- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Abony, 1849. július 23.

Mészáros Lázár fővezér levele Aulich Lajos hadügyminiszternek az alvezérek közötti egyenetlenségekről, valamint a kormánynak a főparancsnok megkerülésével hozott intézkedéseiről. Olyan főparancsnokra lenne szükség, aki mindenki bizalmát élvezi.

***

A hadsereg-főparancsnokságtól
A hadügyminisztériumnak

Csatoltan alázatosan megküldöm Kazinczy ezredes egy jelentését, amelyből a hadügyminisztérium megláthatja az ottani eseményeket, valamint az innen számára kiadott parancsot.
Megláthatja továbbá a minisztérium, hogy a szerencsétlen ütközet után mit rendeltünk el innen Perczel tábornok számára.

Végül, bár Perczel tábornok még semmilyen engedetlenséget sem követett el, mégis – abban az esetben, ha az egyesülés Görgei tábornokkal megvalósul – túl sok ellenséges egyént látok ahhoz, semhogy ezzel nyugodtan szembe lehetne nézni. Szerencsétlen csillaga a hazának, hogy valamennyi mostani alvezér teljességgel meg van győződve arról, hogy tökéletes hadvezér – fővezérre gondoltam – és mégis, egyik sem bírja a másik bizalmát, és a jelenlegi parancsnokság is ebben a betegségben látszik szenvedni, mert a kormány, habár ő nevezte ki a főparancsnokságot, maga is tanácsokat ad az alvezéreknek úgy, hogy előbb mindig egy tanácskozásnak kell lezajlania a megteendő hadmozdulatok egyeztetése céljából.

Ez egy olyan visszásság, amely döntő pillanatban hátrányokat okozhat, amit idejében meg lehetne előzni egy olyan fővezér választásával, aki bírja mindenki bizalmát, amit a jelenlegi most nem élvez, és nehezen fogja azt megszerezni, mivel nem kényszeríthető ki.

Mindez szolgáljon szíves tájékoztatásul a hadügyminiszter úrnak.

Mészáros Lázár altábornagy, fővezér

***
HL 1848/49: 39/13.
Német nyelvű, eredeti tisztázat fordítása.
Egykori bécsi jelzet: KAW 186. fasc. 1849 – 7 – 231.