LibamájtálHozzávalók:
60 dkg libamáj tej a máj áztatásához 1 kg libaháj (helyette lehet l5-20 dkg libazsír is) 1 vöröshagyma 1 mokkáskanál só néhány szem fekete hors 1 bahérlevél a tálaláshoz: fél mokkáskanál pirospaprika 2 főtt tojás l csomó hónapos (piros) retek 1 csomó újhagyma 1 -2 zöldpaprika 1-2 panadicsom 1 -2 alma 1 kis fej saláta 3 chili paprika 3 vöröshagyma 2 evőkanál liszt olaj a hagyma sütéséhez

Elkészítés:
A libamájat hideg vízzel leöblítjük, ha van rajta hártya, lefejtjük. A májat egy kicsi fazékba vagy tálba rakjuk, akkorába, amekkorába épp belefér, és annyi tejet öntünk rá, hogy ellepje. Hűtőszekrényben letakarva 1 napon át érleljük, ezalatt a májat átjárja a tej, és kissé kifehéríti. Papírtörlőre téve leszárogatjuk. A libahájat 2-3 centis kockákra vágjuk, és egy nagy lábasban kis lángon kisütjük. Ha kész, zsírját egy másik edénybe átszűrjük - ugyancsak akkorába, amekkorába a máj éppen belefér a töpörtyűt pedig félrerakjuk.

A májat a kissé megforrósított zsírba tesszük, és 1 perc alatt körös-körül "megkapatjuk", épp csak annyira, hogy legyen egy kis színe, majd a lángot azonnal kicsire állítjuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, a zsírba dobjuk, és megsózzuk a borssal meg a babérlevéllel fűszerezzük. 2-3 evőkanál vizet öntünk rá, lefedjük, és a májat így kb. 18 perc alatt megpu hítjuk. Ha kész, lecsöpögtetve tűzálló tálba rakjuk, zsírját pedig rászűrjük, hogy ez a különlegesen finom ínyencfalat abban hűljön ki. Közben 3-4 evőkanálnyi zsírt lekanalazunk róla, a pirospaprikával fűszerezzük és arra a tálra öntjük, amire majd a sült májat tálaljuk (persze csak azután, miután a zsír megdermedt). A libamájat zsírjából kiemeljük, papírtörlővel letörölgetjük. A zsír hűtőszekrényben sokáig eláll (nem tudni, hogy meddig, mert rendszerint hamar elfogy). A májat deszkára fektetjük, forró vízbe mártott késsel vékonyan fölszeleteljük, és tálra rakjuk úgy, hogy a szeletek félig takarják egymást. Karikákra vágott főtt tojással, megtisztított, földara bolt retekkel, újhagymával, zöldpaprikával, paradicsommal és almával körberakjuk, salátalevelekkel díszítjük. A chili paprikát kimagozzuk, fölszeletelve szintén a máj köré, pontosabban a zsírjára szórjuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, gyűrűire szedjük, lisztbe forgatjuk, és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Lecsöpögtetve ugyancsak a tálra halmozzuk. JÓ TANÁCSOK - A máj sütésekor vigyázzunk, ha ugyanis túl gyorsan pirul, pillanatok alatt megéghet. A sütésnek van egy kevésbé ismert módja is: a hideg, de már folyékony zsírba rakjuk a májat meg a fűszereket. Rázogatva fölforraljuk, fedetlenül, kis lángon 18-20 percig sütjük, majd zsírjában hűlni hagyjuk. - A zsírt sütés közben egy félbevágott almával is ízesíthetjük. - A pecsenyeliba máját is hasonlóan süthetjük meg, de csak 15 percig. Jóval olcsóbb is, nem kell vele spórolni, de nem lehet szépen szeletelni.
© HunHír.info - www.hunhir.info