- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Főhadiszállás Csatád, 1849. augusztus 7. este 7 1/2 óra

Dembiński Henrik honvéd altábornagy kéri Kmety György tábornokot, hogy az ellenség jobb szárnyának megtámadásához nyújtson segítséget azzal, hogy Zsombolya és Csatád között állást foglal. Különben Temesvár felé indul.

***

A hadsereg-főparancsnokságtól
Kmety tábornok úrnak

Van szerencsém közölni önnel, hogy a mai napon kelt 176. számú iratát megkaptam. Nem áll a jogomban, hogy parancsokat adjak önnek, mivel nincs a parancsaim alá rendelve, óhajomat azonban kifejezem önnek, és ez az, hogy legalább addig tartsam magam itt, amíg Görgei tábornok nem megy Aradra, vagy még inkább, meg nem kezdi a menetét Aradról énfelém. Azt hiszem, hogy az engem üldöző ellenséget meg lehetne verni, ha ön, tábornok úr, egy olyan állást foglalna el, amelyik fenyegeti a jobb szárnyát. Ez az állás Zsombolya* és Csatád között félúton bármely pont lehetne. Ha azonban nem kapok öntől segítséget, akkor azt hiszem nem vagyok képes megverni az ellenséget, és talán még én szenvedek tőle vereséget.

Holnap itt akarok maradni és várom a válaszát. Ha eljön az általam kívánt pontra, akkor tovább maradok, ha azonban nem jön, akkor egy kis menetet kellene tennem Temesvár felé, azonban azt gondolom, hogy ebben az esetben is szükséges és lehetséges lenne a jelenléte a bal szárnyamtól egy fél menetnyire, mivel nem kétséges, hogy az ellenség Kanizsánál és Szegednél a Tiszán átkelt két hadteste már ma vagy legkésőbb holnap egyesülni fog. Elismerem, hogy egy Temesvárhoz közelebbi állás valamivel biztonságosabb, mivel azok itt előnyösebbek, de még Vécsey tábornoktól is számíthatnánk egy kis segítségre, amit a törzskari főnöke által nekem ma szóban felajánlott, Csatád elhagyása azonban azzal a hátránnyal járna, hogy egy igen szűk területre szorulunk össze.

Dembiński altábornagy

***
HL 1848/49: 42/134.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 187. fasc. 1849 – 8- 106.
* Az iratban: Hatzfeld.