- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Pest, 1849. szeptember 3.

Haynau cs. kir. táborszernagy utasítása Nugen táborszernagynak. Komárom várának formális ostromára csak végső esetben kerülhet sor. Ezért küldje meg neki a helyőrség várátadási feltételeit.

***

Gróf Nugent császári királyi altábornagy úr
és komáromi ostromsereg parancsnoka őexcellenciájának Tatára.
Pest, 1849. szeptember 3-án.

Válaszolva az e hó 2-ai szíves átiratra azt hiszem egyelőre az e hó 2-ai 3930/Op. számú iratomra kell hivatkoznom, amelyben megkértem excellenciádat, hogy a fegyverszünet felmondása után azonnal kezdje meg a komáromi vár szorosabb körülzárását a folyó mindkét oldalán, amihez az excellenciád parancsnoksága alatt álló haderő elegendőnek tűnik.

E vár valóságos ostroma – véleményem szerint – a legvégső eszköz lenne, amelynek választása számunkra azzal a nagy hátránnyal járna, hogy szétromboljuk a saját értékes erődművünket.

Azonfelül azt vélem, hogy az ellenséges helyőrség most fel fogja adni a tébolyodott ellenállást és megadja magát. Báró Csorich altábornagy azt jelentette nekem, hogy a vár parancsnoksága átadási feltételeket állított, és ezeket vele közölte; megfoghatatlan módon azonban báró Csorich altábornagy e feltételeket elhallgatta előlem. Habár én most, miként excellenciád feltételezheti, semmiképp se vagyok hajlandó hosszadalmas tárgyalásokba és követelések engedélyezésébe belemenni s a rebellisek feltételeit elfogadni, mégis előzetesen ismernem kell ezeket a feltételeket, mielőtt meghoznám a további erőszakos rendszabályokat.
Mivel az ellenséges helyőrség alávetési feltételei excellenciád előtt is bizonyára ismeretesek, ezért kérem Önt, hogy haladéktalanul tudassa ezeket velem.

Haynau táborszernagy.

***
HL 1848/49: 45/23a
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
KAW SchA AFA KiU 174. fasc. 1849 – 9 – 30a