszerezzük. Apró kockákra vágott paradicsompaprikával dúsítjuk. A kígyóuborkát négy darabba vágjuk, belsejüket kikaparjuk. A fokhagymás túróval megtöltjük, és letakarva hűtőszekrénybe állítjuk. Tálaláskor a töltött uborkákat ferdén félbevágjuk, paradicsomkarikákra rakjuk, lilahagymával díszítjük.
A karalábé és a paprika mellé valamilyen mártást is kínálhatunk, például tartármártást vagy kapros-joghurtos öntetet. – Ezeket a zöldségételeket a képen látható módon vegyesen tálaljuk, de lehetnek önálló előételek, vagy valamilyen hidegtál köretei is. Elkészítési idő: 2 óra 3O perc