- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Orsova, 1849. augusztus 25.

Jop cs. kir. őrnagy jelenti Siegenthal vezérőrnagynak, hogy a magyarok 2000 emberrel és 200 löveggel átkeltek a Dunán és török védelem alá helyezték magukat. Orsován csak beteg honvédek vannak a kórházban.

***

Jop őrnagy portyázó parancsnoksága
Siegenthal cs. kir. vezérőrnagy dandárparancsnokságának Mehádián.

Alulírott a 3 század vadászból, 1 század határőrből, 1/2 rakétaütegből, 1 század Lichtenstein-könnyűlovasból álló portyázó különítményével megkezdte a menetét Orsovára, és minden késedelem nélkül megérkezett ide, ahol az ottani előljáróság bemutatkozott és garantálta, hogy az ellenség 2000 emberrel és 20 löveggel a Dunán át visszahúzódott, és török védelem alatt Vidinbe ment, ahol – egy itteni lakos kijelentése szerint – állítólag lefegyverezték.

Éppen most jött át a Dunán egy szerb kapitány, hogy bemutatkozzék nekem, és hogy kifejezze országa legbarátságosabb érzületét. Ez biztosított, hogy a törökök valóban elvették a menekülő lázadóktól a fegyvereket.

Megérkezve Orsovára a legnagyobb elővigyázatossággal átfésültem a helységet, de nem találtam semmi ellenségeset. A csapatokkal a helység előtt tábort verettem. Egy fél század vadász képezi az előőrséget a bal szárnyon Orsova felé, amelynek a jobb szárnya a Dunára támaszkodik, a bal pedig a hegy lejtőjénél van felállítva. Az előőrségtől mind gyalogos, mind lovas járőrök küldetnek Óorsova felé. Ugyanez történik a Dunán felfelé vízár ellen is, ahol 1 határőr szakasz 5 őrhelyet tart fenn.

A császári lobogót a rendelkezésemre felhúzták.

Az itteni lakosság legnagyobb része szerb területre menekült a magyarok elől, és hőn vágyakozik arra, hogy visszatérhessen a házába, ezért alázatosan alulírott ígéretet tett arra, hogy a tekintetes dandár holnaptól tán engedélyezi a hazatérésüket.

A mellékelt betegjelentés szerint az itteni kórházban 41 honvéd fekszik. Alulírott különítményének húst, bort és szénát előteremtettünk, zabot és kenyeret azonban nem tudott a község rendelkezésére bocsátani.
A Lichtenstein-könnyűlovasság századának szüksége van augusztus 21-től a járandóság terhére az élelmezési pénzre a legénység számára, amit eközben a századparancsnok úr a saját pénzéből előlegezett.
Alulírott kéri a további parancsokat.

Jop őrnagy

***
HL 1848/49: 44/150a.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 173. fasc. 1849-8-ad212.