- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Töltött tojás vitaminsalátával

Hozzávalók:
8 SZEMÉLYRE 12 tojás, só az alapkrémhez: 25 dkg vaj vagy margarin 75 dkg krémsajt 1 dl tejszín (esetleg tejföl) 1 kiskanál só 1 mokkáskanál őrölt bors a tojáskrémhez: 1 kiskanál mustár 1 mokkáskanál porcukor 1 kiskanál tárkonyecet vagy citromlé a brokkolikrémhez: 20 dkg brokkoli (a fagyasztott is jó) késhegynyi reszelt szerecsendió 1 kiskanál citromlé a májkrémhez: 1 kis vöröshagyma fele 2 evőkanál olaj 20 dkg csirkemáj (a pecsenyelibamáj is jó) só egy-egy csipetnyi őrölt bors meg majoránna 1 evőkanál konyak a vitaminsalátához: 30-30 dkg fagyasztott zöldbab és kukorica (a mexikói zöldségkeverék is jó) 2-3 szál újhagyma 1 csomó retek 2 piros húsú paprika fél szál kígyóuborka 1 csokor petrezselyem vagy kapor 3 dl joghurt 1 mokkáskanál só 1 kiskanál citromlé fél mokkáskanál őrölt bors a díszítéshez: 1 piros húsú paprika fél csokor kapor 1 kiskanál kaviár (el is maradhat) 1 kisebb retek 8 gerezd konzervmandarin 8 szem fagyasztott szeder fél csokor petrezselyem fél fej saláta
Elkészítés:
Sós vízben a forrástól számí tott 7 percig – azaz keményre főzzük. Ezután hideg vizet engedünk rá, amíg teljesen ki nem hűl. A brokkolikrémhez a brokkolit enyhén sós vízben megfőzzük, és lecsöpögtetjük. A májkrémhez a hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, majd az olajban megfuttatjuk. A májat hozzáadjuk, kissé megsózzuk, megborsozzuk, majoránnával fűszerezzük, és kevergetve fehéredésig sütjük. Végül a tűzről lehúzzuk, és megvárjuk, amíg kihűl. Az alapkrémhez a vajat a hűtőszekrényből kivesszük, s ha megpuhult, a krémsajttal meg a tejszínnel habosra keverjük.
A főtt tojásokat meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, sárgájukat kikaparjuk, és szitán áttörve a sajtos krémbe dolgozzuk. Az alapkrémet megsózzuk megborsozzuk, majd három részre osztjuk. Az első adagot a tojáskrémhez a mustárral, a porcukorral és az ecettel pikánsra ízesítjük. A másodikhoz a brokkoliról 8 apró rózsát a díszítéshez félrerakunk, a többit szitán áttörjük, vagy más módon pépesítjük. Szerecsendióval fűszerezzük, a citromlével ízesítjük, és egyharmadnyi krémmel öszszekeverjük. A májkrémhez a pirított májból egy darabkát a díszítéshez félrerakunk, a többit áttörjük vagy pépesítjük, a konyakkal ízesítjük, és a maradék alapkrémmel összekeverjük. Ha kell, utánafűszerezzük.
A salátához a zöldbabot néhány percig enyhén sós vízben főzzük, majd leszűrjük. A mélyhűtött kukoricát szobahőmérsékleten fölengedjük. Az újhagymát meg a retket megtisztítjuk, előbbit vékony karikákra, utóbbit kis kockákra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, és az uborkával együtt ugyancsak kockákra aprítjuk. A joghurtot kissé megsózzuk, megborsozzuk, a citromlével ízesítjük, majd egy mély tálban a zöldségekkel összekeverjük. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, végül azt a tálat, amelyben asztalra adjuk, a salátával egyenletesen kibéleljük.
A 24 fél tojást a salátára rakosgatjuk, s kicsit bele is nyomkodjuk, hogy biztosabban megálljanak. A tojáskrémet csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és “cifrázva”, a képen látható módon, 8 fél tojásba nyomjuk. Akinek nincs ilyen díszítőzsákja, a krémet nedves kiskanállal púpozhatja a tojásokba. Ugyanúgy megtöltünk 8 fél tojást brokkolikrémmel, a maradékot pedig májkrémmel.
Ezután a tojások díszítése következik. A tojáskrémeset paprikacsíkokkal, kaporlevéllel, esetleg csöppnyi kaviárral, a brokkolisat a félretett brokkolirózsákkal és retekszeletekkel, végül a májasat csöppnyi, apróra vagdalt sült májjal, mandarinnal, szederszemekkel meg petrezselyemmel díszítjük. A tálat salátalevéllel és a megmaradt zöldséggel dekoráljuk.
A tojásokat hideg vízben tegyük föl főni, és a tűzről levéve azonnal hűtsük le, különben a héjuk “rásül”, és nehéz meghámozni. – A tojások főzésekor a sóval ne takarékoskodjunk, mert a héjat föllazítja, könnyebben hámozhatjuk majd meg. – Ha a megtisztított, főtt tojások aljából egy vékony szeletet levágunk – úgymond megtalpaljuk őket -, biztosabban megállnak a tálon.