- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Szolnok, 1849. július 23.

Mészáros Lázár honvéd tábornok jelenti a hadügyminisztériumnak, hogy Perczel elindult Kőrösre, Lenkey pedig azt kapta feladatul, hogy egy-egy zászlóaljjal szállja meg Tiszafüredet és Szolnokot. Kéri a fővezérség alóli felmentését.

***

Mészáros Lázár altábornagy
A magas hadügyminisztériumnak, Szegeden

A július 22-i 3811/B. számú nagybecsű parancsra van szerencsém jelenteni, hogy – miként már tegnap kifejtettem – a magas parancs értelmében Perczel tábornok úr Abonyban álló hadteste Kőrösre és Kecskemétre fogja venni az irányt, ezért ma csak alázatosan ismételni tudom ezt a jelentést, hogy a hadtest ma reggel 4 órakor megkezdte a menetét Kőrösre. Lenkey ezredes úr hadosztálya azt a parancsot kapta, hogy egy zászlóaljat vessen Tiszafüredre, egy zászlóaljjal szállja meg Szolnokot, a bal parton rendezkedjen be védelemre, és az ellenség közeledésekor bontsa le a hidat; Cibakházát, fontos átkelő pontként, erősen védelmezze, és a hadosztálya többi részével vonuljon Szeged felé.

Abból kifolyólag, hogy két önállóan tevékenykedő parancsnok egymás mellett nemigen érti meg egymást, áthelyeztem a főhadiszállásomat a Tisza bal partjára, a pénztárt és egyéb málhát a Lenkey-hadosztállyal menetelni hagyva. Ami a személyemet illeti, Tiszaföldvárra megyek, és holnap, e hó 24-én Szentesen leszek található, és csak az a kérésem, hogy mentsenek fel e kínos beosztásból egy olyan személy által, aki élvezi mind a kormány, mind a csapatok bizalmát.*

Mészáros Lázár altábornagy, fővezér

***
HL 1848/49: 39/174.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 186. fasc. 1849 – 7 – 240.
*A borítólap címzése alatt a következő megjegyzés áll: Hivatalból, visszatérő futár által. Indult 9 1/2 órakor délelőtt.