Siralomház a Köztársaság téren

2005. január 07.

G. Kirkovits István

Most nem a vörös terrorista időszak rémtörténetéről szól a fáma, mindössze a gerontopolitikus Horn Gyula nevezte így az MSZP székházát a párt hétvégi kétnapos, tisztújító kongresszusán. Kovács László, jelenleg is üzemben lévő pártvezér betonba lépett, így továbbra is ő a magát baloldali néppártként aposztrofáló politikai tömörülés első embere. Jánosi nagy plénum előtt felfedte a vele kapcsolatos érzelmeit és választmányi elnök maradt, a többi csúcsvezetői tisztségnél érvényesült a papírforma. Medgyessy zakót váltott, viszonylag folyékonyan felolvasott, csak egyszer sült bele saját poénjába. Az MSZP saját sikerének tekintené az EU-csatlakozásról szóló ügydöntő népszavazás számukra kedvező eredményét.

A Hungexpo B pavilonjában, nem messze a Big Brother valóság show helyszínétől tartotta a hétvégén nagy összejövetelét a tisztújító MSZP. Időben megérkezett Medgyessy pártonkívüli miniszterelnök is, csakhogy lehet, nem az alkalomhoz öltözött, mert jó húsz percig keringett az előtérben, mégsem nyert bebocsátást a zárt ülésre. Előfordulhat, hogy a nyakkendőhiány is hozzájárult ehhez az attakhoz, hiszen a fényes szelek öltözködési stílusa most már egyáltalán nem jellemző a mindenben megújhodni képes, az élet rögös útjait bejáró töretlenül balról középre, majd vissza ívelő politikai erőre.

Hasonlóképpen jártak az eseményre érkező diplomaták is, a szabály, az szabály, majd a nyílt ülésen lehet pofavizitet tartani  gondolták a szervezők. Koalíciós Gábornak több esze volt, ő csak a nyilvános ülésre toppant be vajszínű öltönyében Lendvai Ildikó felvezetésével.

Az ismételt elnökségre pályázó Kovács úr köszöntötte elődjét, Nyers elvtársat, születésnap, régi szép idők, ajándék kisplasztika miegymás, meg hát ezzel a megszólítással azért jelezte is, hogy ez már csak az öregeknek dukál. A fiatalok már kedves barátok leginkább, nesze neked elődpárt, utódpárt, meg jogfolytonosság. Kovács aztán fikázta a korábbi kormányt, jelezte a változás szükségességét őnáluk, s széles mosollyal arcán mutatta be a párt fiatalító elképzeléseit.

Jánosi György választmányi elnök elmesélte, hogy miként és hol vallotta meg egy őt faggató újságírónak Kováccsal szembeni érzelmeit, Horn Gyula pedig revansot véve Nyers Rezső leelvtársozásáért ugyancsak a régi munkásmozgalmi megszólítással köszöntötte híveit. Beszédében jól kiosztotta Kovács Lacit és Szili Katit  csak így, ilyen megszólítással, mint a hőskorban , hogy keveset foglalkoznak a párttal, s hiányukban a Köztársasági székház siralomházra hasonlít. Hornban felbuzdult az osztályharcos munkásvér, felhorkant, hogy félreállítják a pártban az időseket, és különböző pénzügyi csoportosulások által befolyásoltnak nevezte a Medgyessy-kabinetet.

A Nyers veterán sem adta alább Hornnál, túlbürokratizáltnak minősítette a hatalmat, és elfogadhatatlannak tartotta, hogy a független nemzeti bank elnöke nem működik együtt a kormánnyal. Le kell váltani  szólt az MSZMP-s emlőkön nevelkedett verdikt. Még a beszélők beszéltek, a küldöttek majszolták a szendvicseket, játszadoztak az európai uniós szerencsekerékkel, begyűjtötték az Fiatal Baloldal Ifjú Szocialisták információs anyagait, sőt szert tettek egy lenből készült MSZP-s reklámszatyorra, ami egy idős pártaktivista szerint kiválóan alkalmas lesz kenyeres zsáknak. Élelmes árusok nagy tiszteletnek örvendő munkásmozgalmi szerzők alkotásait kínálgatták. Volt itt minden, Rákosi kétkötetes, cölöpök és munkástörténet, munkásantropológia, s hogy a nemzetveszejtő vörös gróf (persze itt haver) se maradjon ki a körből: Károlyi Mihály levelezésének V. kötete. Közben az egyik nagy kivetítőn az éppen aktuális szónok szónokolt, a másikon Medgyessy mozgalmas életéből mutattak be állandó epizódokat. Mosoly, road-show, vállveregetés, ööö nincs.

Egy küldött elfeledkezett magáról, lehet, más összejövetelre indult, mert nem a szocialista főnökökhöz köthető jelszóval buzdította a hallgatóságot: Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok! Taps azért volt, ha nem is kitörő örömről tanúskodó, csak olyan européeresen udvarias.

A második napon zakót váltott a miniszterelnök, kék ing, kék nyakkendő, beszámoló a nagygyűlésen. Ószövetség, Újszövetség, régi bibliai fogalmak pártosítása, nehogy már azt mondják a klerikálisok, hogy csak blabla a templomban imádkozók felemlítése. Új ígéretek, új jelszavak, Horn tanár úrnak a kormánybizonyítványért kis odamondogatás: mások kettes helyett ötöst adtak. Ez ám a tantestületi demokrácia, és az előrevetített tantervreform. Irány az EU, meg a következő kormányzati ciklus, a párttal, a néppel tűzön, vízen át. Hatáselemek innen-onnan, tízmilliós ország, 15 milliós nemzet, gyerek a központban, szimbólum a keresőben. Lehet menni, ebédelni, vagy rosszgyerek módjára ide-oda ragasztgatni a kis bennfentes EU-matricát. Idősebbek hamarabb abbahagyhatják.

2003. április 1.

© HunHír.info - www.hunhir.info