- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Főhadiszállás Szőreg, 1849. augusztus* 3. este 7 óra

A hadsereg-főparancsnokság értesíti Vetter Antal altábornagyot, hogy a magyar hadsereg elhagyta Újszegedet és 5-én Nagykikindára vonul, hogy egyesüljön Kmety György hadtestével. A magyar hadsereg létszáma így 50 000 fő lesz.

***

A hadsereg-főparancsnokságtól
Vetter altábornagy és hadtestparancsnok úrnak Beodrára

Miként nagyságod előtt már ismert, a hadsereg elhagyta a Tisza jobb partját és a bal parton fészkelte be magát. Itt várjuk a további eseményeket. Ma 5 órakor tüzérségi tűz bontakozott ki, amely komolyabbá vált, és csapataink az ellenséges lövegek túlereje által kiszorítottak Újszegedről, és talán még ma befejeződik a hídverés.

Ennek következtében, mivel túlságosan kockázatos lenne a csapataink nagyobb részével a nyílt mezőn csatát vállalni a valamennyi fegyvernemben állítólag túlerőben lévő ellenséggel szemben, bizonyára védekezni fogunk, mindazonáltal visszavonulásra is sor kerülhet, ennélfogva értesítem nagyságodat, hogy holnap, 4-én az egész hadsereg Óbesenyőre irányítja a menetét, és 5-én Mokrinon keresztül Nagykikindára érkezik, hogy ezáltal könnyebben elérhető legyen az egyesülés a Kmety-hadtesttel.

Miközben ezt nagyságod tudomására hozom, megkérem Kmety tábornokot, hogy gyorsítsa meg az egyesülést Becsén, hogy a közeljövő folyamán szoros összeköttetést teremtsen a hadsereggel, és így egy 50 000 fős hadsereggel valamire vállalkozni tudjunk.

A hadsereg-főparancsnokság megbízásából

Mészáros Lázár altábornagy**

***
HL 1848/49: 36/172.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 187. fasc. 1849 – 8 – 29.
* A keltezésben augusztus helyett tévesen július szerepel.
** A német nyelvű iratot Mészáros magyarul írta alá.