- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Szászváros, 1849. augusztus 2/14.

Lüdersz cári tábornok értesíti Clam-Gallas cs.kir. altábornagyot a július 31/augusztus 12-ei szászsebesi ütközetről. A magyarok 500 halottat veszítettek, 10 ágyút és 1400 foglyot. Az ütközet következménye volt Gyulafehérvár felszabadítása. Értesülése szerint augusztus 1/13-án Déva vára a levegőbe repült. Bem Szászvároson keresztül Arad vagy Szeged felé ment. Kéri Clam-Gallast, hogy tartson fenn szoros összeköttetést Grotenhjelm tábornokkal.

***

Clamm-Gallas grf. úr Ő nagyméltóságának.
Szászváros, 1849. VIII/2/14.

Gróf Úr!

Elővédem júl. 31./aug. 12- Mühlenbach közelében elhelyezett ellenséggel találkozott a mely csapataink közeledtével tüzérségi tűzzel fogadta őket. – Amennyire lehetséges volt adatokat beszereznem, ereje 7-8000 főre rúgott, 15 ágyúval.

A nélkül, hogy a harcot felvették volna a magyarok – tőlünk még jó távol megkezdték visszavonulásukat a legnagyobb rendben, így haladtak Mühlenbach-on keresztül, de odaérkező dsidásaink nemsokára felbontották a rendet soraik között, a kozákok oldalba támadták őket, könnyű tüzérségünk pedig bámulatos gyorsasággal legközelebbi távolságról több ízben rajtuk üttött s szakadatlanul tűz alatt tartotta őket. 500 holttest fedte a csatamezőt, 10 ágyú, nagymennyiségű fegyver és lőszer és több mint 1400 fogoly esett kezeink közé.
A különyítmény roncsai azután Déva felé menekültek.

Ezen ütközet legelsőbb és legfontosabb következménye volt Gyulafehérvár felszabadítása. Másnap bevonultam ezen erőségbe, hogy derék védőcsapatait hősies magatartásukért megdícsérjem.

Csapataim zömével Szászváros-ban megállottam, miután elővédemet Engelhardt tbk. parsága alatt Dévára előreküldtem.

Úgy értesültem, hogy e hó 1/13-án Déva vára légberepült, az eset részleteit még nem ismerem, azt mondják, hogy véletlen műve volt. A várban elhelyezett nagy élelmiszer és lőszer raktárok valószínűleg a lángok martalékai lettek.

Közvetlen híradások útján értesültem, hogy Nagyváradot orosz csapatok elfoglalták és hogy hadseregünk fő ereje Aradon van. Sőt azt is állítják, hogy Jellachich Bán Temesváron van.

Nagyszebenből való menekülésében Bem Szászvároson keresztül Arad vagy Szeged felé haladt.
Mivel értesítése szerint Ön számít arra, hogy 4/16-án Maros Vásárhelyt eléri, helyesnek véltem Dick tbknak meghagyni, hogy Mühlenbach felé vonuljon, s ott főcsapatommal egyesüljön, ha hírül veszi, Kolozsvárnak Grottenhielm tbk. által történt megszállását.

Egyidejűleg kérem Nagyméltóságodat, hogy tartson sűrű összeköttetést Grotenhielm tbk-al, mivel ő kerülhet abba a helyzetbe, hogy önhöz forduljon segítségért.

Kiváló nagyrabecsülésem kifejezésével vagyok Nagyméltóságos gróf úr alázatos és engedelmes szolgája A. Lüders.

***
HL 1848/49: 41/278.
Fordítás és francia nyelvű xeroxmásolat a KAW-ban levő eredeti tisztázatról.
KAW SchA AFA KiU 141. fasc. 1849 – 8 – 39.