- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Szerencs, 1849. július 28.

A hadsereg-főparancsnokság utasítása az 1., a 3. és a 7. hadtest parancsnokságának a Tiszán való átkelésre, mivel az ellenség Tiszafürednél átlépte a Tiszát. Menetparancs a fenti hadtestek számára július 30-tól augusztus 4-ig.

***

Menetparancs

Az ellenség Tiszafürednél átkelt a Tiszán, ezáltal lehetetlenné vált a felső Tisza-vonal tartása, és a fő feladatunk az marad, hogy amilyen gyorsan csak lehet, egyesüljünk a déli hadsereggel és a kormánnyal.
A 3. és a 7. hadtestnek ezért még a mai éjszaka folyamán Tokajnál át kell kelnie a Tiszán, és a nyíregyházai úton fekvő Vaskapupusztánál egy szabad tábort kell vernie arccal Nyíregyháza felé. A 3. hadtest az elővédet alkotja és az úttól balra ver tábort, a 7. hadtest 2 órával később kezdi meg a menetet a tarcali út állásából és Vaskapunál táborozik az úttól jobbra.

Az 1. hadtest 3 órával a 7. hadtest elvonulása után hagyja el az állását Legyesbényénél, 1 hadosztályt a keresztúri út mindkét oldalán állítson fel a Zombori kettős nevű kocsma mögötti magaslaton, a másik hadosztályt a tarcali út mentén lévő magaslaton és ez harckészültségben marad, hogy az esetleg utánanyomuló ellenséget fogadni- és ebből a tartható állásból vissza tudja verni.

Ebben az állásban a parancsot a visszavonulásra a Tiszántúlra írásban kapják meg, és semmi esetre sem szabad azt – a hadtestparancsnok urak személyes felelőssége mellett – többé elhagyniuk.
Mihelyt átkelt a 3. és a 7. hadtest a Tiszán, és megérkezik az 1. hadtesthez a parancs a visszavonulásra, akkor a keresztúri út mindkét oldalán* álló hadosztály a régi vár melletti úton Keresztúron át Tokajba megy, és a tarcali úton álló hadtest Tarcalon keresztül Tokajba vonul vissza. E két hadosztálynak még egy ideig az elfoglalt állásokban kell tartózkodnia; a visszavonulás során önmagától annyiszor kell megállnia, ahányszor csak lehetséges, és nem szabad előbb belépnie a városba, míg az 1. hadtest két oszlopa át nem kelt a Tiszán, és a Tiszán túl, Tokaj felé nem foglalt állást a hid megvédésére. Csak ekkor vonul át a két utóvéd-csapat gyorsan a városon, átkelése után lerombolja a Tisza mindkét hidját és ezután bevonul az oszlopaihoz. Az 1. hadtest ebben az állásban lefőz és a következő menetirányt veszi.

Július 30-án**
A 3. hadtest elővédként és a 7. hadtest Vaskapuról Nyíregyházára [megy]. Mindkét hadtest elvonulása 2 órával a Vaskapura érkezés után [történik].
Az 1. hadtest a lefőzés után Rakamazról Nyíregyházára [vonul], elfoglalja a helység előtti tábort arccal Tokaj felé.
Hadsereg-főhadiszállás – Nyíregyháza.

Július 31-én
A 3. hadtest és a 7. hadtest Nyíregyházáról Nagykállóra, az 1. hadtest Nyíregyházáról Újfejértóra [megy]. Hadsereg-főhadiszállás – Nagykállóra.

Augusztus 1-én
A 3. hadtest és a 7. hadtest Nagykállóról Nyíradonyba, az 1. hadtest Újfejértóról Hadházára [vonul]. Hadsereg-főhadiszállás – Nyiradonyba.

Augusztus 2-án
A 3. és a 7. hadtest Nyíradonyból Vámospércsre, az 1. hadtest Hadházról Debrecenbe [megy]. Vezérkari szállás – Vámospércs.

Augusztus 3-án
A 3. és a 7. hadtest Vámospércsről Nagylétára, az 1. hadtest Debrecenből Derecskére [vonul]. Főhadiszállás – Nagyléta.

Augusztus 4-én
A 3. és a 7. hadtest Nagylétáról Kismarjára, az 1. hadtest Derecskéről Berettyóújfalura [megy]. Főhadiszállás – Kismarja.
A lőszer-főtartalék és a hídfelszerelés kocsijai a 3. hadtest után vonulnak. Minden málhakocsi és saját fogat, a törzstisztek és tábornokok, valamint a hadsereg-törzs kivételével, holnap, július 29-én Rakamazon összegyűjtésre kerülnek és Knezić tábornok úr csapatainak fedezetével egy háttérben lévő oldalúton az illetékes hadtest utolsó menetállomására lesznek vezetve. E rendeletnek a legszigorúbb felelősség terhe mellett senkinek sem szabad ellenszegülnie.

Valamennyi menetet, ahol az indulás ideje nincs külön megadva, pontosan reggel 5 órakor kell megkezdeni.
Az ellenség az oszlopok bal szárnyán áll. A menetnek mindig a Tiszafüred felé eső állás-arcvonal bal szárnya felől kell megkezdődnie. A menetnek és a szabad tábornak a biztosítására még egyszer emlékeztetünk.***

***
HL 1848/49: 40/278
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 186. fasc. 1849 – 7 – 353
*Az iratban: ŕ cheval.
**A menetparancs július 29-től augusztus 3-ig terjedő keltezéseit javították: júl. 29. = júl. 30.; júl. 30. = júl. 31.; júl. 31. = aug. 1.; aug. 1. = aug. 2.; aug. 2. = aug. 3.; aug. 3. = aug. 4. A közlésnél a ceruzával javított keltezéseket vettük figyelembe.
***Aláírás nincs az irat végén.