- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Temesvár, 1849. augusztus 13.

Haynau cs. kir. táborszernagy levele Rüdiger cári orosz tábornoknak. Kéri, hogy vonuljon a hadtestével Lippa felé, hogy azután Lugos irányában folytathassa a hadműveleteit. Egyesülésük után együttesen támadhatják meg a feltehetően ott tömörülni szándékozó magyar hadsereget.

***

Megkaptam aug. 9-én és 11-én kelt sürgönyét, melyekben értesít, hogy hadteste útban van Arad felé. Köszönöm, hogy seregének egyesülését a maga részéről annyira sietteti. Meg vagyok róla győződve, hogy egyesülésünk után meg fogjuk tudni semmisíteni az ellenséget, ha az megkísérlené a további ellenállást.
Nagyon boldog vagyok, hogy módomban áll együttműködni egy oly kiváló hadvezérrel, akit hírneve alapján már évek óta jól ismerek és nagyra becsülök.

Azok után a győzelmek után, melyeket a lázadókon aug. 5-én és 9-én nyertem, s melyek közül az utóbbi a már nagyon ….. Temesvár ….. vonta maga után, az ellenség Lugos felé vonult vissza. Az a haderő, mely Bem ….. alatt velem szemben állt, kb. 50.000 emberből állhatott és több mint 100 ágyúja volt. Tüzérsége és különösen a lovassága még nagyon jó karban van, de gyalogsága, mely különben is gyarló, úgy látszik, egészen fel…. van már, amiről a foglyok és a szökevények naponként növekvő száma tanúskodik.

Görgey hadteste, mely a felkelők legjobb csapataiból és sok lovasságból áll, Lippánál …. a Maroson, egyesülni akar a hadsereg zömével, úgyhogy a Lugos körüli ellenséges haderő ilyenformán elérheti majd létszámában a 80.000 főt, kb. 200 ágyúval.

Görgey és Kossuth 11-én Aradon voltak, onnan Lugosra mentek, mely ma a forradalmárok gyülekezőhelye.
Az én egész seregem, Panjukin altábornagy hadosztályával együtt csak 36.000 főből áll, s lovasságom sokkal gyengébb, mint az ellenségé. De van 200 ágyúm.

A Schlick féle 1. hadtestnek az a feladata, hogy körülzárja Aradot. A 3. hadtest és a tartalékhadtest egy napi járásra van innét Lugos felé. A Panjukin hadosztály, a tartalék tüzérség és a lovasság még Temesvárnál vannak tartalékban.

Kérem Tábornok urat, irányítsa hadtestét Loppa felé (lovasságot lehetőleg erőltetett menetekben), hogy aztán Lugos irányában folytathassa hadműveleteit. Majd, ha egyesülünk, együtt támadhatjuk meg az ellenséget. Támadásunk eredménye nem lehet kétes, tekintettel arra, hogy az Ön nagyszámú lovassága pótolni fogja az enyémnek hiányait, s hogy egyesített tüzérségünk kb. 300 ágyúból fog állni. Megjegyzem még, hogy tapasztalat szerint az a két fegyvernem …. el ebben a háborúban a csaták sorsát. – a gyalogság csak ritkán játszik aktív szerepet.

A loppai híd gyors újjáépítésére megtettem az intézkedéseket. (A felkelők rombolták le.) Ha a híd nem készül el kellő időre, akkor Arad felé kell majd mennie, s azon a maros hídon kell átkelnie, amelyet Schlick tábornok ver a folyón a vár közelében.

Ha arról kapok hírt, hogy az ellenség visszavonulását folytatva elhagyta Lugost, seregem zömével oda indulok.

Utóirat! Ép most kaptam egy jelentést, melynek alapján helyesbítenem kell a Görgey-hadtest mozdulataival kapcsolatos dátumokat. Görgey Radnánál kísérelte meg a Maroson való átkelést, de mivel …., hogy Loppát az én csapataimnak egy különítménye tartja megszállva, ettől a tervétől elállt, a hidat felégette, s folytatva Lugos felé való nmenetelését, a folyó jobb partján. Nagyon kívánatos lenne tehát, ha Nagyméltóságod üldözni tudná ezt a hadtestet, és ha hidat tudna verni a Maroson, megkérném, vigye útját Lugos felé, és pedig …. Tótváradig, …. vagy más alkalmas helyig, hogy elérhesse a Facset-Lugosi utat.

Közlöm még, hogy holnap a 3. hadtest és a tartalékhadtestet Rékásról Bendine-ra és Lukarec-re tolom előre a Panjukin hadosztályt pedig a tüzérségi tartalékkal Rékásra, míg a lovashadosztálynak az lesz a feladata, hogy ezt a mozdulatot jobbról fedezze. Főhadiszállásom Rékáson van.

***
HL 1848/49: 43/51.
Francia nyelvű, eredeti fogalmazvány.
KAW SchA AFA KiU 16. fasc. 1849 – 8 – 240.