- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Szeged, 1849. július 29.

A magyar hadügyminisztérium vezérkari osztályának jelentése Aulich hadügyminiszter számára az általános helyzetről, a szegedi lőszerrobbanásról, a sáncok állapotáról, Mészáros főhadiszállásának Szegedre helyezéséről és Perczel csapatainak bevonulásáról a szegedi táborba.

***

Vezérkari szekció
Aulich hadügyminiszter úrnak, ott, ahol

Csatoltan előterjesztjük nagyságodnak A alatt Vetter altábornagy úr e hó 27-én Beodráról kelt jelentésének B alatt Stein ezredes úr e hó 25-én Marosportusról kelt jelentésének a másolatát és C alatt a hadsereg-főparancsnok altábornagy úr e hó 27-én H[ód]m[ező]vásárhelyről kelt levelét azzal a jelentéssel, hogy a híd elszállítását szüneteltetni kellett, jóllehet ha az ellenség Szeged közelében helyezkedik el, a Cibakházáról közeledő hadosztály, – ha képes lenne is kibontakozni – idevonulása során a szárnyán

veszélyeztetve van, és ennek elkerülésére a menetét Makon keresztül kellene vennie.
9 órakor az a szerencsétlenség történt, hogy a bal Tisza-parton levő egyik lőporraktár a levegőbe repült, mialatt a déli hadsereg számára lőport raktak kocsikra, eközben kész lőszerből mintegy 150 mázsa lőpor tönkrement, 100 tüzér és 300 ember meghalt.

Mészáros altábornagy úr egy éppen most beérkezett értesítése szerint nevezett Szegedre helyezte a főhadiszállását a […]* Rókus-féle kúriába. Értesítések szerint az oroszok behatoltak a hortobágyi pusztákra 15 000 emberrel, következésképpen a bal Tisza-parton Korponayt visszaverték. Továbbá Lenkey ezredes urat bízta meg az altábornagy úr az algyői híd leúsztatásával.

Perczel tábornok még ma bevonul az itteni táborba.
A sáncok még távolról sincsenek készen.
Zámbelly ezredes Almáson van és parancsot kapott, hogy vonuljon be ide.

***
HL 1848/49: 40/380.
Német nyelvű, eredeti fogalmazvány fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 186. fasc. 1849 – 7 – 359.
*A kúria tulajdonosának vezetékneve olvashatatlan.