- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Szeged, 1849. július 20.

Aulich Lajos honvéd tábornok és hadügyminiszter értesíti Mészáros Lázár altábornagyot, hogy Vetter altábornagy július 21-én megkísérli Titel elfoglalását. A továbbiakban Knezić Tokaj elleni tüntetéséről, a szegedi sáncok építéséről és Kazinczy hadtestének a tiszai hadsereghez történt csatolásáról ad tájékoztatást.

***

Mészáros altábornagy úr hadsereg-főparancsnokságának Abonyban

Válaszként nagyságod Abony, 1849. július 16-i jelentésére van szerencsém közölni, hogy a Bácska Vilovától Titelig újból a mi kezünkben van, és megnyílt a közlekedés a péterváradi erőddel.

Holnap Vetter altábornagy úr megkísérli Titel bevételét. Akár sikerül ez, akár nem, ezt követően a déli hadsereg egy része nagyságod rendelkezésére bocsátható, hogy szükség esetén támadó hadműveleteket hajtson végre, miként azt ön egészen helyesen megjegyezte.

E cél támogatására Knezić tábornok úr Tokajból tüntetést hajthatna végre az ellenség hátába.
Szeged előtt Pest irányába egy elsáncolt állást építünk, a Bácska felé már van egy, avégett, hogy kedvezőtlen körülmények esetén egy szorongatott hadsereg védelmet találjon.

Egy Péterváradon túli támadó hadművelet a jobb Duna-parton a jelenlegi helyzetünkben nem látszik célszerűnek, mivel jelenleg arról van szó, hogy a bal Duna-partot és a jobb Tisza-partot megtartsuk, s ezáltal minél kevesebb területet és így létfenntartási eszközt veszítsünk.

Nagyságodnak értesítenie kellene Bem altábornagy urat, hogy Kazinczy ezredes hadteste bekebeleztetett a tiszai hadseregbe, evégre ne csináljon vele kombinációkat.

Aulich

***
HL 1848/49: 38/313.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 186. fasc. 1849 – 7 – 206.