- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Érsekújvár, 1849. július 30-31.

Pott cs. kir. vezérőrnagy jelenti Csorich altábornagynak [?], hogy a Komáromból kitörő magyarok Szentpéternél megtámadták, és visszavonult előlük Érsekújvárra.

***

Pott-dandár
Érsekújvár, 1849. július 30-án és 31-én.

Jelentem, hogy [30-án]* reggel 4 és 5 óra között az ellenség három lovas osztállyal, három üteggel /:ütegenként 8 ágyúval:/ és 4-5 zászlóalj gyalogsággal az arcvonalam teljes kiterjedésében megtámadott Martosfalva és Marcalháza között, fő támadási iránnyal Szentpéterre. Háromszor foglaltam állást, hogy a dandárom csapatait magamhoz vonjam, mégis vissza kellett vonulnom Érsekújvárra, mivel az ellenséges lovasság minden alkalommal fenyegette a szárnyaimat. Az ellenséges tűztől csak 40-50 embert veszítettem, azonban a bajcsi hétórás harc következtében és innen Érsekújvárig 200-nál több ember esett el kimerültségtől. A legtöbbje kolera tüneteit mutatta, és az ellenséges lovasság benyomulása miatt csak keveset tudtunk közülük magunkkal vinni, a többit a sorsára hagytuk. A veszteség 200-300 embert tesz ki, 10-15 lovat és egy szétlőtt lőszerkocsit.

Az ellenség visszavonult a várba, mindenesetre Bajcsot és jobbra egy majorságot gyalogsággal, lovassággal és 8 ágyúval megszállta. Érsekújvártól északra állok a vasúti töltés mögött, a Szeredre vezető út mindkét oldalára merőlegesen, és a várost néhány zászlóaljjal, lovas századdal és két ágyúval megszállva tartom, az előőrsök a Nyitra bal partján vannak. A jobb szárnyamon Andódon és Gugon egy század és hat ulánus van, akik a Vágig cirkálnak. A bal szárnyon Bánkeszi helységet egy század és hat ulánus szállta meg, Pusztacsíkon egy ulánus osztály áll, amely Surányig és Tótmegyerig őrjáratozik.

Két század Koudelka és két század Fürstenwärther Martostól Keszegfalvára és Gútára vonult. Parancsot adtam nekik, hogy Negyeden és Tótmegyeren keresztül csatlakozzanak a dandáromhoz. A lovam egy horzsoló lövést kapott, és bukásakor alaposan megsérültem a fejemen. Szükségem van leglább két ütegre s egy lovas osztályra; az erősítés megérkezéséig Érsekújváron kívánok maradni. Az ellenség látszólag erősítést von magához; 29-én este Almásról egy oszlopot láttunk menetelni, és két gőzhajó fel és alá megy. Az ellenség lovassággal nyugtalanítja az arcvonalat.

Az ellenség 31-én 9 óra tájban fenyegette és megtámadta a keszegfalvai hidat. Martost el kell foglalni és nem engedhető meg, hogy az ellenség megtelepedjen a Zsitva és a Nyitra között.
A Martos elleni támadáshoz egy zászlóaljra és hat lövegre van szükség. Az almási oszlopból Alcaini alezredes és Lendwich százados Bécsben van.

***
HL 1848/49: 41/56.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
KAW SchA AFA KiU 180. fasc. 1849 – 7 – 86.
*Az eredeti jelentésben a nap megjelölése üresen maradt.