- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Dubicsány, 1849. július 21.

Poeltenberg Ernő honvéd tábornok jelenti Görgei Artúr tábornoknak, hogy a 7. hadtest tisztikara nem fogadta el az orosz parlamenterek által átadott békeajánlatot.

***

7. hadtestparancsnokság
Görgei Artúr tábornok és fővezér úrnak Putnokon

A magyarországi békekötés feltételei vonatkozásában, amelyeket az orosz parlamenterek adtak át a hadseregnek, a 7. hadtest tisztikara a következőképpen nyilatkozott:

1-ször – amit nekünk átadtak, azok nem békefeltételek, hanem kapitulációs feltételek a magyar hadsereg számára, amelynek esze ágában sincs, hogy kapituláljon. Azonkívül ezek sértőek egy olyan tisztikar becsületére, amely a legszentebb dolognak tartja, hogy hű maradjon az esküjéhez, és semmi körülmények között sem alacsonyodik le soha annyira, hogy a haza javát feláldozza az egyéni érdekeiért.

Ahhoz, hogy békefeltételeket akár csak meghallgassunk, a legnagyobb mértékben becsületeseknek, és az ország érdekeit figyelembe vevőknek kell lenniük.

Ha bennünket, katonákat kérdeznek meg a feltételek felől, akkor a fő feltétel a megőrzése az V. Ferdinánd király őfelsége által adományozott és szentesített alkotmánynak, amelyre bennünket feleskettek, és amelynek fenntartásáért harcoltunk.*

Poeltenberg tábornok

***
HL 1848/49: 38/430.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 186. fasc. 1849 – 7 – 215.
*Az irat címoldalán a következő feljegyzés áll: Zur eigenhändigen Eröffnung.